Бегић: Немамо сигнал УЕФА за регионалну лигу!

"Није проблем да се направи регионална лига, али то нема смисла ако немамо подршку УЕФА иза нас. Тај сигнал од УЕФА још немамо“, рекао је предсједник ФСБИХ, Елведин Дино Бегић.

Фудбал 07.01.2019 | 22:00
Бегић: Немамо сигнал УЕФА за регионалну лигу!
Први човјек бх. фудбала Дино Бегић гостовао је у "Арена специјалу“ на ТВ Аренаспорт и говорио о години иза нас, али и о питањима о којима се дуже вријеме говори, попут формирања регионалне лиге.

Према његовим ријечима формирање регионалне лиге без подршке УЕФА нема смисла.

"Ми смо мало емотивни кад је у питању регионална лига, па кажемо желимо поново ту лигу, то је у реду, није ни проблем да се направи, али нема смисла да се прави лига без подршке УЕФА иза леђа. Питање је велико, гдје иде  првак, те лиге, шта је са националним првенством? Врло мало земаља ће се одрећи националне лиге ако немају шансу да њихова два,три клуба изађу у Европу. Ако бисмо имали бенефит да излазимо у Европу, то има смисла.Али тај сигнал од УЕФА немамо“, истакао је Бегић.

Он је додао да има још неколико важних питања када је ријеч о регионалној лиги.

"Ту је и питање спонзора, а онда и оно безбједоносно, мада  то и није велики проблем", рекао је Бегић.

На питање гдје види клубове из БИХ у односу на фудбал и клубове земаља у региону, Бегић је одговорио да то није питање за њега, односно за фудбалске савезе.

"Ви новинари куцате на погрешна врата. У фудбалском савезу питате шта је са клубовима. Постоје људи у клубовима који их воде, управљају имовином, њима треба поставити питање, а ми смо ту да им пружимо подршку тамо гдје можемо.  Говори се о пласману у Лиги шампиона, то су Динамо и Звезда. Ево, шта је ХНС урадио за Динамо? Шта је ФС Србије урадио за Звезду?  ФСБИХ није адреса на коју треба постављати питања о клубовима“, рекао је Бегић.

Сумирајући резултате и успјехе ФСБИХ у 2018. годину он је рекао да се они могу посматрати из два угла -  спортског и амдинистративног.

"У спортксом смислу догађај који је обиљежио годину је освајање првог мјеста у групи Лиге нација и прелазак у Лигу А. То је велики успјех, послије Бразила , који је највећи успјех ФСБиХ. Ту је и пласман у17 селекције у елитни круг. Они су редован учесник ЕП и ово је континуитет. У другом дијелу морам издвојити коначно усељење у нову зграду ФСБИХ која ће бити храм, свјетионик фудбала БИХ и кућа свих спортских радника који ће бити добродошли овдје, те омогућити да дуго година имамо оптималне услове за рад“, рекао је Бегић.

Репрезентација БиХ имала са селектором Робертом Просинечким остварила је велики успјех, а Бегић је истакао да је ФСБИХ прошао голготу од новинара у процесу избора селектора, али је на крају захваљујући људима из струке направио прави избор.

"Ми смо имали селекторе који су са ових простора и знало се титулирати 'легендарни тренер', легендарни овај онај, а кад видимо шта су постигли у свијету онда је мало њих легендарно. Али мора доћи и ред на наше легендарне фудбалере да покажу шта знају. Новинари знају рећи имали смо сјајне генерације Болића, Баљића, Салихамиџића па нисмо успјели, нешто се није поклопило. Послије неуспјеха у квалификацијама за Мундијал у Русији морали смо тражити ново рјешење, консултовали смо се са доста људи који се разумију у струку и у једном тренутку се почело наметати рјешење од стране новинара, као то су та имена која се могу узети у обзир.  Када смо причали мало шире шта је то критериј, хтјели смо да видимо ко је направио фудбалску каријеру и ко је улазио у свлачионице великих клубова, да зна какви су односи ту, па и да буде финансијски независан јер немамо услова за велике плате, а хтјели смо и оног ко има храбрости у свом послу. Примили смо голготу новинара и спортских радника, али смо остали на линији. Једну велику захвалност дугујемо г. Бајевићу и г. Мисимовићу, они су били ти који су дали приједлог Извршном одбору. Не сматрам да је то превише храбро било, али на крају крајева,  нема ни успјеха без храбрости. То се и показало у ових годину дана“, рекао је Бегић и истакао да је и селектор Просинечки показао храброст.

"Ево примјер Сарића који је стандардан, а до јуче био анониман. Код нас има једна мантра, као довешћемо нешто мало играча из наше лиге, па мало нек се кали па касније он није ни на клупи него на трибинама. Селектор Просинечки је имао храбрости, сада су ту и Чивић, Тодоровић, то је храброст“.

Он је прокоментарисао и групу квалификација за ЕП 2020 и којој су осим БИХ још Италија, Финска, Грчка, Јерменија и Лихтенштајн.

"Увијек имамо амбиције да се пласирамо. Увијек некако претјерамо са оцјеном групе у којој смо. Након Бразила ми смо имали потребу да разваљујемо нешто и одређене структуре хтјеле су да разваљују овај савез, тако да није могло све да се поклопи. И онда нисмо се пласирали јер смо се бавили овим неким другим стварима. Амбијент који је нас пратио од Бразила до утакмице са Израелом је био ужасан и ми смо прва четири кола изгубили ту шансу да се пласирамо. Сад је другачије, имамо сигурност у свим сегментима, у пословању Савеза, условима које можемо обезбиједити, али и амбијент и међуљудске односе. Имамо на крају крајева и добру екипу, а и селектора који улијева самопоуздање. Када је био у болници поручио нам је ако неко буде нешто питао реците да ми само идемо на прво мјесто. Шта ће бити видјећемо, али ако храбро уђемо у квалификације и са вјером у селекора, играче и ово што радимо имамо велике шансе да се пласирамо на Европско првенство“, поручио је Бегић .

Он је и истакао добар рад са младим селекцијама БИХ, додавши да је процес производње играча за А тим почео  изградњом тренинг центра ФСБИХ, тако да сада имамо 6, 7 играча у младој репрезентацији који су на прагу А селекције.

"Прије пар година било је мало окупљања, само пар дана су они били заједно,  сада је све много боље, а на крају смо дошли и до квалитетних тренера -  селектора. Понекад се поставља питање због чега овај или онај морају по националнм кључу, али уз све то показали смо да можемо направити квалитет, ту су Винко Мариновић, Славен Муса, Сакиб Малкочевић и они уско сарађују уско са селектором А репрезентације".

Говорећи о домаћем првенству он је оцијенио да је Премијер лига БиХ на вишем нивоу него раније и да је то резултат процеса.

"Често струка каже да свако сваког може побиједити, поготово ти клубови који су увијек кандидати за титулу и Европу. Све у животу, па и у фудбалу је процес. Та неизвјесност око шампиона до посљедњег кола је процес. Причало се да је ово домаћинска лига, причало се о 'три за три', али тај процес је дао резултате да можемо доћи у ситуацију да се не зна првак до задњих кола. Спонзор лиге омогућава да се помогне клубовима, али и да се уђе у законске токове у клубовима, али и савезу. Сад то иде транспаренто и када је у питању плаћање пореза и свих даџбина. Помоћ клубовима је значајна, ако се зна да је то око 60-70.000 КМ, ту су и премије за резултат, ту је и опрема, лопте па нам сада клубови кажу да је јефтиније играти Премијер лигу него ентитетске лиге. Још увијек нисмо задовољним свим процесима јер нису сви завршени, неке промјене зању бити и болне, поготове неке промјене због уређења државе, а нисмо ни ми имуни на то“.

Када је у питању фудбалска инфраструктура Бегић је рекао да су два стадиона, Билино поље у Зеници и Грбавица у Сарајеву уз помоћ ФИФА и УЕФА оспособљени да на њима игра репрезентација, али да је погрешно мишљење да ће нама само ФИФА и УЕФА градити стадионе у БИХ.

"Имамо два стадиона на којима може играти репрезентација и ФСБИХ је преко УЕФА и ФИФА помогао да они испуњавају све критерије. Имамо погрешну перцепцију да ће нама ФИФА и УЕФА градити стадионе, да ће они доћи, а ми треба да чекамо, па и кад је у питању Национални стадион. То је погрешна перцепција и посљедица ратних збивања. Проблем је та перцепција. УЕФА и ФИФА помажу кроз пројекте, али и ми морамо имати пројекат, кредибилитет и на крају крајева оправдати сваку марку. Ми јесмо помагали клубовима, па и да аплицирају на пројекте, али наилазимо на проблеме у локалним заједницама. ФИФА и УЕФА могу партиципирати једну трећину, једну локална средина и једну клуб. Имамо проблем што локалне заједнице нису спремне да партиципирају  и не могу помоћи клубу да дођу до те трећине од ФИФА и УЕФА. Били смо спремни да имплементирамо на 5-6 стадиона расвјету, али нисмо успјели јер локалне заједнице нису успјеле да ријеше свој дио. То је један велики проблем, неспремност локалних заједница да помогну. Свјесни смо колика је неспрементост државе да помогне у одређеним пројектима. Ми смо можда и једина земља у којој смо кроз пројекте УЕФА и ФИФА омогућили да имамо два стадиона. У Словенији и Македонији то је радила држава“, закључио је Бегић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар