Додик је започео причу о НАТО-у

- Ново Предсједништво БиХ изгледа ми смијешно. Баве се стварима које су типично популистичко додворавање јавности, немају ниједан озбиљан потез, каже за Српскаинфо бивши српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, оцјењујући почетак мандата свог насљедника Милорада Додика, али и хрватског и бошњачког члана Предсједништва – Жељка Комшића и Шефика Џаферовића.

Република Српска 04.01.2019 | 17:44
Додик је започео причу о НАТО-у
Да ли је озбиљан потез било уношење заставе Републике Српске у Предсједништво?

Стављање заставе у ходник је њено потцјењивање.

Застава је и у Додиковом кабинету, била је и на састанку са неким амбасадорима!?

Увијек је у кабинету српског члана Предсједништва БиХ била српска застава. Никада није била у ходнику, него је била у кабинету. Ако може, а ја га подржавам и охрабрујем, нека заставу унесе у просторију гдје се одржавају сједнице Предсједништва. На томе ће се тестирати Додикова моћ. Он је себи поставио високе критеријуме и ја га охрабрујем да то уради, као што ћу га критиковати ако то не уради, јер је сам себи зацртао тај циљ.

Да ли сте Ви икад покушали да унесете заставу Српске на сједницу Предсједништва БиХ?

Не. Зато што то нико није урадио прије мене, то није била пракса.

Који кључни политички проблеми очекују Предсједништво БиХ?

Прво је убрзавање европских интеграција које ће јако тешко бити остварити у оваквим условима тренутног непостојања сагласности за формирање већине. Други је МАП и трећи је рјешавање Изборног закона, што траже представници ХДЗ.

Да ли је одмрзавање МАП покушај НАТО да БиХ на брзину увуче у чланство? Има ли то везе са Додиком у Предсједништву?

Не бих рекао да то има директне везе с Додиком. То су одлуке које су изван домета било ког локалног политичара. То је очито условио међусобни однос НАТО и Русије.

Да ли прича о БиХ и НАТО може да прође мимо сагласности РС у Предсједништву БиХ?

То зависи од Додика. Он, односно СНСД је тај који је тражио МАП, СНСД је на власти када је МАП одобрен, СНСД мора наћи начин како из овога да изађе. Ја сам противник тога да то било ко други преузме на себе. Одговорност СНСД је да ову причу доведе до краја. То значи да је одбаци или да је прихвати. Нема трећег.

Они тврде да су је већ одбацили Резолуцијом Народне скупштине о војној неутралности Српске.

Онда ћемо видјети. Не можете на међународној сцени рећи једном нешто, а онда након неког времена рећи нешто друго. Добрано морате водити о томе рачуна. То показује колико су били површни када су први пут говорили.



Да ли сте званично признали изборни пораз и честитали Додику?

Не. Посебну комуникацију нисмо имали осим сусрета приликом примопредаје дужности. И даље остајем при томе да је било јако пуно нерегуларности, али смо разумни људи и схватили смо да ту не можемо ништа промијенити.

С ове дистанце, шта мислите да је пресудило изборе између вас и Додика?

Прије свега, ситуација у којој је Додик успио да убиједи јавност да је он једини бранилац Републике Српске. Друга ствар је евидентна манипулација изборима, од куповине гласова, од уцјена и ако хоћете од изборне крађе. Нећу рећи да је све крађа, наравно да је било доста људи који су вјеровали у то што господин Додик говори и имали осјећај да је он једини који брани РС, што је потпуно погрешно. Тешко Републици Српској када би зависила само од једног човјека.

Како коментаришете смјену српских амбасадора БиХ? Да ли сте Ви икога смијенили када сте дошли у Предсједништво?

Ниједног од његових амбасадора нисам смијенио. Сви су завршили мандат до краја. Једини који је сам поднио оставку је господин Шкрбић. Био сам изложен огромном притиску јавности и једног дијела људи из коалиционих партија да смјењујем, али нисам то хтио јер су ти амбасадори грађани РС, као што су и амбасадори које сам ја поставио, а Додик смијенио. Ово је увођење праксе сукоба која је апсолутно непотребна. Ниједног помоћника министра, ниједног функционера ког смо наслиједили од власти господина Додика нисмо мијењали. Мислим да је то била морална побједа СзП, а да је морални пораз Додика што је извршио смјену. Мислим да је квалитет амбасадора, говорићу о онима испред ПДП, далеко превазишао квалитет оних за које чујем да ће их наслиједити.

Зар није пракса и у свијету да нова власт бира своје сараднике, па и амбасадоре?

Није то исто. Прво, у Америци имате обичај да се понуди оставка, али не значи да се она прихвата. Највећи дио амбасадора САД је и након избора господина Трампа остао да обавља своје функције. Један дио најдиректнијих политичких амбасадора јесте промијењен. Али, цијели концепт формирања власти код нас је другачији. Код нас су државни службеници – државни службеници и нису политичке личности, од помоћника министара и секретара министарстава и свега осталог. Ја сам против смјена јер мислим да је важан квалитет, а не партијска припадност.

Хоћете ли тражити да вам Александар Вучић покаже „доказе“ о мијешању странаца у изборе у БиХ? Обећао је да ће то учинити када дођете у Београд. 

Ништа нећу тражити нити имам потребу. Нисам ни рекао да се странци нису мијешали, само сам рекао да нико не треба да се мијеша, па ни Србија. То је реченица иза које и данас стојим. И у то чврсто вјерујем.



Да ли су се, ипак, мијешали?

Ту ће свако од грађана имати свој став. За разлику од њих, ја не желим да коментаришем руководство Србије.

Како оцјењујете постизборно опозиционо дјеловање у РС? Има ли ту озбиљне опозиције?

Могу само рећи за ПДП. Она је остала чврста, јединствена и више него јасно опозициона партија. Можда једина која је остала на тој позицији, а да није имала озбиљније унутрашње турбуленције. То показује да у овој земљи ипак има људи који држе до принципа.

Да ли се, након пораза на изборима, повлачите из политике?

Ја сам почасни предсједник и члан Главног одбора ПДП. Наравно да нећу бити толико визуелно видљив као што сам био раније, али с времена на вријеме ћу сигурно износити своје политичке ставове.

Да ли вам је прекинут професорски ангажман на Економском факултету Бањалука?

Још нисам добио никакво рјешење. Чекам то, па ћемо видјети шта даље. Сасвим сигурно се ради о политичком реваншизму. Ако сам 33 године био добар Универзитету, не видим зашто сада нисам добар. То је на другим људима да објашњавају. Мени је сатисфакција огромна подршка коју сам добио од својих бивших и садашњих студената, а морам бити искрен, од малог броја колега који су очито и сами препаднути за себе, па нису смјели да кажу своје ставове.

Како коментаришете посљедња дешавања у вези са убиством Давида Драгичевића? Мислим на протесте, на реакцију полиције, на хапшење народног посланика ПДП Драшка Станивуковића.

Мислим да је то прије свега аутономни покрет који је требало да остане изван политике. Људи из ПДП јесу били присутни, али нису организовали протесте, него су као људи давали подршку једној породици да сазна шта јој је с дјететом. Не мислим да је опозиција од овога правила политику, то је радила власт.

На који начин је то радила власт?

Она је оптуживала да је све то политика, покушавајући упорно да скрене са основног питања: ша је са убиством, ко је одговоран. То је једини начин да се цијела ова ситуација смири. Искрено мислим да људи имају право да протестују. Је ли то све увијек било најидеалније организовано, отом-потом, али остаје чињеница да је све то било мирно до 25. децембра и интервенције полиције. Тада су се ствари потпуно промијениле. Власт показује моћ и жељу да заплаши људе. Потпуно се изврћу тезе. Нису грађани поблем јер су свих ових мјесеци врло мирно протестовали. Проблем је начин на који се власт одлучила да то све заустави.

Како коментаришете изјаву Милорада Додика да је сва одговорност на Окружном тужилаштву Бањалука и да ће позвати грађане да дођу пред тужилаштво?

Чули сте став Окружног тужилаштва прије неколико дана, који је прошао незапажено. Кажу да су врло незадовољни начином на који МУП ради свој посао. Мислим да и Тужилаштво јасније мора рећи свој став, шта то није у реду. Очито је да се у тој сарадњи јавља велики проблем. Зар не би требало да барем неко из МУП РС поднесе оставку због чињенице да је лоше вршен увиђај, да је направљена погрешна конференција за медије, због оптужби да неко руши РС? За мене је Република Српска најсветија, јер без ње српски народ овдје нема никакве шансе да опстане.

Али, главно рушење РС се дешава када њене институције не раде свој посао, а овдје нису радиле. Овде је у питању борба за нормално друштво. Хоћете ли сагнути главу и ћутати, или ћете се борити за нормалне вриједности. У том смислу је и ово што се догађа посланику Станивуковићу нека врста застрашивања сваког ко мало другачије мисли, ко има мало нестандардни облик политичке борбе. Ништа од те његове борбе није изишло изван нечега што је нормално.



А оптужбе да је покушао да изведе државни удар?

Државни удар подразумијева војску, полицију. То је смијешно до те мјере да не заслужује коментар било кога озбиљног.

“Моја критика је трајнија”

Какав је ваш став о новој Влади РС и двотрећинској скупштинској већини?

Уз дужно поштовање, осим пар имена у Влади, нема респектабилних и угледних политичких личности. То показује да Влада у ствари није битна, да ће све остати како је било, да ће бити један човјек, то је господин Додик, који ће о свему одлучивати. Сви други ће бити само пуки извршиоци.

Дио те Владе постале су и неке ваше дојучерашње колеге из СзП? Да ли то значи да нису ни били истински опозиционари?

То је најбоље питати њих. Ја, наравно, имам своје људско разочарање, али то је питање њиховог поимања и политичког морала. Ја сам човјек који је, и када је критиковао власт, настојао да сачува дигнитет власти. Многи од колега који су сада с њима нису то радили на тај начин, ишли су жешће него што сам ишао ја. Али, моја критика је трајнија.

Извор: Српскаинфо
Фото: Горан Шурлан/РАС Србија

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

реално

04.01.2019 16:51

Браво Иваницу! Све си паметно одговорио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

04.01.2019 17:07

Молим Додика да позове руску војску да дође на територију Републике Српске, доста је нато јарма.

Name

Ре Горан

04.01.2019 17:46

Све се мозе оцекивати Додик је рекао да це 9.јануара показати снагу Републике Српске. Вјероватно би могло на паради да буде висе Руса и Српска цаст мозда буде позван и Насер Ориц Насер Кељменди

Name

ЈЕСТ ,

04.01.2019 19:21

Да има коме рећи. Не вјерујемо ми Младену него примитивним лажовима. Стоци треба чобан који буљече, урличе, запјева чобанску пјесму и марву тјера штапом.

Name

Јаффа

04.01.2019 16:53

Младен је ротаријанац, а Миле трилатералац...ови други држе комплет ЕУ и газе редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јаффа

04.01.2019 19:57

Потпуно сте у праву. Људи никако да схвате ко је прави владар насих зивота. Ови наси биједни политицари су обицни мисеви, пијуни. Изврсиоци налога оних који су их довели на те назови функције. Црногорски владика је најоцигледнији примјер. У криминалу до гусе, али га нико не дира. Све док странцима плаца данак у новцу. А мозе и у натури, тј. дроги. Према томе, народе подви реп и цути. Да промијенис и тако не мозес ниста. Енергију троси за пуко презивљавање.

Name

Јовица ристановиц

04.01.2019 16:57

Тако је докторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИ 6

04.01.2019 17:00

Овај вриједни цовјек ради за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.01.2019 21:22

Ето овај други ради за нас. Не зна се више гдје нисмо шупљи.

Name

дусанцули

04.01.2019 17:00

Водја ће нас увести у НАТО. Само је питање да ли ће он остати неокрзнут у том процесу пошто му је то једина намјера или подијелити одговорност за тај чин Њему треба српска већина да би могао рећи, ето и СДС (пребјези и остали) су гласали за НАТО. Милорад Додик је преварант и варалица са јаким нагоном за преживљавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

7

04.01.2019 17:16

Једини сколован у РС..браво докторе све остало сељак до сељака..па и види се

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.01.2019 21:24

Али нама не требају школовани.

Name

Исток РС

04.01.2019 17:23

Иваниц, велики цовјек, политицар и господин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирољубива коегзистенција

04.01.2019 18:21

Сад је мени јасно сто за 4 године нисте размонтирали Додика. Цуј нисте смјењивали, оставили све његове људе. Правили се фини и културни. Па ето вам се сада враца. Увијек је било ко тебе каменом ти њега хљебом док није досао Додик код њега је ко тебе хљебом ти њега пендреком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

04.01.2019 18:33

Ако је тако онда је он смијенио своје људе. Ти вјерујеш у ове шупље и једног и другог.

Name

Не смијеш или не зелис ?

04.01.2019 19:00

Да ли су се, ипак, мијешали? Ту ће свако од грађана имати свој став. За разлику од њих, ја не желим да коментаришем руководство Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

04.01.2019 19:49

Диван професор... Штета што неће више предавати. ☹️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

04.01.2019 21:07

Лако је играти карте , блефирати ако су улози зрна пасуља или евентуално јефтине бомбоне.Сви смо то радили док смо били дјеца а ви се и играте и понасате као дјеца а не одговорни политицари ,да казем дрзавници било би превисе, ви цитавог свог зивота нисте науцили сто то знаци.То сто ви господине Иваницу нисте хазардер него мозда зихерас за разлику од госп Додика не амнестира вас од одговорности за стање класицног коцкања судбинама народа ове земље. Постоје стратеска национална питања од висегенерацијског знацаја а то питање данас су еутоатланске интеграције које се најмање смију пребацивати као вруц кромпир измеду вас који се називате политицарима.То питање је бити или не бити нас као народа и васа је обавеза ,свих вас који се сматрате знацајним политицарима или заузимате одреден полозај који се рефлектира на утицај у друству, да упознате градане ове земље о свим аспектима и посљедицама овакве или онакве одлуке и да се хладне главе донесу одлуке које су најбоље за Српски Народ и његову будуцност.Пустити да други донесу погресне одлуке па о томе у будуцности разговарати по београдским парковима као сто данас разговарају Срби из Хрватске не амнестира нити једног политицара ,јавног радника био он или из позиције или опзиције.Оптузујете позицију да се бави политиканством и у праву сте али бојим се да и опозиција није ниста боља и да сви скупа бјезите од вазних питања реалних проблема и да сте сви заједно попут нојева забили главу у пјесак оцекујуци да неко други рјеси сва вазна питања ове земље и њених градана.

Name

Канада

05.01.2019 05:09

Браво Освит. Хвала на коментару . Волио бих да га процитају сви И да размисле . Наравно , сем оних којима је испран мозак јер за њих је сувисе касно.

Name

Миле козарац

04.01.2019 21:02

Поздрав из свецке ја висе неморам финанцирати овакве ухјебе.брацо срби добро досли увсвецку гдеје сколство бесплатно.где су кладионице дрзавне И сва зарада иде у здравство тако да сви имамо бесплатно љецење.гдети нико небрани да србујес а плата три хиљаде еура.где је струја вода јефтинија него у српској.гдесе кредити улазу у нову технологију а не у некретнине по бецу николе спирица.гдесе није ратовало преко200година.волимте српска ал никадтисе вратити нецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

масала

04.01.2019 21:46

Провјери професоре јесу ли сви велепосланици становници РС или имаш и становника Р.Србије а обнасали дужност амбасадора БиХ ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Догодине у Призрену!

05.01.2019 00:03

нама Србима је од настанка Југе једини проблем мафија са којом се незнамо обрачунат. та мфија је преузела тајну службу и почела распад бивше државе. Данас та мафија чврсто држи моћ у својим рукама и купује својим прљавим парама, убија, силује прије свега сопствени народ и неке његове 'слободномислеће' лидере. Кад једном као народ одлучимо да насилне издајице избацимо из друштва и као примјер вође тих мафија стрпамо у затвор, тад ће се српски народ препородити. Треба нам нови Ђинђић у Србији и нови Караџић у Српској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господине

05.01.2019 14:15

Иваницу ви сте један озбиљан цовјек и политицар,мисљења сам да то ресавате у оквиру парламента РС.Како то домацински налазе,вјерујем да је Додик тезак за дијалоге, али цините то за рацун србства.Подјеле неводе ницему.

ОДГОВОРИТЕ