Тео: Божић ми је увијек у срцу

Увек ми недостаје нешто од домаће кухиње, али не буним се много јер сам навикао. Сналазим се. Руска салата, сарма, печење, чесница, све је то део трпезе коју волим, каже Милош Теодосић

Свијет 06.01.2019 | 21:55
Тео: Божић ми је увијек у срцу
Празнична еуфорија све спортисте који су далеко од куће са сетом подсети на породични дом, мајчину трпезу, пријатан и безбрижан амбијент. Баш тако и кошаркаша Милоша Теодосића, који Божић ове године проводи у Америци, где другу годину брани боје Л. А. Клиперса.

"Било је много реалније док сам био у Москви него на температури од 20 и више степени. Први пут се срећем са "топлим" Божићем овде у Лос Анђелесу", прича Теодосић за "Новости".

"Волим овај празник, мада сам га ретко проводио код куће, па не могу да кажем да имам прави осећај, али свакако је део традиције коју сам понео из дома. Ипак, каријера је била таква да је јануар увек радан и далеко од Србије."

У разговору са Србима који бораве у САД, незаобилазна тема је српска храна:

"Увек ми недостаје нешто од домаће кухиње, али не буним се много јер сам навикао. Сналазим се. Руска салата, сарма, печење, чесница, све је то део трпезе коју волим."

Обично је и оно што недостаје јаче око Нове године.

"Србија, Ваљево, Београд, породица, пријатељи... много тога недостаје, али ја сам професионалац и тако је одавно. Остаће много времена по завршетку каријере да се дружимо."

Кад се архивира прича о празнику и добром расположењу, у центар пажње долази текућа сезона Л. А. Клиперса и не баш задовољавајући статус Милоша Теодосића. Минутажа је веома скромна (просек од 10 минута на 15 утакмица), самим тим и учинак (3,2 поена, 2,1 асистенције).

"То су одлуке тренера које поштујем и ту нема много дискусије. Задовољан сам искуством које сам покупио у НБА, у смислу да сам видео како је овде и каква је то кошарка, то је био први мотив."

У Европи је Теодосић важио за најбољег плејмејкера и велику звезду, зато је сада његова улога неуобичајена. 

"Суштински се нисам покајао, али свакако сам хтео да неке ствари изгледају другачије, посебно у овој другој сезони, али шта је ту је. Много су утицале повреде прошле сезоне јер сам пропустио велики број утакмица. Нисам очекивао да ћу овде да будем звезда, али очекивао сам већи број мечева и победа."

Жесток темпо највише разликује НБА и европску кошарку:

"Највећа разлика је у броју утакмица и ритму који је јак на сваком сусрету. Овде једноставно не постоји меч у који улазиш опуштеније него у онај претходни или будући. Много је путовања, нема времена за тренинге и припреме. Од играча се очекује да дођу спремни на почетак сезоне. Наравно квалитет играча је већи, НБА је заиста најбоља лига, индивидуалне карактеристике су у првом плану у свакој екипи."

Често се појављују вести о повратку у Европу. Последњи "бум" био је "прелазак" у Ефес недавно.

"Прича се свашта, али видећемо. Ја сам играч Клиперса и све ћу радити у договору са клубом."

О наставку клупске каријере се не зна много, али ситуација са репрезентативним статусом је другачија. Велики повратак очекује се на Светском првенству овог лета у Кини, за које нам фали још само победа.

"Носићу дрес Србије на СП, само да будем здрав. То ми је најважније. Мислим да смо кроз квалификације добили неке нове квалитетне играче на које ће селектор моћи да се ослони и у будућности. Календар је био компликован и стварно честитам тим момцима од срца што су били ту кад је било тешко и потребно."

Моћан тим имаће Србија уколико на СП буде појачана НБА петорком: Теодосић, Богдановић, Бјелица, Јокић, Марјановић. 

"Богдан је лидер, Боби показује завидну форму кад год добије шансу. Јокић је израстао у једну од звезда целе Лиге. Мислим да сви заједно који смо у НБА остављамо утисак да би Србија могла од нас да има користи на будућим такмичењима", за крај је Теодосић изнео жељу вероватно целе кошаркашке нације, која жарко чека да види комплетан састав Србије у борби за највеће трофеје.

САМО СРЕЋЕ И ЗДРАВЉА У 2019.

ЗА људе у Србији је имао јасне и конкретне жеље за Божић:

"Само нек' имају много среће и здравља, за све остало ће се изборити сами."

И на личном плану, ништа више од тога не тражи у 2019. години, која би ускоро требало да му донесе велику радост у виду још једног члана породице Теодосић:

"Исто, желим среће и здравља себи и породици."

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

з

07.01.2019 04:22

ХРИСТОС СЕ РОДИ,ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

07.01.2019 08:52

ХРИСТОС СЕ РОДИ! Тео, велики цовјеце!

ОДГОВОРИТЕ