Ово је њихова година: Најтраженијих 30 до 23!

Међу њима три српска разбијача! Млади фудбалери који ће уздрмати тржиште. . .

Фудбал 05.01.2019 | 23:40
Ово је њихова година: Најтраженијих 30 до 23!
Прошли прелазни рок није био спектакуларан, делом и због Мундијала у Русији, скраћеног прелазног рока у Енглеској, малог бројем тренерских промена у највећим клубовима...

Податак да је 32-годишњи Кристијано Роналдо био највећи трансфер говори о томе да су сви желели готову робу и шта се тражило на тржишту. Једини велики трансфер поред Роналдовог је био голман Кепа у Челсију. Међу 30 највећих трансфера свих времена су се још прошлог лета угурали Тома Лемар, Ријад Марез и Алисон. Дакле, Роналдо, двојица голмана, 27-годишњи Марез и само Лемар као млади проспект који ће у будућности правити разлику.

А цело лето се лицитирало о младим играчима европског фудбала за који су заинтересовани најбогатији клубови. Углавном момцима од 20 до 23 године који су играли у клубовима Б класе и показали су да су спремни за прелазак у луксузну категорију европског фудбала. На крају, нико од њих није променио клуб.

У међувремену су се појавили још неки па ова година мирише на отимачину највећих клубова за момке којима припада фудбал у будућности. И ту не мислимо на Мбапеа, Алија, Асенсија, Санеа, Хименеза, Жезуса, Санча и остале младиће који су већ светска класа, али су блиндирани уговорима и нема шансе да следећег лета промене кклубове.

На тржишту је тренутно гомила суперталентованих играча који немају више од 23 године и мета су највећих и најбогатијих клубова. Ми смо направили неку нашу листу од 30 играча који нису старији од 23 године и који би можда већ овог јануара, а скоро сигурно на лето требало да запале фудбалску пијацу.

Френки де Јонг (21, Ајакс) – 80.000.000 евра (Барселона, Манчестер Сити, ПСЖ...)

Најтраженији млади играч светског фудбала је тренутно плејмејкер Ајакса, Френки де Јонг. Барселона га лови већ две године, Гвардиола сече вене за њим, ПСЖ га види као дугорочно решење у везном реду и подршку свемирској нападачкој линији. Он не изводи трикове, не дрибла као Бразилац, не постиже ни евроголове... Али има оно што је данас најтраженије у европском фудбалу – савршену једноставност. Лопта му се лепи за ногу и компјутерски прецизно иде ка саиграчима. Када га је Марк Овермарс спазио као клинца у Виљему ИИ, одмах га је довео у Ајакс. А у најбољој школи на свету је природан таленат оплемењен свим другим вештинама. Френки је плејмејкер из дубине каквих је све мање од одлазака Пирла,Ћавија и осталих. Зато Модрић и јесте број један на свету. Јер таквих више нема. Френки не доминира конституцијом попут Погбе, иако му висина даје предност у дуел игри. Пас му је савршен, често на 95 одсто, игру чита као најбољи либеро и од огромне је важности за последњу линију. Завршни пас му је убитачан и обично је то шанса. Спекулише се да га је ПСЖ капарисао за 70.000.000 евра, али чини се да Барса и Сити још нису рекли последњу реч и да ће Де Јонг бити тема број један у летњем прелазном року. Ајакс је некако успео да се одбрани прошлог лета, али следећег неће моћи... Три најатрактивнија тима данашњице у овом момку виде шансу која се не пропушта.

Матијс де Лихт (19, Ајакс) - 70.000.000 евра (Барселона, Јувентус, Манчестер Јунајтед...)

И други највећи таленат европског фудбала игра у Ајаксу. Или можда први. Зависи кога питате и коме је неопходнији штопер од плејмејкера... Де Лихтје постао сензација са само 17 година када се појавио у Ајаксу. Одмах се видело да је реч о ретком штоперу племенитог кова са огромним разумевањем за игру. Ни он попут Де Јонга, не доминира физички, већ се издаваја надпросечним фудбалским интелектом. По стилу игре га називају мешавином Бекенбауера и Рајкарда. Има сјајан пас, преглед и читање игре као везиста, одличан је и у скоку. Све што је потребно модерном штоперу, а такви су данас јако ретки и јако тражени на тржиту. Истрпели су га на почетку у клубу и репрезентацији, опростили му дечачке киксеве и лансирали најперспективнијег штопера данашњице. Попут Де Јонга, Барса је и Де Лихта одавно таргетирала, али није рачунала да ће постати баш такав хит. Цена је скочила, конкуренција се заоштрила, а улазак у причу грамзивог Мина Рајоле даје шансу Јувентусу за комбинацију у којој би нафиловали Рајолу масном провизијом и обезбедили долазак младог Холанђанина. Манчестер Јунајтед је трећи озбиљан кандидат.

Лукас Ернандез (22, Атлетико Мадрид) – 80.000.000 евра (Бајерн)

Он до пре неколико дана и није требало да се нађе на овој листи. Не због тога што не припада групи најбољих младих играча, већ јер је било незамисливо да у скоријој будућности промени клуб. Уосталом, летос је потписао нови дугорочни уговор са Атлетиком. И сви у Мадриду били су спокојни. До пре неколико дана када је севнула муња да је Бајерн спреман да сруши све своје и немачке рекорде због Ернандеза. Откупна клаузула од 80.000.000 евра за коју се мислило да је недодирљива је одједном постала препрека коју су штедљиви Баварци спремни да прескоче као од шале. Ернандез је најбољи универзалац међу дефанзивцима на свету. Свеједно је да ли игра као леви бек или штопер. Чак и десног бека може да игра. Прошао је Чолову школу, стасао уз Година и стекао немерљиво искуство, а са репрезентацијом и победнички менталитет. Све то у Бајерну су добро проучили и решили да уздрмају планету вероватно највећим трансфером ове зиме. У Атлетиковој свлачионици је у току убеђивање Француза да не прихвати понуду. Са Гризманомсу успели, али...

Милан Шкринијар (23, Интер) – 80.000.000 евра (Манчестер Јунајтед, Челси, Барселона...)

Уз Де Лихта и сада већ искусног Кулибалија из Наполија, Милан Шкринијар комплетира трилинг штоперских чуда за којима лудује цела Европа. Словак је за мање од две године постао ново велико откриће италијанског фудбала. Фантастичан у дуел игри, сигуран са лоптом, поседује врхунску дефанзивну интелигенцији и скоро да нема слабу тачку. Само због чињенице да Интер није конкурентан у борби за трофеје, није под толиком лупом, али се сви у Италији слажу да је један од најбољих пет штопера на свету. Гвардиола га је хтео пре него што је купио Лапорта, Барса и Манчестер Сити су нудили по 60.000.000 евра, али Интер није смео да дозволи продају када је после толико времена убо са штопером. Ипак, финансијски проблеми Неразура би могли да активирају трансфер Словака на лето. У ред је стао и Челси. Сари жели њега или Кулибалија као стуб одбране у наредним годинама. 

Кристијан Пулишић (20, Борусија Дортмунд) – 60.000.000 евра (Ливерпул, Челси)

Први таленат Бундеслиги и дефинитивно играч око којег ће се ломити копља наредног лета. Американац хрватског порекла је већ прешао пут од талента до играча који прави разлику. Али, као и обично са Дортмундом, већ види себе у неком већем клубу са богатијим уговором. Одбио је све понуде за продужетак уговора који истиче за годину и по дана, на шта га Борусија све чешће „подсећа“ местом на клупи. Ако Пулишић не попусти, то значи да Борусија мора да га прода наредног лета или ризикује сценарио као са Левандовским. Та тврдоглавост их је већ једном скупо коштала и сада не смеју да дозволе сличну грешку. Пулишићева цена је око 60.000.000 евра иако ће ући у последњу годину уговора. Толико је пожељан да заинтересовани купци не желе ништа да калкулишу, нити да отежу. А заинтерерсовани су Челси и Ливерпул. Челси би одмах платио поменуту цену, али играча више мами сарадања са Клопом у Ливерпулу.Клоп га је звао чим је дошао на Енфилд, слао неколико понуда у претходне две године, али је Борусија све одбијала. Клоп има неку врсту усменог договора са играчевим оцем и реалније је очекивати Пулишића у Ливерпулу. Ипак, ако Плавци остану без Азара, бољу замену од Пулишића неће моћи да нађу.

Адријен Рабио (23, ПСЖ) – 10.000.000 евра (Барселона, Јувентус, Милан...)

Сценарио којег се Борусија боји са Пулишићем, већ преживљава ПСЖ са својим дететом. Рабио већ годину дана одбија нови уговор, а актуелни му истиче на крају сезоне. Он није спектакуларан играч у чијој игри уживате, али код сваког тренера је био битан фактор. Свестран је, ради велики посао у обе фазе игре и није чудо што га желе многи клубови. ПСЖ је већ ставио тачку на преговоре о новом уговору изнервиран понашањем момка чији карактер је већ на лошем гласу. Има високо мишљење о себи, одбио је да буде резерва у Француској, критиковао тренере и саиграче... Од Париза је тражио краткорочни уговор како би могао да настави да их уцењује и да има одрешене руке у будућности. Барселона је летос била близу трансфера, али је ПСЖ решио да се коцка и надао се промени расположења малдог везисте. И погрешио. Већ су га прикуцали на клупу, али заинтересованим клубовима то не смета и све их је више. Барса већ има усмени договор за лето, али спреман је и сада за неких десетак милиона да оконча причу. Јувентус је специјалиста за овакве ситуације када играчу истиче уговор, а Милан покушава преко Леонарда за време чијег директорског мандата је Рабио афирмисан у Паризу.

Танги Ндомбеле (21, Лион) – 75.000.000 евра (Тотенхем, Манчестер Јунајтед, Манчестер Сити...)

Французи кажу: Макелеле, Канте, Ндомбеле! Тим редоследом. Радилицу Лиона су већ етикетирали као наследника двојице сјајних задњих везних. Попут бившег и садашњег аса Челсија, и Ндомбеле трчи за двојицу, једе километре, оре терен и покрива огроман простор. Није опасан у нападу, али је зато у маневру перфектан. Јако га је тешко проћи на средини терена. Увек је то да пресече пас, подметне ногу, засмета... Неуморан је и игра Лиона се не може замислити без њега. Већ после једне сезоне  у Лиону су стигле понуде у предности од 50.000.000 евра, открио је председник Ола. У питању је био Тотенхем.Ндомбеле је недавно открио да има позив из Манчестер Ситија где Гвардиола у њему види наследникаФернандиња. Таблоиди су писали да је Мурињо био спреман да понуди чак 100.000.000 евра заНдомбелеа. То је ипак надувана цифра, али је Лион озбиљан у намери да тражи 70.000.000-75.000.000 евра за свој перпетуум мобиле.    

Бенжаман Павар (22, Штутгарт) – 35.000.000 евра (Бајерн, Ливерпул, Тотенхем)

Откриће претходног Мундијала је и прошлог лета био на мети великих клубова, али је Штутгарт успео да га задржи. Наредног лета се Швабе ништа не питају. Француз има откупну клаузулу од 35.000.000 евра и Бајерн ће је активирати. Усмени договор је постигнут још летос. Тада је Бајерн био спреман да плати и 50.000.000 евра како би Павара добио одмах, али је Штутгарт одолео. Сада су све карте у рукама Бавараца и Павара. Француз је пројектован као замена за Џерома Боатенга, може да игра као штопер или десни бек. Баш оно што је Бајерну потребно. Има сјајну лопту, убитачан шут, опасан је из другог плана... Ливерпул и Тотенхем су се интересовали, али Бајерн је све договорио.

Сергеј Милинковић Савић (23, Лацио) – 80.000.000 евра (Јувентус, Интер, Милан, ПСЖ...)

Прошлог лета је узурпирао фудбалску јавност широм Европе. Ни о једном потенцијалном трансферу неког младог играча се није писало као о његовом. Готово да нема великог клуба који није показао интересовање за српског везисту. Од Реала и Барсе, преко манчестерских богаташа, Челсија, до Јувентуса, Пари Сен Жермена и Милана. Јуве је дуго покушавао да реализује овај трансфер, био спреман на огромну понуду, али када је искрсла могућност да доведе Роналда, одустао је од Сергеја. Привремено. Алегри и даље пати за Србином, али је директор Марота одласком у Интер однео и преговарачки капитал у Милано и сада је Интер озбиљан фаворит за куповину Србина. Милан је у финишу прелазног рока нудио 90.000.000 кроз позајмицу и опет ће покушати. ПСЖ није одустао у зависности од расплета ситуације окоРабиоа и Де Јонга. Претерао је тада и тврдоглави Лотито са ценом од 150.000.000, па 120.000.000 евра. Данас не може да тражи толико, али није му први пут да не препознаје моменат да узме паре. Иако Сергеју овој полусезони има моменте кризе, све је то нормално и припада процесу сазревања. Квалитет није споран, Србин представља реткост у европском фудбалу. Физички доминантан, а технички феноменалан. Шутира са обе ноге, главом, има сјајан преглед игре, дуел игру, потез... Комплетан играч којег је Алегризбог тога назвао „фудбалским Франкештајном“. У каквој год да је форми, то само одговара купцима јер ће цена пасти.

Рубен Невеш (21, Вулверхемтпон) – 60.000.000 евра (Јувентус, Ливерпул, Манчестер Сити)

Мало је везиста његвових година, а таквог квалитета. Невероватно је какву зрелост и мудрост показује у игри у тим годинама. Кратки пасови, дуге лопте, игра под притиском, грациозност са лоптом... Милина је гледати тог момка како гради игру. Најмлађи капитен у историји Порта је направио мудар потез када је послушао менаџера Жоржа Мендеша и пре годину и по дана отишао у Чемпионшип да се прошета кроз њега са Вулвсима. У Енглеској је очврснуо и добро се припремио за прву сезону у Премијер лиги. А убрзо је свима показао да је нова велика ствар португалског фудбала и да квалитетом припада елити европског фудбала. Јирген Клоп га је желео још летос, Јувентус покушава преко Жоржа Мендеша да дође у пол-позицију, Пеп Гвардиола је такође одушевљен Португалцем... Сви ће морати да сачекају лето јер су Вулвси поручили да нема шансе да трансфер у јануару. А на лето ће почетна цена бити макар 60.000.000 евра.

Лука Јовић (21, Ајнтрахт Франкфурт) – 60.000.000 (Бајерн, Барселона, Борусија Дортмунд)

Мало је таквих нападача у тим годинама на свету! Лука Јовић је бисер какав се ретко виђа. Нико Ковач му је оживео каријеру у Франкфурту, а кодАдија Хитера је уследила голгетерска експлозија ове сезоне. Сазрео је у гол-машину какву су предвиђали када се као клинац појавио у Црвеној звезди. Пет голова Фортуни су лансирали Луку у небеса. Млади Србин постиже голове на најразличитије начине, брзо размишља, брзо завршава, може да игра као усамљени шпиц или у тандему. Ојачао је физички и ментално у идеалној средини за младе играче и запалио фудбалску Европу. Ако Ковач потраје у Бајерну, сигурно ће тражити Лукунаредног лета. А и без Ковача, Бајерн не пропушта овакве прилике у Бундеслиги. Каталонски медији га наводе као једног од наследника Луиса Суареза у будућности, али Баварци делују као први фаворит. Сигурно је да ће га Ајнтрахт откупити од Бенфике на пролеће, а онда га вероватно продати и по десетоструко већој цени. Србија је добила нападача светске класе.

Хусем Ауар (20, Лион) – 60.000.000 (Манчестер Сити, Челси, Арсенал)

Момак са тешким презименом за наш изговор је рођен и фудбалски проходао у Лиону. Прошао је све категорије обе сјајне академије и са само 20 година постао играч око којег се све врти. Ако јеНдомбеле нови Макелеле, Ауар је нови Гуркуф. Тачније, њему идеална позиција још није ни пронађена. Може да игра и „шестицу“ и „осмицу“, па и „десетку“. Технички је један од најдаренијих младих везиста у Европи. Што није промакло оку Пепа Гвардиоле који од фијаска са недоласком Жоржиња тражи баш такав тип играча. Ауар је један од кандидата, а Лион је већ истакао цену од 60.000.000 евра. Челси и Арсенал се такође помињу као заинтересовани, али Сити је најозбиљнији кандидат.

Никола Миленковић (21, Фиорентина) – 60.000.000 евра (Манчестер Јунајтед, Атлетико, Јувентус, Интер)

„Нови Видић“ је за годину и кусур дана у Серији А убедио све да је један од штопера будућности. И не само штопера, пошто је уникатан играч који може да са штоперским карактеристикама подједнако добро игра и десног бека. Он је један од симбола новог тренда у италијанском фудбалу да дефанзивац у фази напада игра као трећи штопер и шаље другог бека у везни ред, а у фази одбране је класичан бек. Још летос је ЧолоСимеоне намирисао какав је то дефанзивни капацитет и нудио 40.000.000 евра. Виола је одбила чекајући да цена порасте. И порасла је на 60.000.000 евра! Манчестер Јунајтед, Јувентус, Интер... Сви желе младог Србина. На лето је прави моменат за велики корак у каријери момка који све ради тихо и поштено. Иначе, један је од ретких фудбалера који нема менаџера.

Рубен Дијаш (21, Бенфика) – 60.000.000 евра (Јувентус, Лион, Арсенал)

Нова златна кока Бенфике се зове Рубен Дијаш. Он је најновији продукт фабрике талената из Лисабона. Ниоткуда се појавио прошле сезоне и одушевио. Висок, идеално грађен, моћан у дуел игри и прекидима, са сјајном техником и дугим лоптама, припада класи модерних штопера који су најтраженија роба на тржишту. За мање од годину дана, стасити дефанзивац је ушао у први тим Бенфике, постао А репрезентативац Португалије и дошао на радар многих клубова. Лион је још летос нудио за њега 30.000.000 евра што довољно говори о потенцијалу јер познато је какве скауте има Лион. Бенфика се одбранила откупном клаузулом од 45.000. 000 евра, а потом повећала плату Дијашу, продужила уговор и подигла клаузулу на 60.000.000 евра. Сада су у трку ускочили Јувентус и Арсенал. Јуве покушава преко Жоржа Мендеша да добије попуст, али Бенфика не одступа од клаузуле.

Федерико Кјеза (21, Фиорентина) – 50.000.000 евра (Интер, Јувентус, Наполи)

Он није више само син славног Енрика, он је једна од ретких светлих тачака у будућности италијанског фудбала. Са само 21 годином је постао лидер Фиорентине, играч око којег се све врти и који се не плаши да преузме одговорност. Може да игра на више позиција у везном реду и нападу, иако је по вокацији десно крило. Али не оно класично, праволинијско крило, већ модерно које улази у средину, мења позицију са нападачима и може да игра као “десетка”. Брз је, експлозиван и често неухватљив за ривале чиме бежи од дуел игре која му није јача страна. Попут славног оца, има и страшан шут. Прецизан и јак. Јувентус је одавно бацио око на њега, али Фиорентина ће учинити све да Кјеза попут Бернардескија не заврши у најомраженијем клубу Виолиних навијача. Интер се помиње као озбиљан кандидат, али и Наполи који би могао да пробије клупски рекорд и плати тражених 50.000.000 евра.

Џенгиз Ундер (21, Рома) – 60.000.000 евра (Бајерн, Челси, Тотенхем)

„Турски Робен“ је једна од најврелијих тема на фудбалској пијаци. Све се јако брзо дешава у каријери овог десног крила. Због стила игре га пореде са Робеном, мада највише подсећа на Шпанца Суса. Делује једноставно, али је најчешће неодбрањиво када Ундер крене ка голу. Прође по десном крилу захваљујући стеларној брзини и промени правца, пребаци лопту на леву ногу, а онда испали пројектил у супротан угао. Тако је на пречац купио навијаче Роме и постао један од ретких иргача Вучице који имају неограничено поверење. Разуверио је све скептике који су се претпрошлог лета питали шта ће Роми анономни Турчин из Башакшехира. Његов долазак се може повезати са Монћијевим њухом за таленте, али и са најбољом школом фудбала у Турској. Ундер је продукт друголигаша Алтинордуа који је лансирао и Чаглара Сојунџуа. Реч је о најбољој фудбалској школи у Турској која се бави скаутирањем, развојем и продајом талената.Ундер је најсветлији пример. Питање је колико ће га Рома још задржати. Бајерн, Тотенхем и Челси су одавно заинтересовани, Рома је поставила цену на 60.000.000 евра. А Монћи је познат као човек који зна да купи и прода.

Каи Хаверц (19, Бајер Леверкузен) – 55.000.000 евра (Бајерн, Барселона, Тотенхем)

Уколико успе да избегне повреде и не догоди се неки непланирани пад овај момак би сезону 2018/19. могао да заврши на само 12 утакмица од јубиларне 100. у Бундеслиги. И све то са само 19 година. У младој и полетној навали у којој се налазе и Леон Бејли и Јулијан Брант, Хаверц је постао неизоставни шраф, а са шест голова и две асистенције један је од најбољих фудбалера овог тима. Сјајним умећем да улази у шансе и даје голове с обе ноге, иако је левоног, Хаверц је стигао и да дебитује за репрезентацију Немачке под Јоахимом Левом. Комбинација најфиније свиле и најтврђег челика, 188 центиметара високогХаверца већ сада с правом пореде са немачком легендом Михаелом Балаком. Неизбежно и оправдано. А Бајерн такве прилике не пропушта. Барселона се такође интересује, док Тотенхем неће моћи финансијски да парира гигантима.

Макси Гомез (22, Селта) – 50.000.000 евра (Атлетико, Борусија Дортмунд, Барселона, Вулверхемтпон)

Долази из Уругваја, носи број девет на дресу и даје голове. Довољно! Максија Гомеза већ многи виде као наследника племените лозе уругвајских голгетера Форлана, Каванија, Суареза... Мада по стилу игре највише подсећа на славног Чилеанаца Марсела Саласа и Колумбијца Радамела Фалкаа. Сјајан је у скок и дуел игри, иде главом где остали неће ногом, не компликује у завршници и изузетно је сналажљив пред голом. И као сваки Уругвајац, гине за екипу и даје огроман допринос у дефанзиви. Брзо је прошао пут од четврте уругвајске лиге до шпанске Примере. На мала врата је дошао у Селту за само 5.000.000 евра и удесетростручио вредност. Био је откриће прошле сезоне и после само годину дана су Вулвси нудили 30.000.000 евра за њега. Желели су га и Вест Хем и Борусија Дортмунд пре него што је довела ПакаАлаксера. Селта је била непопустљива и добро проценила. Чоло Симеоне жели Максија у јануару, а чак се помиње и Барселона која тражи наследника за Луиса Суареза. Селта инсистира на откупној клаузули од 50.000.000 евра.

Жуниор Фирпо (22, Бетис) – 50.000.000 евра (Реал Мадрид, Манчестер Сити, Арсенал)

Ако постоји леви бек који је тренутно хит на фудбалском тржишту, онда је то Бетисов динамит Жуниор Фирпо. Можда и није баш најсјајнији дефанзивац, али је зато онај профил бразилских бекова/крила који доносе другу димензију у нападу. Неуморан је у излетима напред, страшно је брз, има одличну технику и јако је опасан у завршници. Како је само покидао Барселонин десни бок у оној сензационалној победи Бетиса на Камп Ноу... Још летос су се Њукасл и неки клубови сличног ранга интересовали за момка из Доминиканске Републике који игра за младу репрезентацију Шпаније. Бетис је тада направио сјајан потез продужетком уговора и дуплирањем клаузуле са 25.000.000 евра. Ко ће платити 50.000.000 евра за момка са тек сезону и по озбиљног фудбала? Пеп Гвардиола је фаворит. Фирпо се чини као дугорочно решење за леви бок Грађана после фијаска на вечито повређеним Мендијем. Али последње вести гласе да је Реал Мадрид означио Фирпа као наследника Марсела.  

Никола Пепе (23, Лил) – 40.000.000 евра (Арсенал, Барселона, Лион)

Какав успон је овај момак доживео за две године! Претпрошлог јануара је играо крило у Анжеу и већ тада је Њукасл покушавао да га доведе за десетак милиона. Дуго су вукла та прича, Њукасл це цењкао и због милион, два је посао пропао. На Пепеову срећу! Шест месеци касније га је за сличне паре уграбио Лил где је наставио са успоном, па је Лион летос понудио 30.000.000 евра за крилног нападача. И глатко је одбијен. Лил је осетио какав бисер има, а Пепе проценио да му је боље да одигра још једну сезону у истом тиму пре него што направи трансфер. Ове сезоне је експлодирао, ниже голове и асистенције, а новост је да га Лил користи и као центарфора. Игра директно, има сјајну контролу лопте, а једина мана му је нешто слабија десна нога. Ипак, то не смета најбогатијим клубовима да му баце мамац. Барселона се озбиљно помиње као купац, Арсенал такође, затим Манчестер Јунајтед... Лилов директор Луис Кампос је недавно шокирао јавност када је рекао да следећег лета неће дати Пепеа испод 80.000.000 евра! Реално је ипак да га продају за дупло мању суму.

Кшиштоф Пјонтек (23, Ђенова) – 40.000.000 евра (Барселона, Наполи, Бајерн)

Пољска сензација је шокирала Европу ове сезоне. Дошао је као анонимус из Краковије и почео да немилице решета мреже у дресу Ђенове. Пообарао је све клупске рекорде, надмашио учинке озбиљних легенди у дебитансткој сезони и за само пар месеци постао нови идол Ђеновиних навијача. Класичан је предатор који постиже голове из свих позиција, мада му је игра главом најјаче оружје. Али добро туче и левом, и десном, не промашује пенале... Иако је изгледало на почетку да је реч о пролазном хиту, Пољак је наставио да решета и граби ка титули Капоканонијереа у Серији А. Наполи озбиљно размишља о понуди од 40.000.000 евра, Барса га је уз Јовића ставила на списак кандидата за наследника Суареза, Бајерн у њему види једног од наследника Левандовског... Биће јагма за пољску сензацију на летњој пијаци.  Можда и на зимској.

Николо Барела (21, Каљари) – 45.000.000 евра (Челси, Интер, Наполи, Арсенал)

Одавно се такав таленат није појавио на Сардинији. Кажу од времена митског Ђиђија Риве. Николо Барела је по многима нови Дејан Станковић италијанског фудбала. А управо му је наш Деки играчки узор. Барела на први поглед не изгледа физички доминантно, али је сјајан у дуел игри, подједнако одбар у обе фазе игре, покрива све позиције у везном реду и најопаснији је из другог плана. Прерастао је Каљари у којем се цела игра врти око њега. Летос су Јуве, Интер, Милан и Рома били заинтересовани, однедавно га јури Наполи, али можда и највећи кандидат за његово довођење је Челси. Маурицио Сари је одушевљен младим земљаком. Као и Арсенал који тражи замену за Рамзија.

Сандро Тонали (18, Бреша) – 30.000.000 евра (Јувентус, Интер, Милан, Наполи, Рома)

Италија је полудела за новим Пирлом! У време када префињени плејмејкери одумиру и када је Модрић један од ретких преосталих играча таквог кова, појавио се момак у којем цела Италија види наследника маестраАндрее Пирла. Има фантастичну пас игру, дели лопте „испод земље“, бележи чудесне асистенције, а из слободњака са 40 метара шаље пројектиле. Сандро Тонали је продукт чувене Брешине школе и без обзира што игра у Серији Б и има само 18 година, хоће га сви велики италијански клубови. Интер је већ бацио удицу, Јувентус га држи на оку, Рома и Наполи такође не желе да пропусте овакав драгуљ, а дечко је изјавио да навија за Милан и да хоће на Сан Сиро. Газда Бреше, стари лисац Масимо Ћелино је намирисао какав бисер има у клубу и поставио је цену од 30.000.000 евра што је плафон за играча из друге лиге. Међу заинтересованима је и Маурицио Сари. Манћини га је већ позвао у А селекцију Италије иако није био ни члан младе репрезентације. Доказ да се ради о ретком таленту.

Ирвинг Лозано (23, ПСВ Ајндховен) – 40.000.000 евра (Милан, Челси, Манчестер Сити)

Откако се појавио у мексичком фудбалу и дебитовао голом после пет минута на терену, брзином светлости се проширила информација да такав таленат одавно није виђен у Мексику. Одмах су европски богаташи наоштрили канџе, али је Пачука одолевала добре три године док су Европљани обигравали око експлозивног крила. Са 18 година је плашио саиграче, а са 19 терорисао ривале и као главни играч водио Пачуку до титуле. Надимак Чаки је добио по страшној лутки из хорор филмова због несланих шала којима је плашио саиграче. А када ухвати залет са лоптом, још је страшнији. Дешњак, а игра на левом крилу. Страшно је брз и сјајно контролише лопту, а ту је и убојит шут. Мурињо га је месецима јурио и када је изгледало као готова ствар да се сели у Манчестер Јунајтед, прешао је у ПСВ Ајндховен уз гласине да је Манчестер Сити помогао Холанђанима у трансферу у замену за право прече куповине. Шушка се и даље да Сити има предност, алиГвардиола се не оглашава. Милан га жели ове зиме уз помоћ Мина Рајоле који је преузео бригу о каријери Мексиканца, али ПСВ тражи 40.000.000 евра. За Росонере је то пуно, али није за Челси који мора да гледа у будућност ако Азар оде.

Лион Бејли (21, Бајер Леверкузен) – 30.000.000 (Ливерпул, Челси)

Прошла сезона у Бундеслиги донела је праву експлозију фантастичног крилног нападача Бајера из Леверкузена који је сјајним спринтевима и атрактивним головима подсетио многе на свог славног земљака са Јамајке Јусеина Болта. Посебно се истиче добрим дриблингом, а ниско тежиште и убојита лева нога чине га великом напашћу по голмане противничког тима. Једини проблем у Бејлијевој игри је неконстантност форме, пошто је после сјајне прошле сезоне коју је зачинио са 12 голова и шест асистенција, ове постао потпуно непрепознатљив. То је сигурно утицало и да интересовање великана попут Бајерна, Ливерпула или Челсија, који су га скаутирали, утихне, али би Бејли, који има уговор у Леверкузену до лета 2023. могао опет на пролеће да се наметне код новог тренера Петера Боша. Квалитет и таленат нису спорни, треба га само истрпети и добили сте муњу на крилним позицијама.

Исмаила Сар (20, Рен) – 30.000.000 евра (Арсенал, Кристал Палас)

Мецови скаути су га уловили у Сенегала и само једна сезона у европском фудбалу му је била довољно да привуче и интерес Барселоне. Чак је била и званична понуда, али је Сар одлучио да пређе у Рен?! И направио прави потез. Наставио је да напредује и постао једно од најбољих крила француске Лиге 1. Незадржив је у игри један на један, немогуће га је сустићи када пружи корак, а заштитни знак су му евроголови са дистанце. Има невероватну десну ногу којом пласира бомбе у противничке мреже. Погледајте само голове које је давао ове сезоне... Недостају му мало бољи преглед игре и једноставност. Арсенал је поптуно одлепио за њим и нуди 20.000.000 евра и голмана Мартинеза. Ипак, Сар би могао најпре у Кристал Палас ако оде Вилфрид Заха.

Пабло Форналс (22, Виљареал) – 26.000.000 евра (Барселона, Арсенал, Вест Хем)

Најтраженији млади Шпанац у овом тренутку је Виљареалов офанзивни везиста Пабло Форналс. Осим што је много талентован, Форналс кошта само 26.000.000 евра. Толико износи откупна клаузула због које се „пола Европе“ алармирало. Форналс важи за чудо шпанског фудбала откако се као 16-годишњак преселио у Малагу и већ тада одбио мнгое велике клубове. Класична је „осмица“ која диригује игром, дели лопте, има моћан шут десном ногом, а у Билбау смо видели и неке магичне трикове. Барселона га види као Ц опцију ако не добије Де Јонга или Рабиоа. А можда дође и невезано за епилог с поменутом двојицом. Пелегринига зна из Малаге и инсистира на његовом доласку у Вест Хем, а љубитељ Форналсових квалитета је УнајЕмери.

Дијади Самасеку (22, Ред Бул Салцбург) – 30.000.000 евра (ПСЖ, Милан, Тотенхем, Лајпциг)

Публика на овим просторима је имала прилике да летос види како је овај момак на Маракани закључао средину терена и био невероватан у мечу против Црвене звезде. Остатак Европе је то видео много раније. Милан је летос покушавао пре него што је морао да се задовољи позајмицом Бакајока. ПСЖ сада видиСамасекуа као једну од замена за Рабиоа, Тотенхем као наследника Мусе Дембелеа, а РБ Лајпциг као нови ресурс из свог дворишта који ће кренути путем Набија Кеите. Самасеку није класичан тркач иако му је то у основи главни посао. Фантастичан је у дуел игри, али и у неким техничким елементима попут пријема у којем одмах избацује чувара и убрзава акције. Недавно је продужио уговор са Салцбургом који га неће продати испод 30.000.000 евра.

Дони ван де Бек (21, Ајакс) – 30.000.000 евра (Тотенхем, Милан, Рома)

У сенци Ајаксових суперталената Де Јонга и Де Лихта стасава још један јако занимљив играч. Холандски ПолСколс како воле да га назову тамошњи новинари. Старији је од Френкија само месец дана, а пре њега је ушао у први тим као још једно откриће Петера Боша. Није тако елегантан као Де Јонг, али је динамичнији и опаснији по гол из другог плана. Неуморан је, намеће брзу игру кратких пасева и воли чешће да шутира одДе Јонга. Као клинца у млађим категоријама Ајакса га је озбиљно пратила Барса и слала неке позиве, али је он решио да каријеру гради природнијим путем у Ајаксу. Тотенхем се интересује, Рома је спремна да плати око 20.000.000 евра, Милан је такође загризао, али Ајакс га неће тако лако пустити. Поготово ако оду ДеЈонг и Де Лихт. 

Марио Ермосо (23, Еспањол) – 40.000.000 евра (Реал Мадрид, Арсенал)

До пре неколико недеља је било извесно да ће штопер Еспањола бити једна од звезда зимског прелазног рока. Мадридски медији су писали да је Реал већ капарисао трансфер. Ове сезоне је Марио Ермосо потпуно сазрео у дресу мањег каталонског клуба. Усталио се као командант одбране и постао редован репрезентативац Шпаније. Одиграо је сваки минут у првих 14 кола и био најзаслужнији за Еспањолов висок пласман. А онда је дошла повреда колена и стрмоглав пад Еспањола који без њега у тиму није узео ни бод. Због повреде колена се не очекује да ове зиме промени средину, али већ на лето би Реал могао да активира клаузулу од 40.000.000 евра. Ако то не уради Арсенал пре њега јер Унај Емери јако цени младог земљака.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар