Слободни да иду: Маркец шири крила, лети пола Јунајтеда...!

Лети и Чолова гранитна одбрана? Бајерн без идола и још много, много асова којима истичу уговори на лето. . .  Да се склепају бар три опасне екипе!

Фудбал 01.01.2019 | 23:45
Слободни да иду: Маркец шири крила, лети пола Јунајтеда...!
Највећи трансфери обично се везују за лето, док зимски прелазни рок углавном користи да се закрпе одређене рупе, санирају принудни проблеми због повреда, понекад ипак и да се за мале паре упеца иначе недоступан играч. Јер сви они којима уговори истичу на лето од данас могу слободно да преговарају о новим ангажманима.

Неки ће сигурно и сачекати лето како би наплатили чисте папире, други ће отићи већ сада, за мале паре, чисто да не губе полусезону. А за многе од њих интересената ће бити на све стране, јер се ради углавном о већ доказаним асовима који би пуно донели и највећим клубовима, иако су већ у позним годинама. Па да видимо који су то играчи чији менаџери ових дана не силазе са телефона.

АДРИЈЕН РАБИО

Играч који би требало да изазове највише пажње, јер је за разлику од већине асова са овог списка још веома млад  са 23 године. Већ месецима га јури Барселона, наводно му је спремила петогодишњи уговор вредан 10.000.000 евра по сезони, а приде ће му дати још 10.000.000 само за потпис. Пари Сен Жермен се већ помирио са растанком, Адријен Рабио је покидао апсолутно све везе са врхушком француског шампиона, па би Свеци наводно прихватили и скромних 5.000.000 евра да га већ у јануару пусте. Само да га не гледају више у свлачионици. Енглези пишу и о интересовању Тотенхема, Арсенала, Челсија, Бајерна, пре свега Ливерпула, али се чини да је Барселони главна – и једина? - конкуренција оличена у Јувентусу.

АРЈЕН РОБЕН

Тачно 305 утакмица и 143 гола. Седам титула првака и онај пехар Лиге шампиона из 2013. године. Али баш недавно Арјен Робен је отворено рекао: “Било је ово предивних 10 година, али ово ми је последња сезона у Бајерну”. Много је дао Баварцима, али као да је у међувремену постао терет. У јануару ће прославити 35. рођендан, није више онај стари, мада уме да засија и реши утакмицу са оним његовим већ карактеристичним улазом у средину и шутем који гађа малу мрежицу на супротној стативи. Шушка се ипак да се заситио и да ће се на лето вратити у Гронинген, јер га тамо чека и директорска фотеља по завршетку каријере.

ФРАНК РИБЕРИ

Ако се за Робена већ зна да иде, у случају његовог деценијског партнера у злочину ситуација није баш најјаснија. Сигурно му не помаже ни то што је у медијима означен као предводник клана против Ника Ковача. Њему ће у августу бити пуних 36 година, али је у последње три бундеслигашке утакмице постигао четири гола, као да је желео свима да покаже да још може. Већ је рекао да му не пада на памет да качи копачке о клин, последњих недеља се писало да би га Галатасарај радо довео у Истанбул.

ХУАН МАТА

И прошле сезоне је био овде, тада је продужио уговор са Манчестер јунајтедом, сада то не изгледа толико извесно, али како се још чека тренер на Олд Трафорду није искључено ни да остане. Пре свега јер у Манчестеру чекају и спортског директора, а како ћете видети – пола тима може да дигне сидро. Маме ипак наводни позиви из Арсенала и Валенсије, мада је за сада све у домену спекулација. Преговара са Јунајтедом о новом уговору, без назнака о томе у ком се правцу ти преговори одвијају.

ДИЈЕГО ГОДИН

Има 32 године, уговор му истиче за шест месеци, а процењује се да би коштао више од 25.000.000 евра ако би га неко желео већ у јануару. Толико је добар Дијего Годин. Годинама већ међу најбољим штоперима планете, годинама већ и мета Манчестер јунајтеда, па се по навици већ и сада клуб са Театра снова помиње као потенцијална дестинација. Без неких озбиљнијих сигнала да се на томе заиста и ради. Са друге стране, угледни Коријере је писао да би га Милан радо довео, али тек када му на лето истекне уговор. Финансије тако налажу. Не зна се приде ни како размишља Дијего Симеоне, а можемо само да претпоставимо да би га он задржао. Питање је само да ли Уругвајац жели да се негде опари под старе дане.

ВЕНСАН КОМПАНИ

Још један од асова чијим смо се дефанзивним карактеристикама дивили у последњој деценији. Авај, повреде су га “убиле” и тешко да ће Манчестер Сити и даље оптерећивати буџет платом играча који је последњих година више био у амбуланти него на терену. Мада, кад је био здрав био је сјајан, па се сада помиње и као опција Барселоне, којој под хитно треба резервна варијанта. Ако би Компани снизио прохтеве – а мораће то да уради – не сумњамо да ће лако пронаћи купца.

ПЕТР ЧЕХ

Својевремено можда и најбољи голман света, није више тако сигуран, а још почетком сезоне је рекао да је свестан да ове такмичарске године игра за будућност. Међутим, негде на средини полусезоне Бернд Лено му је после лакше повреде узео место стартног голмана у Арсеналу. Мадридска Марка тврди приде да је Реал већ добио Арсеналову понуду у висини од 16.000.000 евра за Кејлора Наваса што ће рећи даПетрх Чех вероватно броји последње дане на Емирејтсу.

ОЛИВИЈЕ ЖИРУ

Није тајна да је Маурицио Сари запео да обнови сарадњу са Гонзалом Игуаином, а један гол у Премијер лиги ове сезоне није баш аргумент у одбрану Оливијеа Жируа, мада је утисак да ће млађи Алваро Мораталакше да унесе неку фунту у Челсијеву касу. Жиру се почетком јесени помињао као мета Олимпика из Марсеља, касније и Вест Хема. И није то први пут. Ситуацију му не олакшава ни Саријева идеја да понекад користи Едена Азара као лажну деветку. Доказ да баш и не верује шпицевима које има на располагању.

ХУАНФРАН

Годинана није имао алтернативу у систему Дијега Симеонеа, али Сантијаго Аријас је Атлетику понудио другу опцију, па чак и истиснуо Хуанфрана из стартних 11. Седам година је млађи и разумљиво је што Симеонефорсира Колумбијца. Упадљива је међутим тишина кад се прича о интересентима за Хуанфрана. Нити једне гласине. Мала енигма. Сасвим је могуће да му Атлетико за нешто мање новца понуди останак на стадиону Ванда Метрополитано.

ФИЛИПЕ ЛУИС

Исти град, исте боје, други бок, па и ситуација. За Филипеа Луиса се са приличном сигурношћу може рећи да иде из Мадрида, мада би можда ту нешто могло да се промени после незваничне информације да ће Лукас Ернандез за 80.000.000 евра у Бајерн. Имао је Симеоне проблем на левом беку, па је ту крпио и Саул Њигез, који то није. Ипак, за Филипеа Луиса се бар тренутно најчешће пише као о будућем играчу Кике Сетјеновог Бетиса. Има и понуде да се врати у Бразил.

СЕСК ФАБРЕГАС

Ове сезоне минуте је углавном сакупљао у Лиги Европе у којој Маурицио Сари није морао да изводи најјачи тим. Зна да је прекобројан и чека да види како ће се ситуација развијати. И Сеск Фабрегас је један од играча које би Милан радо видео на Сан Сиру. Наравно, тек на лето када неће морати да плаћа обештећење. Има смисла, легао би Росонерима.

АРОН РЕМЗИ

У конкуренцији оваквих имена Арон Ремзи је уз Рабиоа можда и најтраженији играч са ове листе. Приде се чини да ће, где год да оде, отићи у бољи клуб од Арсенала у коме тренутно није члан прве поставе. Не мари, о интересовању Јувентуса већ се све зна, умела је Стара дама да убоде са слободњим играчима, сетите се само Данија Алвеса, Пола Погбе и Андрее Пирла, Пари Сен Жермен би га узео јер ће бити јефтин – или бесплатан – а Свеци не смеју више да се играју са Уефом, а немачки Скај пише да из прикрајка ситуацију мотри и Бајерн. Бирај, Ароне.

МАРИО БАЛОТЕЛИ

Ница му је оживела каријеру, али не би то био Марио Балотели кад би све текло као по лоју. После Нициног одбијања да га на лето пусти у Марсељ није желео да тренира, па се закрвио и са шефом струке Патриком Вијером, који га не воли још из играчких дана. Ница тражи 3.000.000 евра, наводно би га пустила и за 1.500.000 само да се реши његове масне плате. Олимпик из Марсеља је наводно и даље опција, као и сваки пут прича се и о повратку у Серију А, али ко ће да плаћа толике паре за нападача који ове јесени није дао гол?

ДАНИ АЛВЕС

У мају ће му бити 36 година, а повреда укрштених лигамената колена дозволила му је да ове сезоне одигра само 226 минута. Вратио се, доказани је шампион и – воли паре. Мада воли и да се проводи тако да је могуће и да заврши каријеру, а и да неког “закоље” за дебео банковни чек. За сада се ипак не помиње ни у каквим озбиљним трансфер спекулацијама.

ДАВИД ЛУИЗ

Редован је у Челсију ове сезоне и није тајна да Маурицио Сари жели да продужи сарадњу са Бразилцем који је у победи над Манчестер Ситијем доказао да није за старо гвожђе, иако су му се у Енглеској често подсмевали. Међутим, Челсијева политика је таква да се са играчима старијим од 30 година уговори продужавају само за једну сезону (због тога их је летос одбио Един Џеко), а после оваквих издања у Лондону Давид Луиз би на другим местима могао да добије дугорочан уговор. Преговара се, Луиз би да остане, али и њему ће у априлу бити 32 године и ако неко понуди уговор на рецимо три сезоне сигурно ће му заголицати машту.

ГЕРИ КЕЈХИЛ

Овде је већ ситуација нешто јаснија. Гери Кејхил је у Премијер лиги одиграо само 21 минут и Челси би га најрадије продао већ у јануару. Како ће се то ипак тешко десити спреман је и да прихвати позајмицу, па да се на лето растане са искусним штопером без новца од обештећења. Астон Вила је била вољна, али како Плавци захтевају да нови клуб преузме Кејхолову целу плату – на годишњем нивоу то је око 6.350.000 евра, дакле за шест месеци дупло мање – клуб из Бирмингема је одустао, јер му је то прескупо. Шушка се да би Унај Емери могао да искористи ситуацију и градском ривалу узме штопера. Арсеналовој одбрани би добро дошао.

НАЋО МОНРЕАЛ

Кад већ поменусмо Емерија, и Арсенал има своје муке. Преговара са се са Наћом Монреалом око новог уговора, али за сада договора нема. Шпанца су јесенас мучиле повреде, наводно је Севиља заинтересована да га врати у Шпанију, јер јој је потребан леви бек због чега се на “Санчез Писхуану” можда поново појави и Ливерпулов Алберто Морено, још један дефантивац коме на лето истиче уговор. На Енфилду га Морено сигурно неће добити. За Монреалово здравље пита и Олимпик из Марсеља,

ДАНИ ВЕЛБЕК

Имао је и неке добре партије по доласку из Манчестер јунајтеда, али је објективно Дани Велбек у Лондону играо са превеликим осцилацијама. Приде је и повређен, па ће у јануару тешко пронаћи нови клуб, али на лето сигурно иде са Емирејтса као слободан играч. У Турској воле велика имена, па се шушка о интересовању Галатасараја, али све је то на дугачком штапу и умногоме ће зависити од тога колико ће Велбек, кад се опорави од поврде, одиграти до краја сезоне.  Арсенал му чак ни не нуди нови уговор,

ДАНИЈЕЛ СТАРИЏ

Слична ситуација као у случају Данија Велбека. Код Јиргена Клопа шансу добија на кашичицу, а како Ливерпул планира да доведе још једног нападача (помињу се Салцбургов Дабур и Лајцпигов Тимо Вернер) јасно је да Данијел Стариџ завршава епизоду на Енфилду. Тек му је 29 година и ако остане здрав биће понуда. За сада се прича о Бешикташу, али све зависи и од тога како ће Стариџ проћи у суђењу због клађења. Ако буде проглашен кривим могао би и да буде суспендован на који месец.

ДАНИЈЕЛЕ ДЕ РОСИ

Признао је у једном интервјуу још летос да му је помало жао што због љубави према Роми није искусио како је то играти у иностранству. Сад би могао да надокнади пропуштено, мада повреда колена компликује ситуацију. Трансфер у јануару зато је мало вероватан, на лето ће му бити 36 година, па ако негде и буде ишао биће то више из авантуристичких побуда, но фудбалских разлога. МЛС га већ дуго зове да се опроба “преко баре”.

ЈАСИН БРАИМИ

Евертон је летос нудио 20.000.000 евра, Порто је одбио, јер је желео да нападне титулу у Примеири. На добром је путу и неће сада пустити Јасина Браимија за 5.000.000 или 6.000.000 евра. Радије ће жртвовати тај новац за титулу шампиона Португалије. А на лето, Алжирац ће моћи да бира где ће. Море клубова га јури. Лион, Фенербахче, Рома, Евертон и даље, па Вест Хем и чини се у овом тренутку први фаворит за Брахимијевпотпис – Лацио.

ЕКТОР ЕРЕРА

Још један Портов ас и као и увек кад је тај клуб у питању гомила спекулација у којима је лако изгубити се. У везу са мексичким везистом ипак најчешће се доводе Интер, Олимпик из Лиона и Рома. Порто је већ одустао од покушаја да га убеди да остане, пошто је Ектор Ерера тражио масну повишицу за нови уговор, односно годишњу плату од 6.000.000 евра. За Порто је то било једноставно превише, али и ту се поставља питање да ли ће га Змајеви пустити пре краја сезоне.

ЕШЛИ ЈАНГ

Мало на левом беку, мало на десном, али ако питате навијаче – Ешли Јанг више не може да се назива врхунским играчем. Тренери пак имају нешто другачији став, па је Јанг био стандардан и код Жозеа Муриња и сада код Оле-Гунара Солскера. Ако би Јунајтед довео неког на његовој позицији, а помињу острвски медији малтене све играче на тржишту, онда би Јанг можда и морао да потражи нови клуб. За сада се ипак нада новом уговору на Олд Трафорду.

АНТОНИО ВАЛЕНСИЈА

Да је Жозе Мурињо остао, Антонио Валенсија би сигурно морао да иде након што је  на друштвеним мрежама “лајковао” критику португалског тренера. Солскјер тврди да ће играти чим буде сасвим фит – имао је ове сезоне проблема са повредама, а и Мурињо га је критиковао због спремен – али Валенсије за сада нема на терену. Само четири лигашке утакмице ове сезоне, нешто није у реду кад ти капитен седи на клупи чак и кад није повређен. Утисак је да ће после пуне деценије на Олд Трафорду Еквадорац на лето  паковати кофере.

МУСА ДЕМБЕЛЕ

Изгубио је трку са Ериком Дајером и Харијем Винксом и све мање игра у Тотенхему. Маурицио Покетино је јавно призно да је статус Мусе Дембелеа питање за председника клуба Данијела Левија што су многи протумачили као зелено светло за његов одлазак. Дембеле је одбио нови уговор у Лондону, у Француској се раширила гласина да би га Тјери Анри већ у јануару одвео за Монако. Само да и Анри потраје у Кнежевини.

ЛАЗАР МАРКОВИЋ

Коначно да се ратосиља кобног уговора са Ливерпулом. Јесте добрано зарадио, али пет сезона под уговором са Редсима значајно су спустиле рејтинг Лазара Марковића. Европа га је помало и заборавила, па ће прави изазов бити пронаћи клуб у коме ће имати прилику да игра у континуитету и покаже шта зна. Летос је био на прагу Андерлехта, помињао се и Олимпијакос, у новембру је била и прича око Фјорентине... То тада, У23 тим и улога ментора талентоваим клинцима Ливерпула.

ХАТЕМ БЕН АРФА

Са њим се једноставно никад не зна. Тренутно је у Рену, игра добро и вероватно ће тамо и остати с обзиром да и клуб и сам играч имају опцију да продуже сарадњу. Опет, ако се Хатему Бен Арфи дигне коса на глави знаће и у Рену да је најбоље да га пусте, јер он кад полуди ни затвор не може да га задржи. Али кад је срећан, онда је пакао од играча. Вероватно остаје у Рену.

Са ових 27 играча се наравно не завршава листа играча који би на крају сезоне могли да без обештећења промене средину, али ово јесу највећа имена. Мада бисмо ту комотно могли да додамо и рецимо Фила  Џонса, још једног Манчестер јунајтедовог играча, док Матеа Дармијана упркос уговору са таквим клубом више нико и не схвата као врхунског играча. Уговор истиче и Андеру Ерери, али он ће вероватно продужити боравак на Олд Трафорду, док су већ договорени останци Антонија Марсијала и Давида Де Хее. У случају овог другог клуб је имао опцију да аутоматски продужи сарадњу на годину дана. Немојте да вас на сличним листама збуни и име Тобија Алдервајрелда, и он је договорио све са Тотенхемом.

Од ових мање звучних имена свакако не би требало заборавити Бенфикиног Едуарда Салвија или ЕибаровоСерђија Енриха, голмана Нанта Ћипријана Татарушануа или Стандарда Гиљерма Очоу. Без уговора од лета ће бити и десни бек Олимпика из Лиона Рафаел, знате га из времена у Манчестер јунајтеду, па члан легендарне Лестерове шампионске генерације Шинђи Оказаки, већ презрели Лејтон Бејнс... Локомотива из Москве треба да види шта ће са Мануелом Фернандешом и Антоном Миранчуком, ЦСКА брине судбина Алан Дзагојева, Свонси мучи муку са Лусијаном Нарсингом, а Вердер са Максом Крузеом.

Шпанци као потенцијално одлично појачање потенцирају и Алавесовог Ибаија Гомеза, у Бешикташу је каријеру оживео Рајан Бабел, слободни ће бити и Енди Керол, Андреас Самарис, Елијаким Мангала, Ђанлуиђи Буфон, Штефан Лихтштајнер,  Игњасио Абате, Пепе као већ сада слободан играч, Андреа Ранокја, Кристијан Запата, Данте, Ласана Дијара, Рикардо Монтоливо, Јоан Гуркуф, Андреас Переира, Лукас Пијазон, Александар Кокорин, Фран Сон...

Има за бар три добра тима.

ИДЕАЛНИХ 11 ОД ИГРАЧА КОЈИМА УГОВОРИ ИСТИЧУ НА ЛЕТО

Петр Чех (Арсенал) – Хуанфран (Атлетико), Венсан Компани (Манчестер Сити) Дијего Годин (Атлетико), Филипе Луиз (Атлетико) – Хуан Мата (Манчестер јунајтед), Адријен Рабио (ПСЖ), Арон Ремзи (Арсенал) – Арјен Робен (Бајерн), Оливије Жиру (Челси), Френк Рибери (Бајерн).

ДРУГИ ТИМ

Гиљермо Очоа (Стандард) – Антонио Валенсија (Манчестер јунајтед), Давид Луиз (Челси), Фил Џонс (Манчестер јунајтед), Наћо Монреал (Арсенал) – Јасин Браими (Порто), Ектор Ерера (Порто), Муса Дембеле (Тотенхем), Сеск Фабрегас (Челси) – Марио Балотели (Ница), Данијел Стариџ (Ливерпул).

ТРЕЋИ ТИМ

Чипријан Татарушану (Нант) – Дани Алвес (ПСЖ), Гери Кејхил (Челси), Елијаким Мангала (Манчестер Сити), Ешли Јанг (Манчестер јунајтед) – Данијеле Де Роси (Рома), Ласана Дијара (ПСЖ) – Лазар Марковић (Ливерпул), Алан Дзагојев (ЦСКА), Хатем Бен Арфа (Рен) – Дани Велбек (Арсенал).

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар