Предат указ о независности

Васељенски партијарх Вартоломеј предао је указ о аутокефалности поглавару Православне цркве Украјине, тако је формално одвојиши од Руске православне цркве.

Свијет 06.01.2019 | 18:30
Предат указ о независности
Вартоломеј је Томос, свитак у ком се налази указ, предао у симболичној церемонији. Указ је потписао јуче.

До тог тренутка, украјински огранак Руске православне цркве је сматран легитимним док су две друге православне цркве у Украјини биле сматране отпадничким. Нова црква уједињује те две цркве. 

Многи Украјинци су били незадовољни статусом РПЦ у земљи, а покрет за аутокефалном црквом је ојачао услед рата на истоку Украјине. 

"Томос је још један акт којим се објављује независност Украјине", рекао је данас председник Украјине Петро Порошенко. 

Патријарх Вартоломеј, који се сматра првим међу једнакима у православној хијерархији, објавио је да је Православна црква Украјине постала 15. независна православна црква. Он је тврдио да су Украјинци "желели црквену независност" вековима и да никада нису прихватили да су део руске цркве. 

Он је позвао нову цркву да "тежи јединству и миру" са свештенством оданим Москви и помогне помирење да би им се "помогло да разумеју да Украјина заслужује јединствену цркву". 

Ипак, развој догађаја приморава свештенике и вернике у Украјини да бирају између припадности Московској патријаршији и новој Православној цркви Украјине. 

Након што је Вартоломеј у октобру одлучио да да аутофеалност украјинској цркви, РПЦ је прекинула везе с Васељенском патријаршијом. 

"Уместо зацељивања шизме, уместо уједињавања православља, добили смо још већу шизму која постоји искључиво из политичких разлога", рекао је данас архиепископ Климент, портпарол Украјинске православне цркве. 

Митрополит Епифаније, прошлог месеца изабран за поглавара Православне цркве Украјине, однеће указ у Кијев где ће сутра бити изложен у катедрали Свете Софије у центру града. 

Он се захвалио Вартоломеју на "уклањању старе неправде".

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тоза

06.01.2019 19:02

Цеститамо на јос једној братској православној цркви која це да уједињује а не разједињује народ у оквиру једне дрзаве, на мнохаја љета!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ТОЗА

06.01.2019 20:10

СТА ПРИЦАС ЦОВЈЕЦЕ. ЦЕМУ ТО ЦЕСТИТАС? ЗНАС ЛИ ТИ ЦИТАТ? КАКВИ КРЕТЕНИ ОВДЈЕ СВАСТА КОМЕНТАРИСУ.

Name

Ре:

06.01.2019 20:14

Е, јадан га ти! Немаш појма да је ово систематско разбијање православља! Кад схватиш, схватићеш и шта си написао у свом коментару.

Name

Топола

06.01.2019 20:01

Сто даље од руса, најбоље.

ОДГОВОРИТЕ