Интервју - Мијат Гаћиновић: Хоћу на осмицу!

Везиста Ајнтрахта за МОЗЗАРТ Спорт о сазревању, Бундеслиги Нику Ковачу, Лиги шампиона…

Фудбал 06.01.2019 | 00:04
Интервју - Мијат Гаћиновић: Хоћу на осмицу!
“Нећу да причам ништа о репрезентацији”, одбрусио је млади Требињац мало након што смо сели за сто угледног франкфуртског ресторана Валден и започели овај празнични интервју. Требало је да се у пријатељском тону и већем делу тог разговора отворено дотакнемо те за њега врло шкакљиве теме, пошто је управо Мијат, уз Луку Миливојевића, био можда и најинтригрантнија личност у фудбалској репрезентацији Србије у 2018. години. Међутим, импулс са друге стране је изостао.

И имао би везиста Ајнтрахта сигурно шта да каже, најпре о изостављању са коначног списка путника на Мундијал у Русију, потом и због наводног сукоба са капитеном Александром Коларовим током утакмице Лиге нација са Литванијом у Београду, али је све прећутао. Овога пута... Није му право, види му се то и на лицу када му споменете Орлове, поготово што у Франкфурту и Бундеслиги игра сасвим добро док у репрезентацији бљесне с времена на време, када добије прилику у жестокој конкуренцији.

Потврда квалитета Мијата Гаћиновића је и нови уговор који је средином децембра потписао с Ајнтрахтом, трећи у последње три године, што значи да је постао озбиљан део овог клуба. Међу навијачима Орлова један је од убедљиво најпопуларнијих фудбалера на “ић”, а разлог је јасан - онај гол за опстанак у баражу против Нирнберга у дебитантској сезони у Франкфурту после којег је почела ренсесанса у ери Ника Ковача.

Наравно, није све ишло глатко и пут до бундеслигашких звезда био је посут трњем за омладинског шампиона света и Европе, али, временом, уз прави рад и развој, Мијат је постао добар фудбалер, а Ајнтрахт добио љубимца навијача и потенцијалног капитена за будућност.

“Стварно сам задовољан овде, зато смо се и брзо договорили око останка. И клуб је био за продужетак, као и ја, јер имам овде све услове да напредујем и постанем бољи фудбалер. То ми је најважније. Мислим да нисам још завршио с процесом у којем треба још да сазрим и напредујем фудбалски. Треба још да се усавршавам. Налазим се на правом месту у право време и желим то да искористим на прави начин”, искрено ће Мијат на почетку великог интервјуа за МОЗЗАРТ Спорт.

Како ти сада све ово изгледа, посебно ако се сетиш не баш лепог почетка каријере у Ајнтрахту и проблема са болестима тбог којих си изгубио одређено време?

“Највећи проблем на почетку је био тај што сам дошао неспреман у Ајнтрахт, због Светског првенства на Новом Зеланду. Тамо сам имао стомачних проблема, па сам овде добио бронхитис због којег сам смршао пар килограма. Они су тада били увелико одмакли и прошли припреме, ја се физички нисам најбоље осећао и највише због тога ми је било потребно времена да дођем у праву форму. Све је генерално било много брже овде него у Србији, доста се више радило и тренирало, па ми је требало доста времена да се привикнем на средину. И таман када сам почео да играм стандардно дошла је и та монуклеоза и морао сам опет да паузирам. Срећом, убрзо је стигао Нико Ковач и његовим доласком поклопиле су се коцкице. Мислим да сам код њега доста напредовао, пре свега физички и да ми је Бундеслига с те стране пружила најбољу могући основу за развој.”

Играо си на доста позиција - крилни бек, задњи везни, предњи везни, плејмејкер - код Ковача и у шпицу... Како ти изгледа то стално мењање позиција? Колико си можда напредовао и захваљујући поливалентности?

“Мислим да је то јако важно за фудбалера и да тренери воле када једног играча могу да користе на више различитих позиција. Тада могу да се ослоне на њега. Увек сам радо прихватао да играм на новој позицијии и увек сам се трудио да дам максимум и покажем да тактички могу да одговорим на задатке. Драго ми је што могу да пружим максимум на више позиција. Наравно да имам и ја неку своју позицију коју лично волим, али стварно немам проблем да играм било где.”

Да ли ти сметају те стална промене?

“Не сметају ми, али је најбоље наравно да имате континуитет на једном месту у тиму. Ја се најбоље осећам на позицији осмице коју најчешће играм код новог тренера и то је ми највише одговара. Осмица или десетка. Ту се најбоље осећам и ту највише могу да допринесем.”

Многи су летос очекивали пад Ајнтрахта од одласка Ковача, а ви сте офанзивнији и бољи?

“Наравно да је одласком Ковача, који је одличан тренер, у велики клуб, настала сумња у наше квалитете. Знам оне који су говорили да ћемо се борити за опстанак, да ћемо имати лошу сезону. Тако је и кренуло. Почели су порази, сви су почели да се наслађују и говоре да због одласка тренера и важних играча да имамо проблеме. Ипак, у последње време играмо јако добро, јако атрактиван фудбал и доста нас људи прати. Поносан сам што се многима свиђа наш стил фудбала. Увек нападамо противника на његовој половини и свиђа ми се стил Адија Хутера. Због тога сам и продужио уговор.”

Упореди нам Ковача и Хутера?

“Доста су слични као тренери. Обојица су прошли Салцбургову школу и у неким стварима доста слично размишљају иако нису исти. Јако су добри стручњаци, Нико је то показао са репрезентацијом Хрватске и Ајнтрахтом,  а Ади са Јанг Бојсом. Код Ковача смо играли на мање голова и имали резултат, код Хутера играмо на више голова. Више их примамо, али и више их дајемо и публика то воли. Атрактивнији смо код Хутера дефинитивно.”

Какав је Аустријанац као човек?

“Има добар однос са играчима. Искрен је, увек каже како јесте. Нас двојица смо имали искрен однос чак и док ме је држао на клупи. Нисам играо, а он ми је сваки пут људски објаснио шта је и како је. То је јако важно, да имате тај пријатељски однос са шефом.”  

Остао си пријатељ с Ковачем, који се намучио у Бајерну у једном тренутку током јесени, како видиш његов учинак?

“Нико је супер лик и доста ми је помогао. Захвалан сам му на томе и увек сам се трудио на терену да му вратим добрим играма. Имао је тешку ситуацију, доста се причало о његовом одласку, али Бајерн је велики клуб и није баш у њиховом маниру да одмах мењају тренера после неколико киксева. Они су велики и знају како се ради, тако да мислим да Ковач неће имати проблема. Нико је доста захтеван и строг. У фудбалу има доста играча који имају велики его, тако је и у Бајерну, са свим тим великим играчима. Није му лако у Минехну, али види се да је ухватио корак у последње време, Бајерн игра све боље и не сумњам да ће завршити посао на прави начин.”

Летос си у једном интервјуу рекао да мораш да прихватиш немачки менталитет да би успео. Јеси ли га прихватио?

“Мислим да сам увек био професионалац, томе сам посвећивао доста пажње. То носим из куће, тако су ме научили родитељи који су обоје били професионални спортисти, поготово отац који ми је био и тренер. Увек су ме васпитавали да радим све како ми се каже. Наравно да треба бити и креативан, некад преузети иницијативу и на своју руку, али треба да се зна да постоји систем и не треба никако искакати из њега.”

Да ли размишљаш о одласку из Ајнтрахта?

“Наравно, увек може да дође до одласка. Ако стигне понуда која задовољава и клуб и мене, али не одлазак по сваку цену. Ако искочи нешто баш право, нешто за шта ће људи из клуба рећи да је добро и шта се мени учини као прави следећи корак, наравно да ћемо се договорити. Али све у своје време. Нигде не журимо ни клуб ни ја. Везан сам уговором до 2022. тако да сам стварно задовољан овде. То је најважније, да се осећате добро у клубу у којем се налазите.”

Јеси ли постао Немац за све ове године у Ајнтрахту?

“Добро, дуго сам већ овде и другари ме зезају да сам домаћи. Већ ми је четврта сезона, осећам се супер, зна се систем и зна се ко шта ради. Волим то кад се знају правила игре.”

Ајнтрахт је за већину Срба клуб из средине табеле Бундеслиге, а ви сте сада надомак позиције која води у Лигу шампиона? Је ли то клупски циљ за ову сезону?

“Када сам дошао овде клуб је заиста био у средини и при дну и борио се за опстанак. Доласком нових играча, добрих тренера, али и квалитетних људи као што је Фреди Бобић, клуб се издигао на посебан ниво. Прошлог лета освојили смо Куп Немачке, претпрошле смо играли финале и изгубили од Дортмунда. Ове сезоне доста добро гурамо. Наравно, желимо да будемо ближи врху и хоћемо да се изборимо за Европу.”

Можете ли до Лиге шампиона?

“Јако тешко. Стварно има добрих екипа које ће исто дати све од себе да буду у топ 4. Ми играмо јако добро и ако наставимо тако имаћемо шансу, али треба да се концентришемо на сваку следећу утакмицу. Ако будемо имали шансу свакако ћемо покушати да се изборимо за Лигу шампиона, мада би и Лига Европе била велики успех. Лига шампиона је нешто што свако сања и даћемо све од себе да је изборимо.”

Многи кажу да је проблем српског фудбала и репрезентације недостатак баш тог немачког менталитета, како то видиш?

“Нећу стварно о репрезентацији”, још једном је остао при чврстом ставу Мијат Гаћиновић, не дозвољавајући нам да га “навучемо на танак лед”.

За истом столом седео је и Анте Ребић. На тренутак се убацио.

“Сад ти је јасно шта су му радили…”

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар