"Тврд орах" Фучович: Новак се нарадио за четвртфинале!

Ђоковић изгубио сет у другом колу турнира у Дохи, али успео да избори пласман међу осморицу најбољих.  Лоша процена Фучовича вратила фрустрираног Ђоковића у живот! Био је Мађар на прагу великог изненађења у другом колу превише вреле и влажне Дохе, али је наш ас ипак успео да се извуче.  

Тенис 02.01.2019 | 18:00
"Тврд орах" Фучович: Новак се нарадио за четвртфинале!
Новак после доста муке са Фучовичем стигао до четвртфинала Дохе. Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у четвртфинале на турниру у Дохи.

Српски играч је после велике борбе победио 36. тенисера света, Мађара Мартона Фучовича, 4:6, 6:4, 6:1 у мечу који је трајао 123 минута.

Тако је после победе над Дамиром Џумхуром, био бољи од још једног тенисера из комшилука, али био је то сасвим другачији меч у односу на онај претходни.

За разлику од дуела са Џумхуром, Новак није имао лаган посао у мечу са 36. тенисером света. Можда то и није тако лоше, почетак је сезоне, треба ући у ритам, а сваки овакав тест велика је ствар како би се видело у каквој је форми Новак пред почетак првог гренд слем турнира сезоне, Аустралијан Опена.

Мора се одати признање у Фучовичу, некадашњем јуниорском броју један. Одиграо је одличан меч, док је имао снаге и концентрације, мучио је Новака, терао га да се помучи и презноји буквално за сваки поен. Ипак, на крају, искуство Ђоковића дошло је до изражаја, а Фучович нема за чим да жали, показао је да је у одличном ритму започео сезону и да је максимално спреман.

У првом и до финиша другог сета, чинило се да Ђоковић једноставно не може да пронађе слабост у игри ривала. Погађао је Мартон линије, диктирао ритам, успевао је буквално све да врати у терен. Као да је са друге стране терена Ђоковић имао зид, ништа није пролазило.

Први сет Фучович је добио тако што је направио брејк у деветом гему, потом је одсервирао за сет и тако стигао до вођства у мечу.

Није изгледало да ће Фучович попустити ни током другог сета. Новак је успевао да добија гемове на свој сервис, али не и да одузме сервис противнику. Тако је било све до 5:4 за Новака, када је коначно успео да сломи отпор противника и дође до брејка, уједно и сета - 1:1.

Психолошки, било му је много лакше после тога да игра. Његова игра кренула је узлазном линијом, супротно се догодило да Мартоном, почео је да греши, да промашује и Новак је за тили час уз два брејка стигао до великих 4:0.

Истина, успео је Фучович да узврати брејком за 4:1, али није му Новак дозволио да се понада да ће се вратити у меч. Добио је експресно наредна два гема и тако стигне до нове победе и пласмана међу осам најбољих на турниру у Катару.

Мартон Фучович жестоко је намучио Новака Ђоковића у другом колу турнира у Дохи.

Мађар, који на АТП листи заузима 36. место, показао се као тежак ривал, али је најбољи тенисер света успео да слави после преокрета.

Ђоковић - Фучович 4:6, 6:4, 6:1, после два сата и три минута игре.

Новак није играо на нивоу као у првом мечу у Катару против Дамира Џумхура, а Мађар је то искористио и повео 1:0 у сетовима.

И у другом сету био је тежак ривал. Играо је ратерећено, стизао је на сваки део терена, погађао је све, а најбољи показатељ колико је био незгодан ривал показује податак да најбољем тенисеру света није дозволио да стигне до брејк лопте пуних 20 гемова!

Ипак, Ђоковић је у финишу другог сета при вођству 5:4, коначно сломио отпор ривала, повео 30:0, а онда и стигао до две брејк прилике. Прву није искористио, али јесте другу, и то након што је Мађар прекинуо игру и тражио челинџ, сматрајући да је Новакова лопта изашла ван терена. Погрешио је за милиметар, али га је та грешка скупо коштала - губитка сета.

То није био само тренутак резултатског преокрета, већ и психолошког, јер је српски ас након тога по ко зна који пут показао колико је ментално јак.

Он је у потпуности преузео конце игре, повео 4:0, што је за Фучовича била недостижна разлика. Истина, упорни Мађар је успео да врати један брејк (1:4), али не и више од тога.

Ђоковић, који је први носилац у Дохи, за пласман у полуфинале играће са победником меча између Руса Андреја Рубљева и петог фаворита за трофеј, Грузијца Николоза Басилашвилија.

Најбољи тенисер света, Новак Ђоковић прошао је кроз прави пакао у другом колу турнирра у Дохи противМартона Фучовича, али је ипак славио са 2:1, по сетовима 4:6, 6:4 и 6:1. Велику муку је имао са расположеним изазивачем, али и са великом влагом и врућином у Дохи, што је помало неочекивано у ово доба године, али је свакако одлична припрема за оно што га највероватније чека у Аустралији. 

Од почетка меча у престоници Катара видело се да ова среда једноставно није Новаков дан. Ређале су се грешка за грешком, док је Мађар полако добијао на самопоуздању. Након неколико брејк прилика, коначно је узео Ђоковићев гем у најбоље време, за вођство од 5:4, што је одмах успео да заокружи у предност у сетовима против најбољег тенисера света.

Новак је деловао доста деконцентрисано и често је правио некарактеристичне грешке, што је наш северни сусед зналачки користио, а успут га је одлично служио и иначе веома квалитетан сервис. Са друге стране терена српски ас није био уобичајено сигуран са сервис линије те је чак Фучович често, посебно на други сервис, улазио дубоко у поље, попут Роџера Федерера. Никако није ишло Новака, али је он наставио да "копа" по арапској врућини коначно стигавши до првог брејка, али и сет поена при вођству од 5:4 које је успео да преточи у изједначење и то захваљујући грешки противника. Фучович је наиме прекинуо поен убеђен да је лоптица била у ауту, али је видео-преглед показао да је ипак закачила линију, чиме је сет практично поклоњен Београђанину.

Фрустриран и помало већ уморан и уплашен, Мађар је почео да греши, док је Новак коначно заиграо како треба, те је брзо и валоризовао ту ситуацију на терену, повевши са 2:0 у завршном делу меча. Био је то почетак краја за храброг Мађара који ипак нема за чим да жали, јер је дао све од себе. Али, за рушење оваквог аса недостаје му ипак још нешто више осим очигледне жеље и веома снажних удараца.

Новак Ђоковић, који је остварио другу победу у исто толико одмеравања са тренутно 36. рекетом света у четвртфиналу АТП 250 турнира у Дохи, којег је освајао у два наврата иде на бољег из сусрета између РусаАндреја Рубљова и Грузијца Николоза Басилашвилија.

Турнир у Дохи, на којем је и Душан Лајовић изборио пласман у четвртфинале, игра се за наградни фонд од 1.313.215 долара.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар