Избори за ЕП одлучују о Европи

Избори за Европски парламент бити одлучујући по питању да ли ће Европа моћи убудуће да игра улогу на глобалном нивоу или ће постати "лопта" у игри великих сила

Свијет 01.01.2019 | 14:31
Избори за ЕП одлучују о Европи
То су оценили председник Аустрије Александер ван дер Белен и његов фински колега Саули Ниинсте.

"Показаће се на изборима да ли ће Европа ићи у правцу национализма и тиме себе сама ослабити или ће државе чланице бити свесне онога што је председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао у свом говору у септембру о стању у ЕУ, када се заложио за Европу способну да игра улогу у светској политици", рекао је Ван дер Белен у обраћању новинарима пред Новогодишњи концерт бечке филхармоније на који је позво финског колегу. Казао је да данас морамо схватити да ЕУ мора бити довољно снажна како би могла седети за истим столом са Кином, САД, и Русијом. 

"Не смемо светску политику препустити само овој троци, и због тога морамо јединствено наступати", затражио је Ван дер Белен. 

Ван дер Белен и Ниинсте изразили су наду да би Брегзит могао отворити очи свима онима који су се раније залагали за расформирање ЕУ или иступање. 

Иступања су, према речима Ван дер Белена, све осим популарна. 

Они су, с тим у вези, указали на десничарски француски Национални покрет уједињења Марин Ле Пен која је одустала од иступања Париза из ЕУ, а слично померања Ниинсте види и у Финској код странке "Партија Финаца", која је после подела 2017.знатно ослабљена. 

"Парадоксално је да континент који је најдемократскији, који је најслободнији и заснива се на једнакости, буде у актуелној ситуацији. Желимо да искористимо наше снаге, како би појачали у будућности нашу сарадњу и глобалну будућност", апеловао је председник Финске, иначе земље која у другој половини ове године председава ЕУ. 

Ван дер Белен је, такође позвао на сарадњу поручивши да "прави пријатељи не постоје у свету, већ само интереси, који не морају увек бити хармонични, а што је случај у односу Кине, Русије и САД у последње време.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар