Најдебљи играчи у НБА лиги - рекордери по килограмима!

Да ли знате ко је у врху ове листе? Сазнајте!

Кошарка 06.01.2019 | 22:15
Најдебљи играчи у НБА лиги - рекордери по килограмима!
Представа која се уклапа у сва уврежена мишљења јесте да су спортисти гладијатори савременог доба и да је главни предуслов за успех да буду аполонски грађени и под спартанском дисциплином.

Међутим, ту и тамо се налети на по који изузетак, а посебно су драстични случајеви појединих играча који су играли у НБА лиги. Најтежи кошаркаш у професионалној лиги САД имао је током играчке каријере 170 килограма, а није у питању чувени Шакил О’Нил.

Статистички показатељи нам указују да се просечна висина и тежина кошаркаша у НБА повећала од 2011. године. Звезде најквалитетније и најпраћеније лиге света у кошарци морају да буду стално спремне за највећа искушења и напоре у све јачем темпу игре. Постоје и они други који су покушавали да чистим талентом и кошаркашком интелигенцијом надоместе поједине физичке недостатке.

Било је доста случајева кроз године да кошаркаши имају и више од 150 килограма "живе ваге", па и ако су високи преко 210-215 центиметара, опет је било превише.

Неки од њих су и поред овог терета успевали да се одрже годинама у немилосрдној конкуренцији НБА лиге, а поједини попут Шекила О’Нила да постану и истинске легенде на планетарном плану. Ово су петорица играча који су остали упамћени као најтежи у Националној кошаркашкој лиги САД икада.

5. Кевин Дакворт - 146 кг

На самом почетку каријере у НБА Дакворт се кретао у пристојнијим границама од 130-135 килограма, а био је и два пута учесник "Ол-стар" сусрета, а у сезони 1987/88 добио је признање као кошаркаш који је направио највећи напредак у комплетној лиги. Како је бивао старији све је више запостављао тренинге и теретану и "олабавио" строги режим исхране и рада. Догурао је до 146 килограма, што га је прилично успорило и начинило лаком метом за ривале. Изгубио је приметно своју експлозивност и продорност и након 11 година игре у НБА завршио каријеру. Килограм мање од њега имао је Роберт Тејлор, звани "Трактор".

4. Мајкл Свитни - 157 кг

Овај дебељушкасти центар је стигао у Њујорк Никсе 2003. године, али се од старта приметило да са својом грађом није компетентан да достигне неки виши ниво игре. Једноставно је имао масу, али недефинисану, тачније имао је сало, али не толико и правих мишића исклесаних у теретани. Свитни је од 2003. до 2007. године носио дресове Њујорк Никса и Чикаго Булса, да би се онда отиснуо у Кину, па затим и на јужноамерички континент. Каријеру је окончао 2017. у редовима уругвајског Урундар Университарија. Ако већ није могао да буде међу последњима у граду, успео је да буде при врху на селу.

3. Еди Кари - 159 кг

Овај центар, кога је Чикаго драфтовао као 4. пика 2001. године је током првих сезона у НБА био више него користан на терену. Имао је скоро сваку утакмицу по 15-20 поена у просеку, али како је време пролазио Кари је упадао у све веће приватне проблеме који су му били препрека да се више посвети кошарци и довођењу у топ физичку форму. Није ни чудо, прво га је шофер Дејвид Кучински тужио за сексуално узнемиравање 2009. године почетком јануара. Истог месеца је у стану затекао девојку и 10-месечну ћерку убијене у заједничком стану, док је трогодишњи син Ноа остао неповређен. Баксузна 2009. година је за Карија достигла врхунац јуна те године када му је одузета кућа која је била под хипотеком због кредита. Ипак, успео је овај кошаркаш да 2012. године освоји шампионски прстен са Далас Мевериксима, иако је био епизодиста у том саставу.

2. Шакил О’Нил - 163 кг

Према мишљењу многих можда и најбољи центар кога је НБА лига икада имала. Ако и није био најбољи, онда се сигурно може сврстати међу Топ 5 играча на тој позицији. "Биг Шек" је из сезоне у сезону набацивао по који килограм вишка, али га то није омело да терорише своје противнике под обручима на обе стране терена. Наш Владе Дивац је имао занимљиве окршаје са њим и често успевао да га због изнуђених фаулова у нападу избаци из игре. Већи део каријере је провео у Лос Анђелес Лејкерсима, освојио је четири титуле првака (три са Лејкерсима, једна са Мајами Хитом), био је МВП шампионата 2000. године. Његов саиграч из Лос Анђелеса Коби Брајант га је често јавно критиковао због исхране и недовољне посвећености на тренинзима, а сам Шек је неколико пута причао да не воли да кува и да је добар део каријере провео на брзој храни. То га није спречило да буде једно од заштитних лица НБА лиге.

1. Оливер Милер - 170 кг

Тешко је замислити громаду од готово 200 килограма да се девет сезона такмичи на највишем нивоу у НБА лиги. То је пошло за руком Оливеру Милеру, који је имао видних проблема кад год је требало да потрчи у контру, или што пре уђе у игру као замена на позив тренера. Милер је заслужио похвале што је упркос свему имао релативно успешну каријеру, али и заслужио отворене критике због нехајности и мањка жеље да своју фигуру доведе у ред. Током каријере је бележио 7,5 поена, 6 скокова и 2,2 асистенције у просеку, па се може рећи да је био итекако користан играч у ротацији. Остао је упамћен по надимку "Биг О", а отприлике је тако и изгледао кад се појави на паркету.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар