Видео: Милутинов ТРЕЋИ пут МВП кола!

Српски центар игра феноменалну сезону у дресу Олимпијакоса, можда и опроштајну пред одлазак у НБА лигу. И Мицић у идеалној петорци.

Кошарка 06.01.2019 | 12:30
Видео: Милутинов ТРЕЋИ пут МВП кола!
У другом колу Евролиге био је МВП са индексом корисности 33, када је Олимпијакос савладао Басконију у Виторији.

У 13. колу опет је био без премца, овог пута са индексом 36, у победи над Барселоном, такође у гостима.

У 16. колу, првом у 2019. години и првом након што је Никола Милутинов прославио 24. рођендан, заблистао је и у градском дербију против Панатинаикоса (79:65), овог пута у Дворани мира и пријатељства, пред својим навијачима.

Нанизао је 18 поена (шут за два 5/8, слободна бацања 8/10), 18 скокова, по једну асистенцију и блокаду, а уз то био фаулиран чак 11 пута. Када се подвуче црта, српски репрезентативац поставио је лични евролигашки рекорд са индексом 41 и трећи пут ове сезоне заслужио ласкаво звање МВП кола.

Његових 18 скокова су највише што је забележио било који играч Олимпијакоса у 21. веку - само у мечевима Евролиге - а треба ли подсећати какви су све центри и атлете у том периоду носили црвено-бели дрес (Волковиски, Скорцанитис, Бурусис, Вујчић, Нестеровић, Хајнс, Дорси, Данстон, Хантер)?

Поред тога, Милутинов је са 13 скокова у одбрани изједначио рекорд Евролиге за период од 2015. до сада.

Некадашњем центру Партизана ово је четврта сезона у Пиреју и судећи по играма које приказује, наредног лета биће сасвим зрео за трансфер у НБА лигу, где права на њега од драфта 2015. полажу Сан Антонио Спурси, који су га изабрали са 26. позиције.

Места у идеалној петорци 16. кола заслужили су још Густаво Ајон (Реал) и Гога Битадзе (Будућност), са истим индексом корисности - 31, као и Василије Мицић са 29 (у победи Ефеса над Бајерном).

Пето место поделили су Мајкл Рол (Макаби), Тома Ертел (Барселона) и Артурас Гудаитис (Армани), који су остварили индекс 26.



Милутинов је учествовао у победи своје екипе над Панатинаикосом са 18 поена и 18 скокова, што му је донело индекс корисности од чак 41.

Никола је МВП признање добио по трећи пут ове сезоне, а са 18 скокова је поставио рекорд Олимпијакоса од оснивања Евролиге.

Српски центар је шутирао 5 од 8 из игре и изнудио чак 11 фаулова, а да ниједном није начинио прекршај. Његов индекс од 41 је трећи највећи ове сезоне, а он је МВП претходно био у 2. и 13. колу. 

После 16 одиграних утакмица бивши кошаркаш Партизана је најбољи скакач у Евролиги. 

Иза Милутинова у трци за МВП-а кола нашли су се центар Реал Мадрида Густаво Ајон и центар Будућности Гога Битадзе, са индексима од по 31. 

Ајон је водио свој Реал до тријумфа над Макабијем са 18 поена, девет скокова, три асистенције и две украдене лопте. 

Битадзе је у својој тек другој евролигашкој утакмици имао 23 поена, осам скокова, две асистенције, три блокаде и осам изнуђених фаулова, али су Подгоричани убедљиво поражени од Арманија у Милану. 

Одмах иза њих нашао се још један српски играч. Василије Мицић је протви Бајерна забележио индекс корисности од 29. 

Што се тиче најбољих у индивидуалним статистикама у 16. колу – Битадзе, Мајкл Рол и Тони Даглас су имали по 23 поена, најбољи скакач био је ко други него Милутинов, а једини двоцфирени асистент био је Серхио Љуљ, са десет.



ВЕСЕЛИ ЗА САДА НАЈБОЉИ

На табели индекса корисности за читаву сезону Евролиге предњачи Јан Весели (Фенербахче) са просеком од 21,8 по утакмици. Прате га Вил Клајбурн (ЦСКА) са 20,6 и Артурас Гудаитис (Армани) са 20,5, а Милутинов је на четвртом месту са 19,4. Центар Олимпијакоса уз то је најбољи скакач Евролиге са 8,38 ухваћених лопти по мечу.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар