Како да убрзате циркулацију

Слаб крвоток има много озбиљније последице него што су хладне руке и ноге на које се старији жале. За еластичност артерија неопходно је да будете физички активни.

Здравље 02.01.2019 | 08:53
Како да убрзате циркулацију
СЛАБА циркулација је много већи проблем од онога на шта се старији уобичајено жале - хладне руке и ноге. Због злабог крвотока јављају се симптоми у разним деловима тела, који могу имати и кобне последице. Наиме, слаба циркулација је одговорна и за срчане и мождане ударе, али и ампутације екстремитета.

Кад крв кроз организам не циркулише онако како би требало нити се органи снабдевају са довољно кисеоника и хранљивих материја, нити се организам ослобађа од токсина у мери која је неопходна да би нормално функционисао.

Лоша циркулација је последица стања кардиоваскуларног система. Иако су и те болести делом наследне, на здравље срца и крвних судова нарочито утичу нездраве животне навике - пушење, одсуство активности, неодговарајућа исхрана.

Старији су додатно подложни овим проблемима јер се често боре са повишеним шећером у крви, а дијабетес лоше делује на циркулацију, оштећује бубреге, очи и периферне крвне судове...

Обично се људи прво жале на лошу циркулацију у ногама, а стручњаци кажу да се тај проблем развија постепено. Зато у најранијим фазама болести често остану непримећени.

Стручњаци за крвне судове објашњавају да се прво јављају грчеви и тежина у ногама. Ти симптоми се углавном повлаче после одмарања, али закратко, до следеће физичке активности.


У основи лоше циркулације је атеросклероза. То је процес који се развија на зидовима артерија, односно долази до њиховог задебљавања, стварањем наслага односно плакова. Збот тога артерије постају слабије проходне и круте. Под утицајем фактора ризика - пушења, физичке неактивности, гојазности, повећаних масноћа у крви, тај процес, кажу лекари, све раније почиње и захвата све артерије, од највеће аорте до најмањих капилара. Тако "пропадају" мозак, срце, бубрези, очи и периферни, али и сви остали крвни судови.

УМАЊИТЕ ПРОБЛЕМ

Лекари кажу да је, да би се сачувало здравље крвних судова, али и други органи, неопходно да крвни судови буду еластични. То се најбоље постиже здравим начином живота. Старијим особама, код којих је атеросклероза најизраженија препоручује се обвезна свакодневна физичка активност и пажљиво осмишљена исхрана богата незасићеним мастима...

1. Шетајте

Један од начина да побољшате циркулацију у ногама је да идете у кратке шетње, најбоље ујутру. Одредите руту, шетајте без напрезања, и постепено повећавајте дужину дневне трасе. Ако ову активност уводите одмах, пазите кад је поледица.

2. Масирајте ноге

Масажа је одличан начин за побољшање циркулације у стопалима. Масери, рецимо имају посебне технике за масажу стопала, али ако не можете да приуштите професионалну масажу, снађите се сами. Ако вам је тешко да сами масирате стопала, узмите нешто вретенасто, може и мала оклагија, ставите је на под, наместите под средину табана и онда померањем ногу уз благо притискање "шетајте" оклагију ка прстима, па ка пети. Лакше вам је ако то прво радите једном, па другом ногом. Може да помогне и наизменично туширање ногу хладнијом и топлом водом.

3. Кружни покрети

Ово је лака вежба коју можете да урадите и док у фотељи гледате ТВ. Испружите ногу и окрећите свако стопало у смеру казаљке на сату десет пута. То ће повећати флексибилност и доток крви у ноге. Одмах ћете осетити побољшање циркулације и флексибилности ногу.

ХРАНА КОЈА ЗАГРЕВА

За добру циркулацију важно је да пијете довољно воде, литар и по до два дневно, али и нека храна ће вам помоћи да крв проструји. Рецимо, љуте папричице, рен, ђумбир... Такође, користан је унос витамина Ц и Е.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар