Трамп остао сам, ''плакао'' у кући...

Блокада америчке владе ушла је у 12. дан, а предсједник САД Доналд Трамп је од самог почетка кризе готово сам у Бијелој кући.  Док су његови сарадници отпутовали на божићни и новогодишњи одмор, а његова породица у резиденцију Мар-а-Лаго на Флориди, амерички предсједник је сам у великој кући чекао да му неко покуца на врата и понуди рјешење за блокаду владе.

Свијет 03.01.2019 | 20:01
Трамп остао сам, ''плакао'' у кући...
Друштво му је чинило само обезбјеђење које, према Трамповим ријечима, и није превише друштвено.

Трампов захтјев за изградњу зида с Мексиком тежак пет милијарди долара Конгрес и даље не жели да усвоји, усљед чега је дошло до финансијске блокаде и парализе рада неких савезних агенција.

Трамп је планирао да празнике проведе са породицом, али како је блокада наступила 22. децембра, све те планове морао је да заборави и да у Бијелој кући сам сачека да му неко дође и понуди рјешење.

Проблем је што се то није догодило и амерички предсједник је током Божића остао потпуно сам.

Та самоћа очито му је тешко пала, јер је Трамп при првом састанку кабинета више од сат и по времена “плакао” сарадницима како му је ово био један од најгорих Божића у животу и да је једва чекао да му неко дође и прави друштво, пише Јутарњи лист.

Причао је о свему и свачему – од зида на граници с Мексиком, преко Кањеа Веста до своје одлуке да повуче војску из Сирије.

Оно што је занимљиво да је током састанка на столу био положен велики постер с Трамповом фотографијом и поруком: “Санкције долазе, 4. новембра”, очито алузија на популарну серију “Игра престола” и познату реченицу “Зима долази”.

– Знате, био сам у Бијелој кући потпуно сам, шест, седам дана. Породица ми је отишла на Флориду и осјећао сам се јако усамљено – почео се жалити Трамп својим сарадницима казавши им да цијело вријеме није испуштао даљински управљач из руке и да је гледањем телевизије убијао вријеме.

– Осјећао сам да морам остати овдје за сваки случај, да неки људи случајно не би дошли и одлучили преговарати о заштити наших граница – додао је он.

Каже да му је ово био Божић из највеће ноћне море.

– Био сам потпуно сам у Бијелој кући, а знате, ово је јако велика кућа. Никога није било осим снајпериста. Чак сам им у једном тренутку и махао, али они су људи који не воле игрице. Не одмахују, чак се ни не смију. До посљедњег тренутка надао сам се да ће ми неко доћи и понудити неке преговоре, али то се није догодило – навео је. 

Атмосфера и догађања у Бијелој кући током празника никада нису били успоренији, изузев бујице Трампових твитова.

Канцеларије у Западном крилу били су у потпуно мраку, прес служба је била затворена, па чак је и особље било прошарано изостанцима. Један дио је био на одмору, а други није ни радио због блокаде која је утицала на хиљаде федералних радника.

На састанку кабинета Трамп је рекао да неће попустити ни за милиметар и да ће блокада трајати ”колико год треба”.

О повлачењу војске из Сирије је рекао: “Пијесак и смрт. Немам ништа друго рећи осим тога.”

Дотакао се и свог омиљеног музичара: Јесте ли чули колико је ијлепих ствари о мени рекао Кање Вест?

Трамп се осврнуо и на бившег министра одбране Џима Матиса рекавши да није био задовољан како је генерал одрадио посао у Авганистану.

– Желим му све најбоље, али… Обама му је дао отказ, а послије сам и ја. Желим резултате! – рекао је он.

Трамп се похвалио да је одрадио неке састанке с генералима, али умјесто закључака о Ирану и опште на Блиском истоку, предсједник је радије причао о физичком изгледу војних главешина.

– Неки од тих генерала изгледају као филмске звијезде. Попут Тома Круза, па чак и још боље – рекао је.

Како је састанак одмицао, тако је и атмосфера за столом била све опуштенија. У једном тренутку камере су ухватиле министра за енергетику, Рика Перија, који је глумио да свира клавир на руци Линде Мекмехон.

– Чека нас узбудљива година. Биће сјајна. Неки људи мисле да нас чека пуно контроверзи и вјеројатно су у праву, али на крају ћемо направити сјајан посао – рекао је Трамп.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Миро

03.01.2019 19:05

Сигурно плакао због косова

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.Р

03.01.2019 21:07

Па добро има наде за радост народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

03.01.2019 22:48

ма мени је зао Маленије.

ОДГОВОРИТЕ