Хоће ли Балкан да буде разочаран

Румунија је 1. јануара преузела председавање Европском унијом. До 30. јуна, Букурешт ће бити центар бројних европских дешавања.

Свијет 04.01.2019 | 10:43
Хоће ли Балкан да буде разочаран
Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер овај чин прокоментарисао је необично директно изјавом у којој је изнео сумње да је Румунија спремна за улогу која јој је припада, преноси “Дневни аваз”.

“Они јесу технички добро спремни. Али, верујем да власти у Букурешту још нису у целости разумеле шта значи председавање Унијом. Да би могле да се доносе промишљене одлуке, морате да слушате друге, ал ии бити у стању да неке бриге неких тамо ставите где им је место – на крају. Када све узмем у обзир, имам неке сумње у способност Румуније да се носи с оваквим задатком”, рекао је Јункер за “Велт ам Сонтаг”. 

Ово је прво председавање ЕУ које је по редовном редоследу припало држави која је и даље под посебним режимом Брисела због бројних мањкавости у раду власти. 

Посебно, Унија под дебелом лупом Румунију држи на пољу борбе против корупције. 

Грађани ове балканске државе, пак, лупу су заменили редовним протестима против власти, а и у самој владајућој коалицији рат унутар странака, те између њих, не престаје да букти. 

Као одраз хаоса, министар за ЕУ 11. октобра прошле године поднео је оставку. Све то довело је и до чињенице да програм председавања Унијом, документ који свака држава објави пре преузимања те улоге, у случају Румуније неће бити доступан барем до 15. јануара. 

“Аваз” пише да због тога и не знамо шта ће Букурешт радити у наредних шест месеци. 

“Ако бар и летимично погледамо досадашње најаве румунских званичника, приче о томе да ће Балкан бити један од пет приоритета само су – приче! Нема ниједне референце у досадашњим најавама које то потврђују. Изузетак је преузети документ из Брисела у којем се наводи да ће се и у наредних шест месеци наставити с процесом интегрирања западног Балкана у ЕУ, јер је то стратешки интерес саме Уније. И ништа више”, наводи овај лист. 

С лошег на горе 

“Ако је аустријско председавање до краја прошле године и било разочаравајуће за шест бивших југославенских држава, румунско би могло бити и горе. Наравно, нити је реално да би било чије предсјдавање Унијом могло „угурати“ наш регион у ЕУ нити га потпуно искључити. Ипак, од Букурешта смо (с правом) више очекивали, јер дијелимо исто поднебље”, наводи лист. 

Након Румуније, председавање до краја 2019. преузима Финска. Од 1. јануара 2020. шеф ЕУ бит ће Хрватска, која је одмах најавила да ће у свом мандату организовати велики самит посвећен западном Балкану. Унија је то прихватила. 

Велики број изазова 

Румунија ће у шест месеци на челу Уније имати пред собом мноштво крупних изазова. 

Брегзит, до марта се мора усвојити буџет ЕУ од 2021. до 2027., у мају следе избори за Европски парламент... 

У шестомесечном периоду мораће да буде одржан бити барем један самит ЕУ те маса министарских састанака, а дневно „хендлати“ сваковрсни изазови – од необјављеног интернет рата Русије Западу до мигрантских таласа...

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар