Прича: Саша Зверев - "убица" велике тројке!

Немац је у 2018. показао да је кадар за велика дела. У новој сезони спреман је да оде и даље. "Ако ме питате да ли је Саша тај који би могао ове сезоне да поремети велику тројку, мој одговор је - да, јесте", каже бивши Федереров тренер.

Тенис 07.01.2019 | 23:45
Прича: Саша Зверев - "убица" велике тројке!
Тениску годину за нама обележила је "велика тројка" - Новак Ђоковић, Роџер Федерер и Рафаел Надал, која је 2018. завршила на челу АТП листе.

Српски ас био је прва звезда јер је успео у другом делу сезоне да "експлодира". Са 22. места, које је заузимао у јуну, стигао је до прве позиције на светској листи, освојио је два гренд слема и још два мастерса и приказао игру којој нико није могао да парира.

Или боље речено ретко ко.

Један од оних који је "покварио" Ђоковићев савршен други део сезоне био је Александер Зверев.

Победио је Ђоковића на завршном турниру сезоне у Лондону у финалу (6:4, 6:3) и скинуо му трешњу са велике слављеничке торте.

Претходно је савладао и свог великог идола, Федерера у полуфиналу истог турнира (7:5, 7:6), док је једино непобеђен остао Надал, који му је "скинуо скалп" на оба меча одиграна у 2018. години.

Шпанац је славио у борби за титулу на мастерсу у Риму (6:1, 1:6, 6:3), а пре тога и у Дејвис купу - 6:1, 6:4, 6:4.

Зверев је, међутим, са четири титуле ове сезоне показао да је кадар да парира "старој школи" која већ годинама коло води на светској сцени и у свом власништву има чак 51 гренд слем трофеј.

Он је у Лондону, осим што је стигао до најзначајнијег трофеја у каријери, урадио нешто што је пре њега за руком пошло само тројици играча - победио Федерера и Ђоковића у полуфиналу и финалу на истом турниру.

То су претходно успели Енди Мареј 2012. на Олимпијским играма у Лондону, Давид Налбандијан 2007. у Мадриду и Рафаел Надал, три пута - 2008. на Ролан Гаросу и у Хамбургу, и 2007. на Ролан Гаросу.

Млади Немац, син бивших руских тенисера Александра Зверева старијег и Ирине, рођен 20. априла 1997. године у Хамбургу, тренутно је четврти на свету и убедљиво намлађи играч у Топ 25 на АТП листи.

Александер Зверев почео је да игра тенис са пет година, после свог старијег брата Мише. Ипак, никада није био у његовој сенци. Напротив. Саша је имао боље резултате.

"Био је невероватно упоран и никада није прихватао пораз. Ако бисмо играли један против другог никада није напуштао терен све док не победи", објаснио је Миша Зверев.

Професионалац је постао већ са 16 година, након што је био најбољи јуниор света.

Иако му је тренер отац, каже да највеће заслуге за његов тениски развој дугује мајци Ирини, која је радила са њим у млађим данима.

"Мислим да имам прилично добру технику и то захваљујући мојој мами, а нарочито на бекхенду, јер је он 100 посто њених руку дело", изјавио је једном приликом Зверев.

Захваљући очевој "руској суровој школи" и упорности каже да је његова игра касније добила на агресивности.

Прву професионалну титулу освојио је 2016. на турниру у Санкт Петербургу, а од тада у колекцију је додао још девет. Са братом Мишом има и трофеј у дублу, освојен на турниру у Монпељеу 2017.

У 2018. почео је сарадњу са великим Иваном Лендлом, некадашњим"„бројем 1", са којим је Енди Мареј постигао највеће успехе у каријери.

Многи сматрају да је управо Чех најзаслужнији за то што је Саша направио велики успех на завршном турниру сезоне.

Ипак, у 2019. очекују праве резултате те сарадње. Саша има дисциплину, "гладан" је успеха, стекао је и неопходно искуство, а Лендл зна тачно шта му је потребно за освајање гренд слем титуле.

Многи, попут бившег тренера Роџера Федерера Пола Анакона, верују да би 2019. могла да буде година пуне афирмације младог немачког тенисера.

"Саша има квалитет и видећемо се како ће се ове године показати на гренд слемовима. Он је у три добијена сета спреман да победи сваки пут и то сви знамо, али видећемо колико ће постићи на Аустралијан Опену. Ипак, верујем да је много сазрео као играч и ако ме питате да ли је Зверев тај који би могао ове сезоне да поремети велику тројку, мој одговор је – да, јесте, спреман је", поручио је Анакон.

ЗЛАТНА "КАЈЛА" - ТАЛИЈА

Осим по фризури, за коју би многи рекли да је неуредна, Саша Зверев познат је и по златним ланчићима које увек носи. Њему су талија.

"Те ланчиће имам од малена и никада их не скидам. За мене су веома значајни и зато их увек носим", изјавио је Зверев.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар