Срби прослављају Бадње вече

Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је вечерас бадњак на платоу испред Храма Светог Саве на Врачару, гдје је потом обављено његово паљење.

Република Српска 06.01.2019 | 18:02
Срби прослављају Бадње вече
Патријарх српски изразио је наду да ће Бог сачувати српски народ у садашњем времену пуном бриге, као што га је сачувао кроз читаву његову историју

"Благодарни смо Господу што имамо и власт која нас води, која мисли о нама, која чини све да нам буде добро и што боље и да будемо захвални животу. Зато се молимо за све, за оне који нас воде, да им Господ да моћ, снагу и силу, да нас воде онако како то Господ жели и да учини да будемо срећни у свом животу", поручио је патријарх Иринеј у бесједи окупљеном народу. 



У Храму Христа Спаситеља вечерње богослужење



Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служио је вечерас у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци Вечерње богослужење и освештао бадњак, у присуству предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.
 
Након Вечерње службе, бадњак ће бити наложен у порти Цркве Свете Тројице.

Владика Јефрем у поноћ ће у Храму Христа Спаситеља служити Свету архијерејску литургију поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића.



Паљење бадњака у Сарајеву



У Старој цркви Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији у Сарајеву вечерас је, у присуству бројних вјерника, обављено традицонално налагање бадњака.

Вечерње богослужење у Старој цркви служио је Његово високо преосвештенствео митрополит дабробосански Хризостом, који је вјерујућем народу, честитајући Бадње вече и указао на радост Божића.

"Вама вечерас јављамо да долази Божић, који нас подсјећа на радост. Са радошћу и весељем почињемо овај празник. Најважније је да имамо добру вољу и мир међу људима. Они који мир стварају назват ће се синовима Божијим. Нека је срећан и благословљен бадњак", рекао је митрополит дабробосански Хризостом.

Он је истакао да божанска љубав нема граница, нити ограничења и да је највећа привилегија људима да "буду слика Божја".

Након вечерњег богослужења дјеци су подијељене бомбоне, а окупљени народ послужен је куваним вином и ракијом.

Паљење бадњака у Бијељини



Празничном литургијом у цркви Светог Ђорђа коју је служио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије и налагањем бадњака на платоу испред Градске управе у Бијељини је традиционално прослављено Бадње вече и најављен празник Христовог рођења.

У обраћању вјерницима владика Фотије је рекао да је Божић празник вјечнога живота, победе живота над смрћу, празник јединства цркве Божије, благослова породице и свакога доброг дјела.

"Наша добра дела су врлине хришћанске, добра дела која чинимо сиротима, убогима и немоћнима", рекао је владика Фотије и призвао благослов и напредак за Бијељину и Републику Српску.

Окупљене суграђане поздравио је и градоначелник Бијељине Мићо Мићић који је, уз ријечи захвалности свима који доприносе да прослава Бадњег дана и Божића буде достојанствена, пожелио да празници донесу људима мир у срцу, радост у души и срећу у животу.

На божићно јутро владика Фотије служиће у Саборном храму у Бијељини.



Вечерња богослужења у храмовима на Мајевици



Становници општине Угљевик вечерас су традиционално обиљежили Бадње вече у храму Свете Петке Параскеве.

Након вечерњег богослужења које су служили свештеници Мићо Пајкановић и Милан Топић, те опхода око храма и освјештања, бадњак је наложен у црквеној порти.

Бадњак су наложили начелник општине Угљевик Василије Перић, предсједник Светосавске омладинске заједнице ове општине Марко Томић и предсједник Црквеног одбора Горан Јовичић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић честитао је свештенству Српске православне цркве и грађанима, најрадоснији хришћански празник – Божић.

„Божић је прилика да се окупимо у топлини породичног дома, испуњени радошћу рођењем Исуса Христа, љубављу према ближњима и надом за бољу сутрашњицу", поручио је Перић окупљеним грађанима ове подмајевичке општине.

Вјерници су се провеселили уз ватромет, музику и пјесму.



Бројни вјерници у Лопарама окупили су се вечерас у Храму Покрова Пресвете Богородице у којој је вечерње богослужење служио протојереј-ставрофор Стево Јовић који је поручио да ако се оствари мир међу људима онда је то мир Божији.

„Нека мир Божији завлада свим људима у свим породицама кроз брачне заједнице, кроз рађања дјеце, богаћењем и уможењем колијевки у домовима свих", поручио је Јовић у бесједи.

Бадњак је наложио начелник Лопара Радо Савић који је честитао свештенству и монаштву Српске православне цркве, грађанима ове мајевичке општине и мајевичкој дијаспори наступајући- Божић.

„Нека нам празник Христовог рођења подари снагу и буде показатељ ппуту доброте и срећне будућности наше локалне заједнице и свих њених становника", истакао је Савић у честитки.

Свечано и у осталим дијеловима Српске









(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Тесиц

06.01.2019 17:05

Срецно бадње веце зиви и здрави били

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

06.01.2019 18:26

Тако се говорило и прошле године. ПРАВДА ЗА ДАВИДА!

Name

Неле, Градиска

06.01.2019 19:19

Зивјела сва Србадија и наса дрзава Република Српска.

Name

СССС

06.01.2019 19:22

Бадњак сијецем, Бога молим, Републику Српску волим.

Name

Ста у Срб значи 4С

06.01.2019 19:59

Супа Сарма Свињетина Слатко

Name

Деки БЛ

06.01.2019 20:14

Занимљиво је било паљење бадњака у БЛ вецерас пред Додиком,Зељком телохранитељима и 10 градјана...паметном јасно.

Name

Сократ

06.01.2019 21:12

Да, све је јасно.

Name

МИШО

06.01.2019 17:06

Свим инвалидима сретно бадње вече,као и сутрашњи Божић.МИР БОЖЈИ_ХРИСТОС СЕ РОДИ ВАИСТИНУ СЕ РОДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

06.01.2019 17:41

Сретно Бадње веце и сутрасњи Бозиц.Зиви и здрави били.

Name

Нострадамус

06.01.2019 17:45

Сретно Бадње Веце и сутрасње родјење Исуса свим искреним вјерницима да их славили у миру слободи здрављу и среци .И сутрасњи поздрав Мир Бозји-Христо се роди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освестење власти или Бадњаку

06.01.2019 17:49

"Благодарни смо Господу што имамо и власт која нас води, која мисли о нама, која чини све да нам буде добро и што боље и да будемо захвални животу. Зато се молимо за све, за оне који нас воде, да им Господ да моћ, снагу и силу, да нас воде онако како то Господ жели и да учини да будемо срећни у свом животу", поручио је патријарх Иринеј у бесједи окупљеном народу. ...............Знао сам да ниси у слузби народа вец власти али толико па ово је пресло све,све границе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

06.01.2019 18:52

Сретно Бадње веце и сутрасњи Бозиц. А за тебе владико... једног дана нам ваља умирати, свако це своје гријехе са собом понијети.Како цес пред бога?

Name

Немој на херенди кора

06.01.2019 19:04

Спасио кум кума да се не удави у ријеци. Протеком времена, мало па мало куму спасиоцу, којем је много слабије ишло, треба ово треба оно. Када је требало враћати, он ће ти куму: Еј куме, па ја сам тебе спасио. И све тако док се спашеном преврши мјера: Е куме, боље да ти мене ниси спашавао. Ко разумије схватит ће, ко не разумије клатит ће.

Name

РЕ

06.01.2019 19:31

И ПАТРИЈАХ ЈЕ ВОВЈЕК КАО И СВИ МИ? НИЈР ОН БОГ. ТО СТО ЈЕ ОН УВИЈЕЊЕН ИЛИ ЈЕ У ЗАБЛУДИ, ТО ЈЕ ЊЕГОВ ПРОБЛЕМ, ТО ВЕ ОН ОДГОВАРАТ ПРЕД БОГОМ. ВЕЛИКИ САМ ВЈЕРНИК И ТУЗАН САМ СТО НАМ ПАТРИЈАХ НИЈЕ ПРАВИ ДУХОВНИК КАО ДТО ЈЕ БИО ПАВЛЕ. ТЈЕСИМ СЕ СЛУСАЈУЦИ НА ЈУТЈУБУ ПРЕДАВАЊА МОНАХА РАФАЕЛА И АРСЕНИЈА ЈОВАНОВИЦА. ИРИНЕЈУ НЕКА БОГ СУДИ.

Name

Пат Ријах

06.01.2019 21:56

Увијек су ми били дрази постени атеисти од непостених вијерника.

Name

Зворник

06.01.2019 18:17

Сретно бадње веце и бозиц мојим комсијама православцима да проведете благдане дане спородицом у здрављу и весељу вас комсија Босњак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

06.01.2019 18:17

Сретно бадње веце и бозиц мојим комсијама православцима да проведете благдане дане спородицом у здрављу и весељу вас комсија Босњак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пуковник

06.01.2019 21:35

Какви сте ви то људи. Па зар вам ни Бозиц није свети дан. Ма молим вас, оставите ту мрзњу бар за прекосутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вице

06.01.2019 21:48

Мир бозји хростос се роди

ОДГОВОРИТЕ