Који је једини прави лијек за мамурлук?

Не морате да попијете флашу жестоког пића да бисте сутрадан осећали последице. Некад су довољна и три пића, зависи од општег стања организма, расположења, исхране, година. . .

Здравље 01.01.2019 | 12:12
 Који је једини прави лијек за мамурлук?
Тешка глава, слабост, малаксалост, немиран стомак, сува уста - добро је позната цена лудог новогодишњег провода која стиже на наплату сутрадан.

Ако нисте послушали савете да једете пре одласка на новогодишњу журку и да пијете умерено, све су шансе да сте пробудили мамурни.

Спавање је најбољи лек и уношење благих чајева и витаминских напитака, саветује докторка Нада Мацура.

Најгора последица пијанства је дехидрација. Зато вас боли глава и имате вртоглавицу. Ако вода не помаже попијте напитак за спортисте са електролитима или сок.

Мацура за Б92 портал каже и да би особу која је претерала са алкохолом најбоље било да током сна надгледа члан породице или неко други.

"Може се десити да упадне у алкохолну кому што је драматично. Уколико су се и прејели припазити да не поврате. Најбоље да поставимо ту особу на бок док спава да не би удахнули то што повраћају".

Воће које најбоље лечи мамурлук су банане. А било које свеже воће је у сваком случају добра идеја. Помоћиће да вратите енергију, надокнадите витамине и друге нутријенте, које је тело потрошило покушавајући да се ослободи токсина док сте уносили алкохол.

Пошто вероватно не можете да једете, покушајте бар са тањиром бистре супе. Уколико доручкујете било би добро да то буду јаја, а можете и да попијете лек против болова уколико не повраћате.

Дакле кад се пробуте мамурни, доручкујте и унесите довољно течности, па назад у кревет. Одспавајте и кад се пробудите, мамурлук ће бити као руком однесен.

Ако идете негде на "репризу", гледајте да не репризирате и мамурлук.

Заборавите на народну "клин се клином" избија. Још алкохола ујутру само ће одложити мамурлук. Није решење ни кафа, јер кофеин дехидрира организам, па ће симптоми мамурлука бити само појачани. Пијте што више воде, а једини прави лек је - време.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар