Остављени Јован чека породицу

Малишан који је у ноћи између 8. и 9. октобра, тек пошто се родио, остављен пред црквом у Чајетини, гдје је наредног јутра, стар свега неколико сати, и пронађен, до даљњег ће остати у болници, упркос великом интересовању за његово усвојење.  

Србија 04.01.2019 | 21:42
Остављени Јован чека породицу
Разог је, потврђено је Блицу на Дечјем одјељењу Опште болнице Ужице, здравствено стање дјечака који је стицајем околности добио име Јован Гавриловић.

– У току раста и развоја дошло је до одређених промјена и његово здравствено стање за сада не дозвољава да се размишља о животу у кућним условима, односно захтјева љекарски надзор и негу на Дјечјем одјељењу. Још је рано за усвојење, најбоље му је да буде овдје – речено је Блицу у ужичкој болници.

Многи би да постану Јованови родитељи

Процедура око усвајања дјечака је у току, кажу у Центру за социјални рад у Чајетини, установи који је Јованов старатељ, и подсјећају да се много грађана Србије, али и Срба који живе у иностранству, јавило са жељом да усвоји дијете чији су родитељи и даље непознати.

Ипак, кажу овдје, о томе када ће Јован у усвојитељску породицу поштоваће се се ријеч љекара, са чим је сагласно и надлежно министарство.

Истог дана када је пронађен пред богомољом у Чајетини, малишан је збринут на неонатолошком одјељењу, одакле је послије мјесец дана пребачен на дјечје. Управо тих дана беба је добила име Јован – по свецу Јовану Богослову на чији празник је пронађен, а презиме Гавриловић – по Архангелу Гаврилу чије име носи црква у Чајетини. 

Иако је остало непознато гдје је дјечак дошао на свијет, у матичне књиге је заведен као српски држављанин рођен у Чајетини.

На дјечјем одјељењу ужичке болнице Јован Гавриловић борави изолован од друге дјеце, у засебној соби да би био заштићен од инфекција, и под сталним је надзором љекара.

– Наравно да се свим пацијентима поклања иста пажња, али Јован је наш мезимац. Лијеп је као анђео, умиљат је, прати гласове, сви су се везали за њега. Много грађана и наших колега доноси му одјећу и храну, овдје има све што му је потребно – преносе из ужичке болнице.

Дједа Мраз донео поклоне и малом Јовану

Уочи Нове године пакетиће пацијентима дјечјег одјељења подијелила су четири синдиката здравствених радника и Унија студената Ужица, а у ту част ученици Медицинске школе извели су приредбу. Ем што је мали, ем да не би био изложен вирусима, Јован није присуствовао приредби, али је Дједа Мраз донио дарове и за њега.

То што ће дјечак остати у болници дуже него што се предвиђало, кажу у овој установи, није ништа неуобичајено у оваквим приликама.

Дешавало се да поједина дјеца о којој родитељи нису хтели да се брину чекала и по шест – седам мјесеци на упућивање у старатељску или хранитељску породицу. Једна Милица и један Срећко, речено је Блицу, гајени су у болничким условима до пред своје прве рођендане.

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сарајево

04.01.2019 20:50

Е бас тузно...лијепо пиле мало,да му драги Бог да здравље и све у зивоту да му се испуни,да га прати само среца и златним путевима ходао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веки

04.01.2019 21:58

Управо тако,срце мало све најбоље му зелим.

Name

иди гдје те ноге носе

05.01.2019 08:30

Ако се не варам у западним замљама родитељи који неће и не могу се бринути о својој дјеци, када то сами осјете прије него што им држава одузме дјецу, имају адекватнија мјеста од леденог црквеног прага у Србији за анонимну предају своје дјеце на усвајање. То је тамо тако дозвољено а убијање и занемаривање дјеце је строго кажњиво.

ОДГОВОРИТЕ