Дани одлуке: Дарко Шарић на слободи?

Нова 2019. година почела је турбулентно за нарко-боса Дарка Шарића, јер му је Виши суд најприје продужио притвор, да би потом Апелациони суд поништио ту одлуку. Судбина Пљевљака биће одлучена већ ове седмице.  

Србија 03.01.2019 | 19:01
Дани одлуке: Дарко Шарић на слободи?
Шта се, заправо, догодило? Одмах након изрицања нове првостепене пресуде – којом је Шарић 10. децембра осуђен на 15 година робије – браниоци Пљевљака уложили су жалбу на одлуку о продужењу притвора коју је са пресудом донио Виши суд (односно његово посебно одјељење, познато као Специјални суд). Разматрање жалбе окончало се у посљедњој седмици 2018. године, одлуком Апелационог суда, који је поништио рјешење Вишег суда. Пљевљак се тада накратко нашао у својеврсном правном међупростору – ни у притвору ни ван њега.

Како је образложено у овој одлуци, притвор је поништен јер нису јасно наведени разлози због којих је притвор нужна мјера, односно Виши суд није одговорио на питање зашто се притвор у затвору не може замијенити неком блажом мјером (попут наногице). Такво питање је оправдано: судови све чешће зазиру од “аутоматских” продужења притвора због одштета коју окривљени траже након окончања поступка, а посебно су склони да затворске притворе замијене наногицама или другим мјерама (попут забране комуницирања са свједоцима, и слично).

Тужилаштво за организовани криминал успротивило се било којој блажој мјери од притвора, јер би то подразумјевало да се Шарић и остали надаље бране са слободе. Зато је веће Вишег суда, у дану када смо дочекивали 2019. године, поново донијело рјешење којим је Шарићу и осталима продужило притвор. 

Међутим, одбрана има право да уложи нову жалбу Апелационом суду, који би требало да пресјече и дефинитивно продужи, укине или за наногицу замијени притвор Шарићу. До јуче се то, ипак, није догодило. Није ни могло да се догоди, јер Апелациони суд није радио 1. и 2. јануара, па им жалба није могла бити упућена. Ако се и када то догоди, веће овог суда има кратак рок да се одреди према образложењу Вишег суда.

Ово није први пут да се “ломе копља” око Шарићевог притвора. У љето 2016. године, када је Апелациони суд укинуо пресуду против нарко-боса, његови адвокати Дејан Лазаревић и Радослав Баћевић тада су најављивали да ће тражити укидање притвора Шарићу или његову замјену за наногицу. Ипак, у Апелационом суду су тада за Блиц објаснили да је утврђено да постоји бојазан да ће Шарић побјећи ако буде пуштен да се брани са слободе.

Образложење на ком се таква одлука базирала говорило је да постоји сумња да је Шарић дио новца стеченог трговином кокаином сакрио, те да би му он могао бити средство помоћу којег би побјегао из земље. Пљевљакови браниоци рекли су, с друге стране, да се њихов клијент сам предао и да не виде разлог због ког би бјежао из Србије. Паралелно, појавиле су се и спекулације да Шарићеви пријатељи и рођаци већ извресно вријеме траже локацију у коју би Дарко могао бити смјештен ако би му суд одредио кућни притвор.

Подсјећамо, Дарко Шарић је у притвору скоро пет година. Претходно је био више од четири године у бекству, а предао се надлежним органима у марту 2014. године, када је најприје и притворен. Двапут је доношена првостепена пресуда против њега и његове групе: најприје је осуђен на 20, а потом минулог децембра на 15 година робије. И он и његови адвокати неколико пута су се жалили на, како оцјењују, спори ток суђења.

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кокаин дрзава

03.01.2019 19:47

Па срамота је да у кокаин држави принц лежи у творза јербо одје је праха свудје од вртица до парламента

ОДГОВОРИТЕ
Name

дррр мррр

03.01.2019 20:28

Ста цес оцекивати у лоповској дрзави исто је тако и код нас лопови коло воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово Неваља

03.01.2019 21:19

оде неција глава у РС .Много је праха пригнао ветар у њу око зграде муп-а....продано а праха нема а ни пара пуно..пуно..паника влада...не пустати га нипосто.

Name

Ру00

03.01.2019 23:34

овакав.криминалац.да.буде.пустен.колико.је.младе.дјеце.помрло.од.таквих..недо.бог

ОДГОВОРИТЕ
Name

а сто

04.01.2019 09:49

А засто да га не пусте?Сто да цами тамо...сви исти и гори од њега не да ходају и зиве него и владају и у Србији и код нас...цело село смрце бело..јебига ту су паре ..

ОДГОВОРИТЕ