Нова година у огртачу обичаја

Први дочек Нове године баш на 1. јануар догодио се 153. п. н. е.

Занимљивости 30.12.2018 | 17:59
Нова година у огртачу обичаја
Заправо, јануар у календару уопште није постојао до 700. године прије нове ере, када га је други римски владар Нума Помпилије додао у календар.

Но иако је постојао, нова година ипак се још увијек дочекивала у марту. Вијековима касније Јулије Цезар представио је нови соларно базиран јулијански календар 46. година п.н.е. Према њему је Нова година започињала 1. јануара.

С времена на вријеме у календару су се догађале ситне измјене, али како је Цезар рекао, тако је и било. У раном средњем вијеку дочек и прослава Нове године сматрали су се паганским обичајем и врло се ријетко тај датум славио, али од 1582. с грегоријанским календаром константно имамо 1. март као први дан нове године у готово свим земљама, иако се све до 1752. у Британији и њеним колонијама нова година и даље славила у марту.

Иако су се сви више-мање, договорили око датума, традиција прославе Нове године и данас се разликује од земље до земље.

Јужна Америка
На стару годину становници Јужне Америке облаче шарено доње рубље. Они који обуку жуто прижељкују новац у Новој години, а црвено је нада за љубав. Такође, испред куће ставља се сламната лутка која се у поноћ спаљује.

Данска
Данци имају врло гласне обичаје - разбијају посуђе. Обичај налаже да посуђе разбијате о врата својих пријатеља, помажући им да буком отјерају зле духове старе године. Кућа која на новогодишње јутро има највише разбијеног порцулана пред вратима, обично има и највише пријатеља.

Филипини
На дочеку је важно да имате што више округлих ствари. Једе се округла храна, посебно воће попут грожђа, носи одјећа с узорком кружница, јер кружнице подсјећају на кованице. Таквим се понашањем Филипинци надају просперитету у новој години.

Шпанија
Ако у Шпанији планирате славити Нову годину, припремите се да у поноћ прогутате 12 бобица грожђа. То ће вам донијети срећу у 12 надолазећих мјесеци.

Бјелорусија
Стара година у Бјелорусији јако је важна за неудате дјевојке. Постоји безброј игара које дјевојке играју како би сазнале која ће се од њих идуће године удати. Једна од игара је сљедећа: дјевојке се окупе у круг и свака у шаку скупи кукуруза те их проспе у хрпицу испред себе. У средини круга налази се пијетао. Према којој хрпи кукуруза пијетао крене, та ће дјевојка бити прва на реду за сватове.

Њемачка и Аустрија
Како би прорекли будућност у новој години, у овим германским земљама у здјелу пуну воде улијевају отопљено олово. Ако олово прими облик крста, очекује се смрт, за облик сидра требаћете помоћ у будућности, а круг значи срећу. Такође, важно је да у тањиру у којем сте појели задњи оброк у старој години оставите дио хране који ћете појести када откуца поноћ - тако ћете бити сигурни да ће ваш шпајз увијек бити пун.

Еквадор
У Еквадору на новогодишњу фијесту мјештани доносе фотографије свега што не желе да их прати из старе године у нову и те се фотографије спаљују.

Чиле
У чилеанском граду Талци након колективне мисе сви одлазе на гробље како би Нову годину дочекали са својим мртвима.

Порторико
Пазите како 31. децембра ходате улицама Порторика јер вас могу добро залити. Наиме, изливање канти воде кроз прозор симболизује "чистку" старе године. Домови морају бити изузетно чисти и украшени, што је симбол чишћења духа.

Аустралија
Нова година дочекује се уз пикник и камповање на плажама. Забава почине 31. децембра, а у саму поноћ важно је да се произведе што више буке, било каквим средствима - звечкама, аутомобилским трубама, црквеним звонима, виком и ватрометом.

Белгија
Првог дана нове године, белгијска дјеца на украсном папиру пишу писма намијењена родитељима, бакама и дједовима те, док је породица на окупу, своја писма читају наглас.

Енглеска
Сигурно знате за лондонски обичај дочека Нове године на трговима Трафалгар и Пикадили, гдје Биг Бен откуцава поноћ, али у земљама Уједињеног Краљевства постоји и обичај прве посјете. Изузетно је важно да први гост након поноћи буде црнокоси мушкарац који доноси дарове попут хљеба, погаче и симболичне своте новца. Вјерује се да ће таква посјета кући донијети благостање. Ако у прву посјету дође жена, риђокоса или плава особа, она ће вам донијети несрећу.

Грчка
Осим Нове године, 1. јануара у Грчкој се слави и Дан светог Василија, једног од оснивача Грчке православне цркве. Свети Василије био је познат по својој доброти према дјеци, те им је ноћу остављао дарове у обући, слично као свети Никола код нас. Породица се окупља, размјењују поклоне, а традиција налаже да се послужи и торта василопита са златним или сребрним новчићем. Ко пронађе новчић у свом комаду колача, биће изузетно сретан у надолазећој години.

Мађарска
Спаљивањем сламнате лутке која представља све зло и лоше у протеклој години, на Нову годину се Мађари рјешавају лоше среће.

Индија
Индијска Нова година почиње фестивалом свјетла који се зове Диwали. Веома је важно да прије Нове године Индијци доврше сав недовршени посао. Пријатељи и породица измјењују честитке и дарове.

Јапан
У Јапану на Нову годину не ради ниједна трговина јер је то најважнији празник у години и симбол обнове. Обичај је објесити уже или сламку преко прочеља кућа, што доноси срећу. Током цијелог децембра одржавају се забаве зване боненкаи, како би људи заборавили бриге и проблеме те се припремили за нову годину. Неспоразуми и заваде рјешавају се и опраштају. У поноћ, ако сте Јапанац, важно је да се од срца насмијете. Малени дарови с новцем "отосхидамас" дају се дјеци. Јапанска пошта обвезује се да ће све честитке послате за 1. јануар бити испоручене баш на тај дан. Будистички храмови у саму поноћ ударају у гонгове 108 пута, истјерујући 108 људских слабости.

Шкотска
Шкоти се за нову годину припремају ритуалом прочишћавања дома, што укључује запаљену грану смреке која се носи из просторије у просторију. Као и у Енглеској, у Шкотској је јако важно ко ће први крочити у ваш дом. Буде ли то висок и црнокос мушкарац, а уз то донесе и поклоне, кућа ће имати срећну годину пуну благостања.

Велс
На новогодишње јутро, између три и четири сата ујутро, дјечаци из села окупљају се и обилазе куће те сваку просторију, као и укућане, попрскају водом с борове гране како би донијели срећу. Цијелог дана дјеца обилазе комшије пјевајући новогодишње пјесме, за шта их награђују слаткишима и новцем.

Јужна Африка
За Нову годину у Јужној Африци одржава се карневал. Бука црквених звона и пуцњава ватромета и пушака обвезан су обичај када сат откуца поноћ.

САД
Американци Нову годину славе попут нас, на забавама с прегршт пића и јела. Најпознатији амерички дочек јест онај њујоршки, када се с Тимес Сqуареа минуту прије поноћи отпушта новогодишња кугла. Традиција датира из 1907. године, када је кугла, за разлику од данашње кристалне, била направљена од челика и дрвета. Кугли промјера 180 цм потребно је тачно минут да падне и означи почетак нове године.

Холандија
Паљењем божићних дрваца по улицама и ватрометом Холанђани дочекују нову годину, док стара одлази с димом.

Ватромет
Кинези од давнина користе спектакуларни ватромет у свакој посебној прилици, посебно када је ријеч о прослави Нове године. Стварање што гласније буке и испуцавање ракета, петарди и ватромета традиција је која на Нову годину повезује готово читав свијет. Такав начин славља, иако га данас неки могу сматрати некултурним, непотребним и варварским, заправо је дио културе. Ватра и бука отјераће зло и невољу са старом годином и у новој донијети срећу.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

снезана радосављевицМ

06.01.2019 01:23

Моја премила мајка Петра је сваке године тацно у 24 цаса стављала тек испецену цурку, сам прављен хлеб, две врсте стурдли, са маком и орасима, и пуно разног пица за нас децу и за одрасле.Куца је била благословена ,а и њени укуцани. Цитава куца мирисала је на ванилу, свез квасац, пецену цурку, струдле, коре од лимуна и нарандзе, и било је као и увек блиставо у куци, а ми мирни и сретни сто смо заједно.

ОДГОВОРИТЕ