САД: Споразум мора бити у 2019.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет сматра да 2019. мора да буде година свеобухватног споразума између Београда и Приштине.
Он наглашава да од САД нема "бланко чека" за било које рјешење.

Србија 29.12.2018 | 12:09
САД: Споразум мора бити у 2019.
"Ако се однос између Србије и /самопроглашеног/ Косова не побољша, постаће још гори. Заиста не постоји опција да се задржи статус кво", каже Коснет за информативни портал са сјевера Косова "Коссев".

Он наглашава да САД желе да виде "креативан свеобухватни споразум између двије земље" који мора да узме у обзир бриге и сигурност Срба на Косову и Метохији и да то не може да се игнорише.

"Што се тиче питања о границама - корекцији, замјени територија и свега тога, политика САД је досљедно била да ми немамо неки жељени исход. Не покушавамо да напишемо то како би требало да изгледа споразум између /самопроглашеног/Косова и Србије", каже Коснет.

Према његовим ријечима, у интересу САД је да виде мир, просперитет и правду на Косову, у /централној/ Србији и свим земљама региона.

"Мислим да ако двије владе пронађу рјешење које је прихватљиво за све грађане, које доводи до побољшања наших циљева мира, просперитета, правде за овај регион, САД ће то поздравити. Ми не исписујемо `бланко чек`, што значи да не кажемо да ће САД поржати све о чему се те владе сложе и то је важна ствар. Понављам, оптимиста сам да ће након овог тешког посла двије владе донијети обострано користан споразум који ћемо жељети да подржимо, али не можемо рећи хипотетички док га не видимо", каже Коснет.

Амерички амбасадор у Приштини наглашава да САД не виде алтернативу дијалогу.

Он истиче да америчка Влада сматра да би позитиван корак био уколико би приштинска влада у овом тренутку суспендовала царине, као средство за креирање замаха, како би процес дијалога напредовао.

Одговарајући на питање шта је његова порука косовским Србима, Консет каже да мисли да било који ефективни свеобухватни споразум између Београда и Приштине мора да узме у обзир забринутост и сигурност Срба на Косову.

"Искрено мислим да је то прилично очигледно. То не можете да игноришете. Свакако разумем зашто су неки косовски Срби нервозни што би могао да се појави споразум који неће у потпуности да одражава њихове бриге и рјешава њихове потребе. САД чврсто вјерују да права и безбједност косовских Срба и других мањинских заједница морају да буду заштићени. То нам је веома важно", истиче Коснет.

Говорећи о могућности избијања насиља у наредној години на Косову и Метохији, он каже да се тако нешто не може искључити када су политичке тензије и емоције високе.

Коснет је нагласио и да су САД у потпуности посвећене Специјалном суду за злочине које су починили припадници ОВК.

Он је додао да САД вјерују да је његово дјеловање важно за правду за грађане Косова и да он функционише на професионалан начин.

"Наше је мишљење да људи који су позвани у Специјални суд да им помогну у њиховим истрагама треба да сарађују. Постоје политичке личности на Косову које су отишле у Хаг, које су представиле своју одбрану, очистиле своје име и вратиле се на Косово. То је оно што волимо да видимо. Мислимо да систем функционише", закључује Коснет.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Пендула

29.12.2018 11:43

Косово је дио Србије, сиптаре треба интегрисати као конститутивни народ у Србији тако да и Србија добије двоцлано прјеседниство ,мислим да је то ријесење .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

29.12.2018 12:29

А засто “ово рјесење није било 80-тих или 90-тих? Да смо људи признаки би, скоро за све сами смо криви!!!

Name

сад---

29.12.2018 12:32

Правда на америцки нацин

Name

Освит

29.12.2018 12:34

Југославија се и распала измеду осталог и зато сто није интегрирала Албанце у Југословенско друство.Будуци да то не успјева ни западним земљама које Албанци насељавају данас јер се и тамо гетоизирају , Србији и Албанцима треба ограда не мања од оне којом се они измеду себе оградују и успостављање добрих комсијских односа ако је то могуце.Србија није изгубила косово, косово је изгубила Југославија.Србија це најбоље помоци Србима са Косова ако постане напредна ,богата а тиме и увазена европска земља.

Name

Д

29.12.2018 12:48

То би ми сви срби жељели али то тренутно није реално за очекивати ,то се мирним путем неће вјероватно никад десити али чека ће се права прилика за повратак,ја се надам да ће једном доћи прилика

Name

Министар

29.12.2018 12:16

Вецег лазова дуго нисам видио. Избијање насиља нема везе са осјецањима него искљуциво са политицким одлукама. Ни један народ није објавио рат. Рат покрецу политицари. Оцигледно се оваквим изјавама покусава скинути одговорност за будуце догадјаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

29.12.2018 12:42

Да овај амбасадор није ни једном рекао самопоглашено Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

29.12.2018 18:20

ДОЋЕ И ЊИМА СУДЊИ ДАН ИЛИ НЕМИЛОСРДНИ АНЂЕО.

Name

Деки

01.01.2019 23:08

Кад САД повуку признање неце требати споразум јер Косово је Србија! Кад САД призна Теxас или Калифорнију па јос многе друге покрајине као своје дрзаве онда це Србија и Косово!

ОДГОВОРИТЕ