Који је турски план за Сирију?

Реџеп Тајип Ердоган сматра да је однета војна победа над Исламском државом у Сирији, али да је то био само први корак. Предлаже формирање стабилизационе силе и адекватну политичку репрезентацију, а Турска би, према том плану, вршила надзор. Тражи подршку међународне заједнице.

Свијет 08.01.2019 | 08:14
Који је турски план за Сирију?
У ауторском тексту за Њујорк тајмс турски председник Реџеп Тајип Ердоган је изложио свој план за консолидацију стања у Сирији.

"Војна победа над терористичком групом је само први корак. Лекција из Ирака, где се терористичка група и родила, је да прерано проглашење победе и непажљиве акције могу да створе више поблема него што могу да их реше. Међународна заједница не сме да си поново приушти такву грешку", указао је Ердоган.

Турска, наводи, предлаже стратегију којом би се елиминисао корен узрока радикализације. Анкара жели да осигура да се грађани не осећају одсечено од владе, да терористичке групе не вребају над патњом локалних заједница и да онда обични грађани могу да рачунају на стабилну будућност.

Ердоган сматра да први корак треба да буде формирање стабилизационе силе, коју би чинили борци из свих делова сиријског друштва. "Само разнолико тело може да служи свим сиријским грађанима и донесе ред и закон у различите делове земље", истакао је турски председник.

Додао је а Турска нема проблем са сиријским Курдима. "У условима рата многи млади Сиријци нису имали избора до да се придруже ЈПГ (Јединице за заштиту народа), сиријског грани ПКК (Радничке партије Курдистана), коју Турска и САД сматрају терористичком организацијом. Према Хјуман рајтс вочу, милитанти ЈПГ су кршили међународни закон тако што су регрутовали децу", навео је Ердоган и додао да желе да уједине децу војнике са њиховим породицама и у нову стабилизациону силу укључе све борце који нису повезани са терористичким организацијама.

Обезбеђивање адекватне политичке репрезентације за све заједнице је још један приоритет.

"Под турским надзором, сиријске територије које су под контролом ЈПГ, или тзв. Исламске државе, добиће управу из Савета које ће да бира народ. Појединци који немају везе са терористима моћи ће да се кандидују да буду представници своје заједнице у локалној самоуправи", истакао је Ердоган.

Локални савети за предоминантно курдске делове северне Сирије ће се, према Ердогановом плану, углавном састојати из представника курдске заједнице, али под условом да се омогућава да и остале групе имају фер политичку репрезентацију.

Турски званичници са релевантним искуством ће, наводи Ердоган, бити саветници за општинске послове, образовање, здравство итд.

Сарадња са међународном заједницом 

Турска планира да сарађује и координира акције "са својим пријатељима и савезницима".

"Били смо веома укључени у женевски процес и процес у Астани, и једина смо заинтересована страна која може истовремено да сарађује и са САД и са Русијом. Захваљујући тим партнерствима омогућићемо да се обави посао у Сирији", поучио је Ердоган.

"Време је да све заинтересоване стране уједине снаге како би се окончао терор који је покренула тзв. Исламска држава, непријатељ ислама и муслимана широм света, и да се очува територијални интегритет Сирије. Турска се нуди да понесе тешки терет у овом критичном тренутку у историји. Рачунамо на међународну заједницу да нам се придружи", закључио је Ердоган.

Турски председник је, иначе, подржао повлачење САД из Сирије. Указује да то повлачење мора да буде изведено пажљиво, уз сарадњу са одговарајућим партнерима како би се сачувао интерес Сједињених Држава, међународне заједнице и сиријског народа.

"Турски народ зна шта је екстремизам"

Ердоган је подсетио и да је Турска 2016. била прва земља која је послала јединице у Сирију да се боре против Исламске државе. За разлику од ваздушних операција у Раки и Мосулу када су страдали и цивили, турски војници су ишли од врата до врата у Ел Бабу, некадашњем седишту Исламске државе.

"Наш приступ је оставио инфраструктуру града углавном нетакнуту и омогућио да се у наредним данима врати нормалном животу. Данас деца иду у школе, а болница коју је Турска финансирала лечи болесне. Развијају се нови послови који отварају радна места и покрећу локалну економију. Стабилно окружење је једини лек за тероризам", истакао је Ердоган.

Наглашава да је Турска посвећена борби против Исламске државе и других терористичких група у Сирији, јер турски народ зна шта значи насилни екстремизам.

"У 2003. години, када сам постао премијер, координисани напади Ал Каиде су однеле десетине живота у Турској. Недавно, терористи Исламске државе су таргетирали наше грађане, наш начин живота и инклузивни, умерен поглед на свет који наша цивилизација представља. Пре неколико година терористичка група ме је назвала 'издајничком Сатаном'. Видели смо ужас у лицима хиљада хришћана и јазида који су избегли у Турску, када су по њих дошли терористи из Сирије и Ирака", навео је Ердоган.

Понављам – терористи неће победити, поручује турски председник. "Турска ће наставити да чини што мора како би обезбедила сопствену безбедност и благостање међународне заједнице. Војно говорећи, Исламска држава је поражена у Сирији. Али, ми смо дубоко забринути да неке спољне силе користе остатке те организације као изговор да се мешају у унутрашња питања у Сирији", навео је Ердоган.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар