ЕК: Звездина потрага за савршеним почетком 2019.

Време је за ТОП 16 фазу. . .

Кошарка 02.01.2019 | 14:00
ЕК: Звездина потрага за савршеним почетком 2019.
Тријумфални крај године иза нас донео је обавезу Црвеној звезди да и почетак 2019. буде у истом тону. Поготово јер после утакмице са Лиможом (ТВ Спортклуб, 20.00) пред својом публиком следе четири гостовања, од којих ће два бити у Малаги (8. јануар) и Валенсији (16. јануар).

Уочи почетка ТОП 16 фазе Еврокупа тренера Милана Томића муче проблеми његових играча. Мохамед Фаје је током јучерашњег дана тренирао, али га и даље мучи повреда зглоба, због чега је и даље под упитником за вечерашњи меч. Исти проблем има и Алекса Раданов, док су Огњен Добрић и Филип Човић и даље ровити због грипа, али ће се о њиховом даљем уласку у ростер одлучити пред утакмицу. 

"Морамо да одиграмо добро против Лиможа зато што је то прва утакмица у Новој години којом отварамо Топ 16 фазу Еврокупа, а поготово је важна јер играмо пред нашим навијачима. Позвао бих навијаче да нас подрже и испуне халу на тој утакмици као против Будућности јер се показало колико нам значе. Надам се да ће наставити да долазе у великом броју", поручио је Стратос Перпероглу.

Тренер гостујућег састава Франсоа Пероне често је знао током прве фазе да промеша карте и утакмицу почне са различитим петоркама. Због тога је, примера ради, прва ударна сила екипе Аксел Бутеј. Млади француски шутер је досад почео само две утакмице у такмичењу, али је скупио 130 поена и често на своја леђа ставља одговорност када је Лиможу потребан неко с мирном руком. Уз Бутеја највише се издвајају његов сународник и саиграч на крилу Вилијам Хауард, те прекаљени шутер Двајт Харди, који су уједно и били најстандарднији на отварањима европских утакмица. Кроз њихове руке пролази највећи број лопти у реализацијама. Нећете очекивати много испуцавања за три поена и сви су на изнад 45 одсто процента успешности, уједно су и играчи од којих највише зависи нападачки маневар. Први тројкаш екипе је Ајзеа Мајлс.Игра мање од Бутеја, Хардија и Хауарда и обично делује из другог плана. Често зна да погађа у серијама и тако разбија противничке одбрамбене концепције.

Некадашњи првак Европе је прву фазу Еврокупа завршио с учинком 97/226 ван линије 6,75 метара, што је било довољно за друго место листе најпрецизнијих тимова са дистанце уз 42,9 одсто успешности и на то ће Звездина одбрана морати посебно да обрати пажњу.

Лиможове опције у рекету су Самардо Семјуелс и Џери Бутсијел. Упркос томе што у прве три утакмице није могао да помогне екипи због повреде, некадашњи Партизанов играч успевао је да убаци бар девет поена у свакој од наредних седам утакмица. Истина, Лимож не тражи толико поена кроз офанзивне поставке за центра, већ се више траже боље шутерске опције, Семјуелс своје поене добрим делом добија кроз офанзивне скокове. Занимљиво, у првој фази их је имао 20, што је четири више него у одбрани.

Лиможова одбрана рекета поготово није на завидном нивоу, пошто је ривалима допуштала преко 57 одсто реализације ситуација у близини коша. То Црвеној звезди оставља већи простор за рад, јер ће Мајкл Оџо и Мајк Цирбес морати да користе физичку компонентну како би пробијали одбрану и кроз пик’н’рол ситуације остављали простор Билију Берону и Џоу Регланду да долазе до лаких поена. Бориша Симанић би могао да искористи своје атлетске способности да доминира на обручу, иако се углавном одлучује да рашири дефанзивну линију и решава акције шутем за три поена. Својим искуством помоћи ће и Стратос Перпероглу, који не крије да обожава шутеве са полудистанце, када се прво добро загради, а онда из окрета распали уз скок уназад...

"Утакмица против Будућности је био прави тест за наси за старт Еврокупа.  Лимож је сигурно добра екипа чим је нашла своје место у Топ 16 фази Еврокупа. Они су типична француска екипа која игра доста у транзицији, атлетски јаки.  Имали смо већ прилике да се сусретнемо са француским екипама у групној фази па знамо шта можемо да очекујемо. Група је тешка, али даћемо све од себе и зато је важно да добро почнемо, јер нас чекају два тешка гостовања у Шпанији. Валенсија и Уникаха су евролигашке екипе, али и ми смо прошле године играли Евролигу. Сигурно да је то најјача група у Топ 16 фази, али бићемо спремни", додао је Дејан Давидовац.

Црвена звезда ће се одмах после утакмице са Лиможом аутобусом упутити према Новом Месту, где ће већ 4. јануара ићи на ноге Крки. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар