''Луди'' Рус, Марат Сафин: Некада плејбој, данас...

Некада је на своје мечеве доводио и по неколико девојака, а данас Марат Сафин живи са својом мачком и каже: "Немам ниједног пријатеља, немам кћерку, медији лажу, новац ме не занима, а ни тенис. . Желим да живим као слободан човек!"

Тенис 06.01.2019 | 22:45
''Луди'' Рус, Марат Сафин: Некада плејбој, данас...
Марат Сафин је један од најзанимљивијих личности у свету тениса. Уз Бјорна Борга и Пета Кеша, према нашој слободној процени, вероватно, највећи "фрајер" у овом спорту.

Он је први Рус који је ушао у тениску Кућу славних, а за Сафина је легендарни Џими Конорс рекао да је "са много страсти играо тенис" и да га је то "привукло да гледа" руског тенисера.

Сафин је одувек био другачији од многих својих колега. Волео је да се напије ноћ уочи меча, а један од најлуђих потеза је када је у своју ложу на Аустралијан опену 2002. године довео чак три девојке/партнерке (зовите их како год!). Па, како га не волети?!

Био је, својевремено, и политичар, односно посланик у руској скупштини са листе странке Владимира Путина. Али, 2017. године се повукао и препустио је своје посланичко место другоме.

Некада број 1 светског тениса (освојио је два гренд слема - Аустралијан Опен и УС Опен)

Данас, међутим, 38-годишњи Марат Сафин је сушта супротност тог "бонвивана". Живи потпуно повучено, каже да "нема ни пријатеље", "за жену/партнерку и кћерку неће ни да чује", секс га не занима, воли да гледа ТВ серије (омиљена му је "Кућа од карат" - Хоусе оф Цардс), а тренутно живи сам - са мачкама!

У (необичном) интервјуу за руски портал спортс.ру, Сафин је изнео и занимљива гледања у вези са вером, тачније религијама (богом), космосом и ванземаљцима.

Рекао је да се тренутно не бави ничим, да иде рано на спавање, већ око 22, 23 сата, воли да шета, путује.

"Ништа не радим. Останем сам. Нико ми не треба. Свима је потребно неко друштво, а мени је најдраже када сам сам, када ми нико не смета".

Ни тенис га не занима...

"Понекад одем на неке ветеранске турнире, али и за то морам да се припремам 2, 3 недеље. Схватио сам да нема смисла да више играм. Замислите, радите као новинар, завршите каријеру и онда поново радите посао који сте до сада радили. Глупо, зар не?", приметио је Сафин.

Омиљени хоби му је туризам, односно путовање. Најјачи утисак на њега је оставио Мачу Пикчу, а потом је изнео и врло занимљиву теорију (која одавно постоји и заступају је многи).

"Перу ме јер освојио. Поготово Мачу Пикчу. Одувек су биле неке дилеме да ли су га уопште људи саградили, а сада је и мени то јасно. Чак и водичи тамо сумњају да је то људско дело. Верујем да постоји нека друга страна приче", рекао је Сафин.

На то му је новинар поставио потпитање: "Ванземаљци?"

"Нећу да одговорим са 'ДА', али када видите ту грађевину, онда вам је јасно да је то изграђено на исти начин као пирамиде у Египту. Не верујем да људи тако нешто могу да направе. Уосталом, не верујем да смо сами у свемиру".

Сафин истиче да је бесмислено размишљати да у свериму постоји само овај нама познати свет, већ да их има много.

"Уосталом, зар Стивен Хокинг то није научно доказао? Сигуран сам да постоје различити облици живота у свемиру и потпуно је глупо размишљање да смо ми једини када знамо да постоји неколико трилиона галаксија".

На питање новинара да ли постоји неки свет где су Исус и Мухамед, Сафин је одговорио да је то "друго питање", а на потпитање да ли верује у религију, одговорио је:

"Религија не постоји. То је измишљотина створена да би се људи контролисали. Не желим никога да увредим, али мени је све јасно. Зар стварно неко мисли да Исус и Сотона негде седе и одлучују шта ће се догађати 'доле'. Па, то је глупо!".

Оно што га чини срећним је...

"Могућност избора. Кад можеш да радиш шта год те је воља, без да зависиш од било кога".

А новац?

"Никада нисам видео срећног човека у 'Мајбаху' (луксузни аутомобил, прим. аут.) или у вили са милион квадрата. Новац не може да купи срећу и здравље".

Колико га ви имате?

"Имам га довољно. Некоме за живот треба 10 милијарди долара, другоме 10 миииона, а трећима много, много мање".

Упитан да ли то значи да не купује скупу одећу, одговорио је: "Зашто бих куповао када има супер ствари у Зари, Мангу, Пулл анд Беар?. Тамо се облачим".

Али имате и четири аутомобила?

"Два припадају мојим родитељима, један сестри. Мој је једино Ранге Ровер".

Каже да га нервира кад људи завлаче нос у туђе животе.

"Мрзим бројање туђег новца. Пусти људе на миру, нека раде шта год хоће. Свако кроји своју судбину. Многи су љубоморни, лове новац, желе да се нагло обогате, а онда се разболе. А новац не можете да понесете са собом у гроб".

На упадицу да је у младостио био другачији, Сафин је одбрусио:

"Није тачно! Увек сам озбиљно приступао послу. Имао сам велику одговорност, морао сам да прехраним породицу. Мени новац нико није поклонио. Људи су говорили да сам лењ, да нисам схватао тенис озбиљно, а мој једини проблем је био да су ме повреде уништавале. Једну годину бих играо, а идућу бих пропустио... Моја последња повреда је била лом ноге и ту сам одлучио да је готово. Ко зна, да се то није догодило, можда бих још играо".

Новинар је приметио да Сафин сада изгледа много мирнији него што је то био на терену, када је био попут помахнитале звери:

"Много тога се променило. Искуснији сам, старији, неке ствари сам у међувремену научио и схватио. Још учим".

Изненадио је одговором на питање да ли има много пријатеља:

"Немам уопште пријатеље. Не желим пријатеље. Уживам да будем сам".

А девојка, жена?

"Немам ни девојку, ни супругу. већ дуже време. И не желим, немам никаквих потреба".

Не желите озбиљну везу?

"Не желим никакву везу".

Али то је немогуће...

"Зашто?", упитао је Сафин.

Па свим имају некаквих физичких потреба, наставио је новинар.

"Не, хвала. Не желим да будем у вези и тачка".

ОК, али кад сте са девојком у вези недељу дана, схвата ли она да од те везе нема ништа?

"Ма, не могу да издржим ни недељу дана. Обожавам свој живот и не желим да градим везу ни са једном женом. Имам потпуну слободу и желим да радим оно што год ја хоћу. И не, ниједна ме није разочарала, једноставно се ово догодило. Био сам у једној дугачкој вези и сада уживам у слободи. Мир, тишина... То је то!".

На питање новинара - а шта је са сексом? Бар на једну ноћ?

"Па ти то вероватно знаш боље од мене, ти си млад. Теби крв 'доле' кључа, мени не", лаконски је одговорио Сафин.

Тврди и да нема кћерку, негира да је Ева Јакубовскаја његова.

"То људи мисле, то новине пишу. Али шта ја могу... Тешко да могу да им забраним. Ја само знам да немам кћерку".

А шта ако она каже: "Марат је мој тата".

"Неће рећи то".

Дакле, Сафин сада живи као самотњак, по сопственом избору. У кућу не пушта никога. Готово никога...

"Моја кућа је свето место. Не желим да унутра улази било ко осим мене. ОК, моје две мачке смеју, оне живе са мном. У принципу, ја обожавам животиње, а мачке су ми драже од паса. Мачке ме смирују, осећају човека, кад се лоше осећам приђу ми и смире ме...", каже Сафин.

Наставља о свом самотњачком животу:

"Од друштвених мрежа занима ме само Инстаграм, а волим да гледам и серије. Сатима знам да гледам документарце на YоуТубе. Само да вас исправим, није баш да по целе дане седим код куће. Имам неко друштво из насеља, понекад одем са њима на пиво, чај или кафу. Али ја бирам кад желим да изађем и кад желим да изађем. И не, нису ми то пријатељи. Ја пријатеље немам".

Упитан како данас гледа на тенис, понавља:

"Уопште ме не занима. Можда сте приметили да на мом Инстаграму профилу не постоји ниједна слика са рекетом. Не гледам тенис, не сањам своје мечеве, па чак и не причам о тенису. Можда ће се једног дана све то променити, али данас је овако како сам вам рекао".

За крај је имао поруку:

"Желим само да будем слободан човек!"

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар