Љајић: Косовско питање сложено

Косовско питање сувише је комплексно да би могло да се ријеши у 2019. години, а увођењем такси вратили смо се три корака уназад, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.

Србија 02.01.2019 | 16:13
Љајић: Косовско питање сложено
"Косовско питање је сувише комплексно да би могли да очекујемо да буде решено у 2019. години посебно што нас у мају очекују избори за европски парламент. Имамо бриселску администрацију која је у одлазећем статусу и не верујем да се може очекивати ту неки озбиљнији ангажман. Са друге стране позиције су сувише удаљење да би могли да говоримо неком приближавању", рекао је Љајић за портал Пинк.рс.

Он је рекао да што се тиче такси, које је Приштина увела, "лопта није у нашем дворишту".

"Ми ту не можемо ништа више да урадимо осим константног притиска који вршимо, јер је лопта у дворишту Вашингтона и ЕУ, и уопште међународне заједнице која мора реаговати", рекао је министар.

Истакао је и да би наставили дијалог неопходно је да се стање врати на период прије 6. новембра када су уведене прве таксе од 10 одсто.

Таксама од 100 одсто, које су уведене 21. новембра практично је заустављена трговина између централне Србије и Косова и Метохије, подвукао је министар.

Упитан о посљедицама увођења ових такси, он је рекао да је прва посљедица смањен пласман роба из централне Србије на Косово и Метохију.

За мјесец дана од 21. новембра до 20. децембра пласман робе је био 34,6 милиона динара мањи него у истом периоду прошле године.

Друга посљедица је, каже, отежано снабдијевање становништва на Косову и Метохији.

"Наша обавеза је да тим људима обезбедимо робу и производе, све што су до сада имали и то ће бити константна борба. На срећу већих несташица није било, али ако ове мере потрају постоји опасност да се то деси", рекао је министар Љајић.

Трећа посљедица тиче се, каже, привредника на самом Косову и Метохији. Он је навео конкретан примјер везан за продају наше пшенице, која је стала увођењем такси.

"Цена је скочила за 10 до 15 евра по тони. Ако узмете 1000 тона те пшенице то значи да сте платили 10 до 15.000 евра више него што би платили српску пшеницу, да не говоримо о квалитету... ", наводи Љајић.

"Од овога трпе сви економску штету.Да не говоримо о политичкој штети која је направљена, јер смо вараћени три корака уназад. Стање јесте било компликовано, али није било овако тешко као што је сада", рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација.

Говорећи о ресору туризма, он каже да су у министарству задовољни рекордном туристичком годином и тиме што су остварени циљеви из Стратегије и то годину дана раније.

Забиљежен је и двоцифрени раст броја иностраних туриста и Србија спада међу пет земаљау Европи које из године у годину биљеже константан двоцифрени раст броја туриста.

Девизни прилив биће већи од 1,3 милијарде евра.

Љајић је најавио да ће од почетка ове године грађани моћи да се пријаве за нови круг туристичких ваучера. У 2018. грађанима је одобрено око 100.000 ваучера за одмор у Србији.

Такође је истакао и да када би министарство имало више средстава у буџету, а обзиром на заинтересованост грађана, било би од 130.000 до 150.000 ваучера.

Упитан о спекулацијама да се повлачи са функције министра, Љајић је одговорио да се неће се наћи у следећој влади било да дође до реконструкције или избора, али да се неће повући из политике.

"Желим да се бавим њом, да јачам странку, можда једног дана и да се вратим, али то је уобичајена политичка активност. Стално ме оптужују сви живи како сам у свакој влади, ево добро нећу да будем у влади, да вам бар то олакшам, али ћу се једног дана вратити", поручио је Љајић.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар