Интервју - Никола Никић: Менаџери су "убили" фудбал!

"Роби је одрадио сјајан посао и након дуго времена од репрезентације БиХ направио тим. Такође, 'кутарисао' се менаџера, татиних и бабиних синова, што је веома тешко урадити. Управо су они највећи проблем и у омладинским селекцијама. "

Фудбал 07.01.2019 | 23:31
Интервју - Никола Никић: Менаџери су "убили" фудбал!
Никола Никић, некада вихорно крило сарајевског Жељезничара, одувијек је био познат као велики шаљивџија, човјек који је смијехом увесељавао све којима је фудбал у срцу, од Вардара па до Триглава.

Тешко би било побројати све анегдоте које се везују уз његово име, али ипак, овај пут разговор за МОНДО протекао је у нешто озбиљнијем тону.

Попричали смо о свему ономе што је било у центру пажње у години за нама, наравно када је ријеч о нама најдражој игри - фудбалу.

Послије играчке каријере, која је била више него успјешна, окренуо се тренерском послу. Радио је у бројним клубовима широм БиХ, кратко у Србији, затим у Грчкој, а тренутно је шеф стручног штаба прволигаша Федерације БиХ, Братства из Грачанице.

Његовом тиму нису цвјетале руже јесенас. Први дио сезоне Братство је окончало на 11. позицији, али се нада да ће на прољеће бити боље.

"Кикснули смо на затварању полусезоне, а са том побједом били бисмо у горњем дијелу табеле. Али, фудбал је такав, зато и јесте интересантан и нешто најбоље на планети. Нисмо толико угрожени, али никада се не зна. Из предострожности треба одиграти озбиљно, јер до пред крај првенства неће се знати да ли ће испасти три или пет екипа. Биће борба, али појачали смо се, задржали окосницу екипе, а с обзиром да су нам игре биле боље од резултата, на прољеће очекујем да буде боље."

Никић је раније радио и у Првој лиги Републике Српске, гдје је тренирао Модричу. С обзиром да је добро упознат са стањем у обје ентитетске лиге, сложио се са Владом Јагодићем, тренером Јединства из Бихаћа, који је недавно изјавио како се у Федерацији БиХ игра много бољи фудбал него у Републици Српској. 

"Владо је у праву. Далеко је квалитетнија Прва лига ФБиХ, гдје игра велики број екипа које су наступале у Премијер лиги БиХ, попут Вележа, Звијезде Градачац, сарајевског Олимпика, Јединства из Бихаћа... Тешко је рећи шта је разлог томе. Мислим да је у Федерацији БиХ већа концентрација квалитетних играча. У РС је проблем што чим неко мало бљесне, оде из клуба. У БиХ имамо сијасет талената, пратим стање већ 10-15 година и највећи проблем је тај прелазни период из омладинског погона у први тим. Млади играчи чим заиграју за сениорски тим, потпуно се изгубе. Никако нисам могао да докучим шта је разлог томе. У Федерацији БиХ игра доста младих играча и ми се морамо окренути том путу. Морамо покушати да направимо јаке омладинске школе, а сигурно ће томе допринијети и ови УЕФА пројекти, терени са вјештачком травом и квалитетна инфраструктура."

Никић сматра да су менаџери највећа бољка савременог фудбала.

"Данас практично имамо више менаџера него играча и они убијају фудбал. Појави се дијете, талентовано, одмах су ту двије или три хиљаде марака и у кокузлуку се дијете изгуби.Велики број наших играча оде негдје вани са 15 или 16 година, па се у 19. врати. Умјесто да напредује, иде два корака уназад. И тренери морају да раде много више са тим играчима и добра ствар је одлука савеза да у Првој лиги на клупи морају сједити тренери са Профи, а помоћници са А лиценцама. Мора се озбиљно радити, са едукованим тренерима. Ми имамо велики број фудбалских школа, али те школе воде и Кунто и Панто. Код нас све дјелује по принципу 'ја сам тата, ти ћеш бити тренер, а ти играти'. Не иде тако. Највећи је проблем када из пјетлића и пионира дјечаци дођу до кадетске и јуниорске селекције, када се одлучује да ли ће постати играчи или не, а они тек тада уче фудбалску абецеду."

РОБИ РАДИ СЈАЈАН ПОСАО

Проблеми у лигама БиХ нису се претјерано одразили на наступе репрезентације.

"Змајеви" иза себе имају поприлично успјешну годину, барем када је сениорски тим у питању. Изабраници Роберта Просинечког одрадили су одличан посао у Лиги нација, а Никић сматра да дуго бх. тим није дјеловао овако озбиљно.

"Након дуго времена, наша репрезентација дјелује као тим. Мој учитељ Ивица Осим, са својим сарадницима у Жељи, учио ме је да је врло битно да се направи добар тим. А добар тим, увијек избаци појединца. Мислим да је Роби одрадио сјајан посао. Такође, 'кутарисао' се менаџера, татиних и бабиних синова, што је веома тешко урадити. Дао је шансу младима, из домаће лиге и младе репрезентације и мислим да је на добром путу. Пожелио бих му добро здравље и надам се да ће се брзо опоравити и успјети да нас одведе на Европско првенство."

За разлику од БиХ, иако и Србија игра добро и остварује позитивне резултате, атмосфера у табору "орлова" није баш сјајна.

"Србија има толико талената, европске и свјетске омладинске прваке, али и проблем у виду балканског менталитета, којег никако да се ријеши. Славољуб Муслин одвео је репрезентацију на Свјетско првенство, а онда је отјеран. Увијек је неки интерес испред интереса репрезентације. Доведен је Младен Крстајић, који је наше велико фудбалско име. Иза себе има добре резултате, иако је можда могло боље на СП. Али, касније је посложило све, добро је било у Лиги нација, али сад више не ваља ни Крстаја. Тежак је то посао. Водио сам репрезентативне селекције и увијек буде удараца са свих страна", каже Никић, и у свом стилу сликовито закључује:

"Ја сам ту балансирао, одупирао се, али немогуће је угодити свима. То ти је као кад ти жена звоца, звоца, ти се одупиреш, па добијеш шећер, масноћу... И онда, након 40 година, кажеш себи 'јесам будала, што нисам на вријеме легао на руду'."

ПЕП ГВАРДИОЛА УНИШТАВА ФУДБАЛ ВЕЋ ДЕЦЕНИЈУ И ПО

Чини се да је Хрватска успјела да се ослободи "балканског менталитета". Западне комшије на Мундијалу у Русији освојили су феноменално друго мјесто.

"Хрвати, уз Французе, једини нису играли по систему 'ја теби, ти мени', до бесвијести, као што то ради Пеп Гвардиола, који уништава фудбал већ 15 година. Ружно је то кад се одрекнеш нечег свога, што радиш читав живот, па покушаваш нешто туђе. И Нијемци су почели да се додају, мајко мила. А прије су играли 'крени, додај, шутни, дај гол'. И Црна Гора има солидну репрезентацију, Македонци сјајне омладинске селекције, тако да овдје има талената, али менталитет нас и даље гуши."

Већ неколико година помиње се регионална лига у фудбалу, али та идеја никако да заживи.

"Ја сам апсолутно за. Само треба пронаћи рјешење како да опстану и домаћа првенства. Југославија је била свјетска велесила у фудбалу, 200 метара испред данашњих Лига петице. Замислите лигу у којој су Жељо и Сарајево, па Црвена звезда, Партизан, Војводина, онда Динамо и Хајдук, Ријека, Осијек, Вардар, Будућност, Олимпија, Марибор... Можда сам носталгичар. Мислим, не можда, него сигурно сам југоносталгичар, али волио бих то да се деси, и рукама и ногама сам за ту идеју, али нисам оптимиста."

И Никићев највољенији тим, у којем је проживио најсвјетлије тренутке своје каријере, сарајевски Жељезничар, често пролази кроз турбуленте периоде.

Тако је и ове сезоне. На клупи "плавих" у текућем првенству сједили су Слободан Крчмаревић и Миломир Одовић, па вршиоци дужности Исмет Штилић и Адин Мулаосмановић.

"Жељо је велики клуб, који је нешто значио у Југославији, а камоли овдје. Сјећам се још док сам играо за Жељу, становао сам у истој згради у којој је живио Ивица Осим са својом породицом и често смо сједили и причали. Тада нисам ни размишљао о томе да ћу се једног дана бавити тренерским послом, али сам га питао: 'Шефе, зашто никада нисте вољели да радите на кратак временски период?" Знате да је тада накратко био у Панатинаикосу, али одговорио ми је да је немогуће урадити нешто без континуитета. Није могућа за годину дана направити екипу. И тачно је тако. Зна се шта је направио са Жељезничаром, па са репрезентацијом Југославије. Па онда са Штурмом, са малим клубом играо три године заредом Лигу шампиона. А Жељо промијени пет тренера, тренери му буду по 20 дана. Велики је проблем што дођу сујетни људи у клуб, нису шутнули мачку с прага, а хоће да одлучују о свему. Да праве екипу, постављају тактику, бирају играче... Радим тај посао и знам чим једном-двапут не урадиш онако како бабо каже, онда ти, друг мој, летиш."

Посљедњег дана 2018. године Жељезничар је добио новог-старог тренера, Амара Осима.

НЕ БИХ ДА "МАНИЈАЦИ" ЗАБОРАВЕ...

"Нису ме звали из Жеље, али и да јесу, не бих прихватио да радим тамо. Не зато што не бих хтио или смио, него зато што је немогуће радити озбиљан посао без континуитета. Не бих желио да моји 'Манијаци' забораве све оно што је некад било."

"У посљедњих годину дана, Жељезничар је одрадио одличан посао. Говорим о инфраструктури. У великој мјери томе су помогли и навијачи, јер је Жељо икона за 'Манијаке'. Ипак, били су и прије навијачи, па се нико није сјетио да то мало дотјера. Већ годину, годину и по, када ме зову новинари, ја кажем да људи добро раде. Али! У спортском сегменту су лутали и слабо радили. Не знам који су разлози томе, али то је чињеница. Колико год су промијенили тренера, толико су довели и спортских директора."

Никића је посебно потресло то што је Жељезничар дозволио себи да изгуби пет утакмица у низу, од чега три на "Грбавици". Од тих пет, чак три од условно речено "малих" клубова.

"Ја сам дијете са села и своје село волим највише на свијету, па не бих да ме неко схвати погрешно. Али, да три 'сеоске' екипе побиједе Жељу, и то на 'Грбавици', то се никад није десило. Крупа, Звијезда 09 и Тузла сити, да их не увриједим, мале су екипе и некада им је била част играти са Жељезничаром, с обзиром да раније нису били ни општинска, односно кантонална лига. Фудбал јесте интересантан што се десе изненађење. Може једном да се десу. Па шампионска екипа Жељезничара губила је од Тешња, ја када сам играо губили смо од Силекса из Кратова за којег никад нисам ни чуо. Али пет заредом? Значи да нешто није добро."

Осим је потписао троипогодишњи уговор са Жељезничаром, тако да актуелна управа очигледно има дугорочне планове, што до сада није био случај.

"Није што је Амар мој друг, него сам увијек говорио тако. У овој ситуацији, вољели ви њега или не, он се 'убио' за Жељу. Зато што је дрзак, дрчан, безобразан, не да на себе. Можда гријешим, али мислим да он тренутно најбоље рјешење."

ВОЛИТЕ СЕ...

За крај, порука за читаоце МОНДА...

"Нова година почела је 'килаво'. Оде нам прво Марко Николић, доајен глумишта, па Иво Грегуревић, наш земљак, Посавац. Прекјуче нас напусти легенда југословенског фудбала, Драгослав Шекуларац... Кренуло је тако како је кренуло, али ваљда ће касније бити и радоснијих вијести. Свима желим много здравља и среће, уз поруку: 'Волите се, мржња никоме није донијела ништа добро'", поручио је на крају легендарни Крба.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар