Зашто касни дио кредита СБ?

„Жељезнице Републике Српске“ још увијек нису добиле девет милиона евра из друге транше кредита Свјетске банке, иако је било најављено да ће новац до краја 2018. бити на рачуну овог јавног предузећа.

Република Српска 08.01.2019 | 12:55
Зашто касни дио кредита СБ?
Вршилац дужности генералног директора ЖРС Зоран Илинчић каже за портал ЦАПИТАЛ да су процедуре разлог мањег кашњења, али да су их из Свјетске банке обавијестили да ће новац добити у току ове седмице.

„Комплетна документација је код Свјетске банке и очекујемо да ћемо до краја ове седмице добити новац. Папирологија је више од десет дана била у у Министарству финансија и трезора БиХ, тако да новац још увијек нисмо добили само због процедура на које ми не можемо утицати. Посљедњу информацију смо добили у петак када нам је речено да ће новац бити пребачен на наш рачун у току ове седмице“, рекао је Илинчић.

Нагласио је да ће новац одмах по добијању бити исплаћен радницима за измирење преосталих обавеза и Пореској управи РС.

„Што се нас тиче све је ријешено, само чекамо да новац буде оперативан“, казао је он.

Илинчић каже да су ЖРС на крају 2018. запошљавале 2.491 радника, а да је план да до краја ове године број запослених смање на 2.350.

Говорећи о конкурсу за пријем нових радника који су ЖРС, на захтјев Свјетске банке поништиле, Илинчић је рекао да у мјестима у којима су планирали то запошљавање за сада нема проблема.

„Мањак радника се појавио јер нас је одређен број запослених напустио, што због одласка у иностранство, што због одласка на друге послове у РС. Ту ситуацију превазилазимо уз додатне напоре и трошкове“, нагласио је Илинчић.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатност ЖРС Златко Марин каже да је, према њиховим нформацијама, управа предузећа завршила свој дио посла и да се чека Свјетска банка.

Марин каже и да се ЖРС суочавају са мањком радника на појединим позицијама и у појединим мјестима јер људи масовно напуштају ово јавно предузеће.

О конкурсу који за пријем 11 нових радника који је поништен јер се томе оштро успротивила Свјетска банка, ЦАПИТАЛ је недавно писао у тексту Свјетска банка забранила запошљавање у „Жељезницама РС“.

Илинчић је тада рекао да је конкурс поништен у договору са Свјетском банком.

У оквиру пројекта реструктурирања ЖРС са Свјетском банком је договорен кредит од 51,3 милиона евра. Кредит је намијењен за измирење дугова према радницима и Пореској управи, за отпремнине за смањење броја запослених и за организационо реструктурирање.

Планом финансијског и оперативног реструктурирања „Жељезница РС“ предвиђено је да у процесу реструктурирања Влада РС сва потраживања према том предузећу конвертује у капитал, да кредитом Свјетске банке плате дугове радницима и Пореској управи РС и да редовно добијају грант од 25 милиона КМ годишње.

Извор: Цапитал

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

идоли

08.01.2019 12:16

Кредит на кредит, до конацне пропасти. Упумпавају се паре силне у предузеце које је одавно вец пропало, и које нема перспективу у будуцности. Нема путника (бице их све мање, бијег преко епски), нема привреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

08.01.2019 12:44

ЕНЕ НЕМА ВИСЕ ПАРА - ТАКО ДА БУДЕ И СА ММФ: па да видимо колико смо "ЈАКИ" ?

Name

Нострадамус

08.01.2019 12:48

Кредити нису Проблем ако се барем 90%улазу у развој али Проблем је када се 90%улазе у плате администрацију.Е такво тросење кредита је криминал и води у пропаст.Само се цека најприје мало касне па онда се обуставе али се на крају прво тразе да се ријесе стара дуговања а то се са оваквом привредом не мозе варцати.Једини нацин је да се прода територија а купци це се Наци као нпр.Арапи.А продавање територија знаци продавање властитог народа.

Name

Ре Србин

08.01.2019 12:51

Сад це тек да дие оно колико смо јаки а поцели су вец 25.12

Name

ре. Нострадамус

08.01.2019 13:44

Арапи вец откупљују земљу, тај процес је у току. По Лукавици купују станове, цијелу Хресу (забит инаце) су купили, онај Санyланд и цијели дио испод су купили. А то је само мало сто ја знам. И ја цу им продати куцу и имање у И Сарајеву само цекам добру понуду. Одох у Нови Сад, нема овде зивота у РС.

Name

Јаффа

08.01.2019 12:22

Само кредити и дугови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

08.01.2019 12:34

Ово предузеће је Шојићу буре без дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

08.01.2019 13:02

Дижу кредите да плаћају раднике па нека им да паре онај ко их је запослио да би гласали за њега а сад незна шта ће са њима . Некад суз они кочијаши превозили више робе него они а има их ко мрава оставити само праве раднике а ове страначке пртина.

Name

Харе

08.01.2019 13:25

Зато и кажем ваљда тај радник треба плату да заради а не из кредита да се исплаћује,значи да ово све у минусу послује

Name

ре Харе

08.01.2019 13:53

Не млати глупости никад зељеyнице на овим просторима нису пословале са добитком увијек их је дрзава донирала тако је и сада.

Name

ЗАре Харе

08.01.2019 14:38

Никад нису пословале у плусу казес? И ми би требали да ти вјерујемо љигавце ухљебљени. Теби је добро, одговара ти стање, па оправдавас задузења у пропалу фирму.

Name

11 нових радника????

08.01.2019 15:47

Цуј њих нове раднике а људи дају кредит да дају отпремнине висак радника а управа код нас у Добоју пуна фале им столица и канцеларија ???Бозе помози нам има ли ово игдје на свијету??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

08.01.2019 18:17

Погледајте локомативе које су по 7деценија старе мозда цекају да их освеста додик а бисера да потврди

ОДГОВОРИТЕ