Брисел тражи укидање царина

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини састала се с делегацијом Приштине коју је ради наставка дијалога с Београдом 15. децембра формирао косовски парламент

Свијет 08.01.2019 | 14:59
Брисел тражи укидање царина
Том приликом размењена су мишљења о стању дијалога, а висока представница је поновила неопходност укидања такса које су косовске власти увеле за робу из централне Србије, наводе у Европској служби за спољне послове.

"Поздрављајући формирање делегације, висока представница је њихово присуство у Бриселу оценила као сигнал приоритета који косовске власти дају процесу нормализације, што је и неопходан услов за даљи ЕУ пут Косова, али и као потребу заједничког рада на дијалогу Београда и Приштине коме посредује ЕУ”, саопштено је у ЕЕАС.

У саопштењу Спољнополитичке службе ЕУ наводи се да је данашњи састанак са члановима новооснованог тима Приштине био прилика да се размене мишљења о дијалогу.

"У том контексту висока представница поновила је и хитност повлачења царинских тарифа које је влада Косова увела крајем прошле године”, наводи се у Бриселу.

Могеринијева је оценила да је за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о пуној нормализацији односа Београда и Приштине неопходна клима која доприноси добросуседским односима, где су претходно постигнути споразуми примењени и поштовани и где се избегавају потези и изјаве који нису у складу са крајњим стратешким циљевима и интересом.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Спроведите

08.01.2019 14:33

наредбу ! А не, ( Бла, бла, бла ..... )

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

08.01.2019 15:52

Опет ЕУ забринута, свиснуце јадница.

Name

Неђо.9.1.2019

09.01.2019 12:24

Могерини је ђубре као Амерички конгрес.Свеје то иста багара.Амери,Немци и Британци све то раде.Надам се даће ЕВРОПА дасе распадне,Србија неће ни успети да уђе.