Интервју - Бабић: Крстичић у Салцбургу окренуо сезону!

Штопер Црвене звезде Срђан Бабић у интервјуу за МОНДО: "Знам да партизановцима није лако, али морају да нас поштују".

Фудбал 07.01.2019 | 18:00
Интервју - Бабић: Крстичић у Салцбургу окренуо сезону!
Једна од ствари које су дефинитивно обележиле српски спорт у години иза нас је наступ Црвене звезде у Лиги шампиона.

Предвођени тренером Владаном Милојевићем црвено-бели су после освајање шампионске титуле у Србији успјели да изборе први пласман у Лигу шампиона после 26 година, а затим да пруже добре партије у "групи смрти" са Пари сен Жерменом, Ливерпулом и Наполијем.

Један од момака који су дали велики допринос томе је и Бањалучанин Срђан Бабић, који у интервјуу за МОНДО истиче да је ово била најуспешнија година за Звезду још од Барија, али и да је ово тек почетак једне одличне Црвене звезде.

"Играти Лигу шампиона је сјајно, осећај је фантастичан, знаш да си у 32 најбоље екипе у Европи. А поготово кад видиш какве си емоције пробудио у људима, једноставно добијеш мотив више да се бориш против тих екипа. Добио сам прилику да играм против неких играча које је практично немогуће чувати, то је јединствен осећај, ова полусезона је сјајна, све ово смо једва чекали. А исто тако знаш шта чека твоје противнике на 'Маракани', и морам да кажем да тога нема нигде. Играли смо и на Енфилду и на Парку Принчева и на Сан Паолу. Људи говоре о сјајној атмосфери на Енфилду, ја то нисам уопште осетио, наши навијачи не могу да се пореде са било ким у Европи“, рекао је Бабић на почетку разговора за МОНДО.

Он истиче да је за успех црвено-белих најзаслужнији тренер Владан Милојевић, са којим има одличан однос.

"Он је окупио екипу после сезоне у којој је Звезда изгубила титулу у задња три кола, изгубила финале Купа. Било је мучно, тешко када смо дошли, атмосфера није била добра, полако су долазили играчи, било је доста незадовољних играча. Почев од оне утакмице са Флоријаном, па до данашњег дана имам само речи хвале за тренера Милојевића, јер то што се види поред резултата, та хемија, атмосфера у екипи, то нас држи ове две године. Мислим да је он најзаслужињи за овај успех јер држи ту атмосферу, чак и када не иде добро, он одржава атмосферу, то је тај неки кључ".

У најтежим тренуцима, када су можда неки и сумњали да Звезда може до Лиге шампиона, Милојевић је сво време веровао у успех и то преносио на своју екипу.

"Када смо узели титулу прошле године Владан Милојевић нам је рекао: ’Ако узмемо титулу овде у првенству, што морамо, кажем вам да ћете ући у Лигу шампиона’. То се и десило. И када смо кренули да играмо, када смо се мучили против Спартакса и Трнаве рекао нам је: ’Момци, ако ово изгурамо играмо Лигу шампиона’. На крају се све поклопило. И Салцбург је био бољи од нас, али једноставно имали смо и спортске среће. Када имаш велико срце, када се бориш срцем, то некада и пресуди у утакмици. Тај Салцбург нам је преломио сезону, почели смо да играмо боље, иако нам је жреб био незахвалан. Добили смо три екипе које се боре за титулу у својим земљама, сваки гол против њих нам је значио, када даш гол, сваки бод који узмеш значи ти много. Није било реално причати о пролазу, али потрудили смо се да буде неизвесно до краја, а многи су нас отписали пре почетка“, истакао је Бабић.

Најтеже је, каже, било пред празним трибинама стадиона "Рајко Митић" у првој утакмици плеј-офа против Салцбурга.

"Играли смо против Салцбурга код куће, било је мучно играти пред празним трибинама. Када немаш подршку навијача делује као да играш на тренингу, а у подсвести знаш да је то важна утакмица. Знали смо да смо већ нешто направили, јер смо већ обезбедили Лигу Европе, тако да смо играли без притиска код куће. Добро смо затворили утакмицу, можда смо могли и до гола, али ето чекала нас је та друга утакмица"...

У тој другој утакмици у Салцбургу црвено-бели су имали гол заостатка на полувремену, потом и два. А онда невероватан преокрет за 2:2 и пролаз у групну фазу Лигу шампиона!  

"Салцбург је у ту утакмицу ушао доста силовито и не сећам се да је иједна екипа тако ушла у уткамицу као они, са том жељом, жустрином, не могу то ни да објасним. Заслужено су водили, а онда су разбили главу Павкову, Крстичић је реговао и покренуо екипу. Пробудили смо се сви и за минут смо дали та два гола. Да Крстичић није покренуо екипу, не знам да ли бисмо се дигли из тог сивила", признаје Бабић.

Управо Крстичића сматра за лидера екипе у протеклој полусезони.

"Имам фантастичне односе са свим саиграчима, не волим да издвајам никога, али је Крстичић, који је сада отишао, фантастичан играч. Често је био мотор екипе, покретао нас када нас није ишло. Не волим да издвајам, јер Борјан је пет-шест утакмица био врхунски, па Жуле, па Бен, Марин, увек неко искочи као лидер, наметне се. Ипак, можда је Крстичић био тај наш лидер“.

Звезда у новој полусезони неће моћи да рачуна на њега, пошто је Крстичић искористио клаузулу у уговору и отишао у грчки АЕК. Екипа Владана Милојевића, вероватно ће претпрети још промена, пошто су црвено-бели својим играма привукли пажњу бројних клубова, а Бабић сматра да је то сасвим нормално.

"Момци су заслужили да себи обезбеде егзистенцију, ово што су радили било је фантастично. Надам се да ће они који дођу исто толико показати и онда сигурно неће бити проблема“.

Када је у питању његов лични допринос успесима, Бабић је прилично скроман, иако је у појединим тренуцима на најбољи могући начин користио шансу и достојно мењао капитена Вујадина Савића у последњој линији. Истиче да је сјајно што Звезда има велики број квалитетних играча.

"Јесте да сам био у доброј форми, али форма је пролазна, сви ће се кад-тад вратити у форму, битно је да сви дамо максимум, па и када нам не иде. Неко је лоше ушао у полусезону, неко у лошијој форми завршио, свима се то дешава, мени првом. На то не можеш да утичеш. Конкуренција је увек добродошла, није ни нормално да неко одигра 37 утакмица у полусезони. Утакмице су свака два, три дана, немаш времена ни да се одмориш. Имамо 20-ак играча који се ротирају, имају добру минутажу. Ове полусезоне одиграо сам 21 утакмицу, сматрам да сам сакупио доста минута и помогао екипи у неким деловима, али ко год изађе на терен даје максимум. Некад неко одигра добро, некад лоше, не могу сви да имају добар дан, поготово када играш свака три дана, мора некад да се деси пад, али зато смо ту једни за друге и да одржимо Звезду на овом нивоу", истиче Бабић.

Бањалучанин би у новој полусезони могао да има још значајнију улогу у тиму Владана Милојевића, али то не схвата као притисак, јер како каже, притиска увек има и увик ће га бити када носиш дрес Звезде.

"Када играш у Црвеној звезди увијек осећаш притисак, увијек је ту императив победе, а нерешена утакмица за тебе је кикс и потенцијално изгубљена титула. Не могу да кажем ни да на тренингу нема притиска, јер сви желе да победе. И када играмо између себе, то је као утакмица. Не осећам притисак у смислу хоћу ли бити стартни штопер или не, то зависи од моје форме, тренера, његове визије, од доста ствари. Било да сам у стратној постави или не ја ћу дати свој максимум, а надам се да ће то бити довољно. Борићу се па шта буде".

Бабић је ове сезоне био један од заслужних за највећи успех Звезде у последњих четврт века, а пре смо годину и по био је у потпуно другачијој ситуацији.

Из Војводине је 2015. отишао у Реал Сосиједад, али Баски нису рачунали на њега па је прво пребачен у Б тим, потом позајмљен у Реус Депортиу, још једног члана "Сегунде“.

"Није ми било ни на крај памети да ћу за две године играти Лигу шампиона, пре тога Лигу Европе. Нисам ни помишљао да ћу играти два највећа европска такмичења с обзиром да нисам играо у Шпанији. Када не играш, треба ти доста да се вратиш, да уђеш у форму. Већина повратника нису играли у својим клубовима, али успели смо да направимо нешто како треба и да 'натерамо' публику да верује у нас", рекао је Бабић и наставио:

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА, МИЈАТ, ЛУКА...

Срђан Бабић један је од "златних орлића" са Новог Зеланда. Дио те генерације сада је у А репрезентацији Србије, а Бабић истиче да се не оптерећује евентуалним позивом селектора Младена Крстајића али да прати наступе својих некадашњих саиграча, попут Мијата Гаћиновића и Луке Јовића.

"Тренутно сам фокусиран на Звезду, на припреме. Репрезентација ће имати неке пријатељске, па почињу квалификације. Ако дође позив ту сам. Али драго ми је због момака са којима сам освојио титулу на Новом Зеланду што су били на Светском првенству, жао ми је што нису играли више јер заслужили су то играма у клубовима и у репрезентацији. Жао ми је због Мијата јер је стварно доста допринео пласману на Мундијал, али  фудбал је такав. Лука  је кренуо да игра за Звезду са 16 година, давно је дебитовао. Када нико није знао за њега знао сам који је квалитет и чекао сам када ће експлодирати".

"Од почетка нас је носио ентузијазам Лиге шампиона, да видимо поново ту ’мушему’ на Маракани. Сетимо се пре две и по године у каквој је Звезда тешкој ситуацији била, Партизан је доминирао, освајао титуле. Све ово што смо урадили у ове две године је велики успех, јер када смо дошли није било ни пара, атмосфера је била лоша, а онда је управа кренула да враћа нас играче из иностранства, убацивала младе играче из омладинског погона, мислим да су направили сјајну екипу и колектив. Има наравно екипа који су бољи од нас, али ми имамо тај колектив који нам је омогућио да све ово урадимо".

После играња у Сегунди добио је прилику да игра против највећих звезда свјетског фудбала. Те тренутке, као и победу над Ливерпулом, никада неће да заборави.

"Видео сам да има играча којима јако мало треба. Није ту у питању твоја непажња, можеш да будеш сто одсто концентрисан и да ти опет направе проблем. Нејмар и Мбапе су пребрзи играчи, видео сам да не можеш да их чуваш ’један на један’. Не знам да ли постоји тај дефанзивац који може да их чува један на један, мора цела екипа да на њих много обраћа пажњу. Ту су и Инсиње и Хамшик, сјајни играчи. Против Ливерпула нам се отворило на почетку, када смо дали та два гола био је шок за њих, па и за Клопа. А друга ствар је и то што су наши навијачи постигли да им се противнички играчи диве на атмосфери, говоре да то никада нису доживели“, рекао је Бабић.

Једна од најснажнијих карика у екипи Владана Милојевића била је чвртска одбрана, међутим, Бабић истиче да ње не би било без нападача и Бена који је заслужено од саиграча изабрана за играча године.

"Одбрана почиње од нападача и када нападач не игра добро имамо озбиљне проблеме да се бранимо. Као што напад почиње из задње линије, када ми покушавамо да створимо нападачима што лакшу прилику да дају гол, тако и нападачи нама помажу. Колектив је тај који избацује појединца. Бен је играо фантастичну годину и када је требало да се бранимо у шеснаестерцу и када је требало да нападамо увек је био ту. Одбрана почиње од нападача, а он је имао страшне задатке од Владана Милојевића у дефанзиви, онда је питање колико је свеж да уради нешто у нападу. Заслужено је добио награду за најбољег играча“, каже Бабић, али не заборавља ни сјајног голмана Милана Борјана, па ни остале.

"Привилегија је играти са овим момцима. О Борјану имам само речи хвале, као и о осталим саиграчима. Ето и статистика говори да је најбољи голман Лиге шампиона, без обзира што смо испали, имао је највише одбрана. Момци у екипи су страшни, нико ти никад неће замерити, ни када иде добро ни када иде лоше. Борјан је фантастичан, али и сви остали. Марко Марин је страшан момак, помаже нам свима својим искуством, знамо где је све играо. Имати га у свлачионици је привилегија, када изађемо на терен сви имају респект према нама и другачије нас гледају", каже Бабић.

Истиче да тренер Владан Милојевић има 25 играча на располагању и "проблем" не само кога ће да стави у првих 11 него и на клупу.

"Увек отпада неко, чак и за карантин. Са те стране имамо стварно среће, а опет дешавале су се повреде што је и логично за полусезону од 37 утакмица. Драго ми је због момака, као што је Павков који су искористили шансу и о томе ће се причати наредних 20 година“, рекао је Бабић.

Осврнуо се и на полусезону у Суперлиги Србије, коју је Звезда завршила без пораза и са девет бодова предности над Радничким из Ниша, и чак 15 бодова у односу на вечитог ривала, екипу Партизана.

"Искрено, драго ми је да после дуго времена има клуб који је стао између Звезде и Партизана. Српски фудбал нису само Звезда и Партизан. Ево Раднички је сад испливао, надам се да ће и Војводина и Чукарички доћи на тај ниво да буде више конкурената за титулу. Мислим да смо ми одиграли фантастичну полусезону. Идемо из утакмице у утакмицу, не гледамо како су други одиграли, битно је да ми побеђујемо и онда држимо ту бодовну разлику. Ако се деси њихов кикс он је добродошао, али све зависи од нас. Остао нам је дерби, мислим да би победом над Партизаном дошли ближе титули, не могу да кажем да би све било готово јер има тај плеј-оф, деле се бодове. Када имаш Партизан у лиги, никад не смеш да га отпишеш, знамо сви шта се десило пре две године. Све ће да зависи од нас, мислим да ипак неће имати шансе, дерби ће бити само потврда онога што ми радимо", истакао је Бабић.

Партизановци морају да поштују Звездине успехе

"Са Данилом Пантићем сам се чуо често, као и са Здјеларом, имам неколико пријатеља у Партизану, ту је и Небојша Косовић, знам Свету Марковића... добри су то момци. Наш ривалитет је једно, другарство је друга ствар. Наравно да ником није свеједно када ми остваримо овакав резултат, а они нису изборили ни Европу, трећи су у првенству, муче се. Сигурно им није баш драго, али морају да то поштују", каже Бабић.

Протеклу, 2018. годину памтиће по лијепом, иако је било тек неколико ружних тренутака.

"Много је више лепог, срећнијих сцена, него оних ружних, попут пораза од Париза када нас још оптуже да смо наместили, што нема везе са истином. Та утакмица била је лекција за нас. Мораш, једноставно. да се искључиш, да не слушаш, да не читаш. Тај пораз нас боли, а још кад нам неко качи етикете, то је лоше“.

Признаје да није лако вратити се психолошки после пораза 6:1, па ни после полувремена у којем губиш 4:0.

"У тим тренуцима играч зна где греши, не треба шеф ни да му каже. Некад те, једноставно, неће, немаш свој дан, али трудиш се да то преокренеш. После таквог пораза нема спавања, вртиш сва дешавања, да следећи пут исправиш грешке, побољшаш игру. Али, када изађеш на терен следећу уткамицу мораш претходну да заборавиш. Свако има свој начин да се носи са тим, свако има своје ритуале пре и током утакмице, али то нико не открива, држимо то за себе. За ове две године никада, ниједном није било свађе у свлачионици. И када смо губили од Париза у свлачионици смо бодрили једни друге, иако знамо да то није довољно добро било, покушаваш да подигнеш саиграче".

На крају питање - шта ако Звезда и следеће сезоне буде играла Лигу шампиона и поново извуче Пари сен Жермен?

"Лекцију смо научили ове године, али о резултату је незахвално причати. Сви настојимо да победимо утакмицу, када губимо да преокренемо. Има тај тренутак у Салцбургу, када један тренутак преокрене све, целу сезону, волео бих да буде што више таквих детаља. У 2019. години моја једина жеља је 'дупла круна' са Звездом, па да поново нападнемо Лигу шампиона. И, наравно, здравље", одговорио је Бабић у разговору за МОНДО.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар