Власт није дала довољно борцима

У Републици Српској још је на стотине породица из борачких категорија које нису стамбено збринуте, које немају запослење нити осигурану егзистенцију, нагласили су представници борачких удружења У емисији "Изазови". Они поручују да је потребна већа сарадња са инситуцијама и да се прекине пракса да једино притисцима борци могу да остваре своја права која им законом припадају.

Република Српска 28.12.2018 | 23:23
Власт није дала довољно борцима
Положај борачких категорија је бољи него прије двадесет година, али и даље су многе породице на ивици егзистенције. Породице погинулих бораца указују да институције не смију да затварају очи пред сиромаштвом и безнађем демобилисаних бораца.

"Демобилисани борци нам умиру, има много болесних и међу дјецом из породица погинулих бораца, чак смо недавно имали и самоубиство сина погинулог борца", указала је Здравка Карлица из Организације породица погинулих Републике Српске.

"Институције власти нису дале адекватан одговор према овој категорији која је дала највише за Републику Српску", истакао је Ђоко Пајић, представник Организације породица погинулих из Бијељине.

"Животне приче дјеце погинулих бораца су веома потресне и сваке године проблеми су све већи. Постоји све већа пасивност младих људи и сумња да се може нешто промијенити", тврди Бранислав Шушљик, син погинулог борца.

Зар је потребно да се само протестима долази до адекватних рјешења, упитао је Пајић.

"Неке ствари су се рјешавале тек након нашег притиска, након изласка на улицу, након притиска путем медија. Па зар је то једини начин да борачке категорије добију права која су им загарантована законом", истакао је Пајић.

Посебно боли то што је у нашем друштву постала пракса да ко је ближи власти, он и добије помоћ, у супротном будеш заборављен, указује и предсједница Удружење породица несталих Семберије и Мајевице.

"Неки су добили запослење и стан и кућу, а неки нису ништа остварили. Не може да буде пракса `како се снађеш`. Ваљда је закон исти за све", указала је Смиља Митровић, предсједница Удружење породица несталих Семберије и Мајевице.

Многе мајке и даље трагају за костима своје дјеце, а власти, Институт за нестала лица не чини ништа да се бар достојанствено сахране. Имамо чак 1662 нестала срска борца и цивила у БиХ.

"Што се тиче рада Тужилаштва БиХ то је катастрофа. Ако се чека на једну идентификацију више година онда је то неприхватљиво. Тужиоци не раде по приоритету, већ како сами процијене", каже Митровићева.

Породице погинулих бораца тврде да њихови представници требају међу тим институцијама и појединцима да траже саговорника и партнера, а не да они дају неке друге приједлоге који нису у складу са интересима борачких категорија.



БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Гдје је врх БОРС-а?

28.12.2018 22:45

Засто у емисију није позван Савчић, он је нсјодговорнији за мезавидан статус демобилисаних бораца а и породица погинулих??? Нека се стиди, ушутио се са бројним бенефицијама, а као човјек не осјећа одговорност и моралну обавезу. Он је за сваку критику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесмо ли се зато борили???

29.12.2018 08:01

Јесмо ли се борили да нам за Дан Републике 9. Јануара заставу Републике Српске носи лактаски криминалац и дезертер Зељко Милинковиц, предводеци групу слицних себи, наводно представљајуци на тај нацин нас борце. То је морбидно пљување у лице свим категоријама бораца. П.С. А, то испред кога це ове године бити носена заставу на свецаној трибини у улози предсједника Републике, тј. ција је то унука - то је тек цин уринирања по борцима.

Name

Вирус

29.12.2018 10:07

Да сте се тако борили за пуске 91/92 ко сад за пензије,станове,плацеве,повластице где би нама тад био крај пала би цитава европа ал назалост бијасе другације а они најхрабрији бар 90 посто је погинуло и немају висе никиаквих права нек им је лака земља.

Name

ВРС

29.12.2018 15:25

Предсједник БОРС-а је 1995 године дезертирао са јединицом са положаја у околини Санског Моста.

Name

Вс

28.12.2018 22:59

Које право има младиц који је са 18 година отисао у рат ( прва линија борбена дејства) ? Које је право дрзаве да се мацехински односи према својој дјеци? Нисам ја дијелио инвалидност господо него ви у удобним фотељама за 100 њемацких марки, мене сте тапкали по рамену ( добро је ,зива глава). Отели сте ми младост, отимате ми зрелост не дам вам старост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цаки

28.12.2018 23:28

Ниједна власт није борцима дала висе од ове .

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

29.12.2018 04:24

Невагамо ми ко је кад на власти него како нам је, чуј дала власт наше паре , мислим народне паре . Не поштоват стварне ствараоце Републике Српске ,Борце , је исто као непоштоват мајку . Срам их било.

Name

БОБА

28.12.2018 23:36

ЉУДИ ДА ЛИ ВИ ВИДИТЕ КО ПРЕДСТАВЉА БОРЦЕ.ДА ЛИ СУ ТО ОБРАЗОВАНИ ЉУДИ НАРАВНО НЕ.ЗАШТО СЕ НЕ ОГЛАСЕ ПО ПИТАЊУ УБИЈЕНОГ ДАВИДА. СВЕ ВАМ ЈЕ ЈАСНО КО СУ, ЗАШТО ТО РАДЕ, КО ИХ БИРА, КО СУ САДА, КО СУ БИЛИ И СКИМ СУ УВЕЗАНИ САМО ТО НЕ ВИДИ ОНАЈ КО ТО НЕЋЕ.КОД НАС ЈЕ СВЕ СНАШАО СЕ ГУРАЊЕ,УЛИЗИВАЊЕ,УОСТАЛОМ СВЕ ЈЕ РЕЧЕНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропали борац у својој РС

29.12.2018 06:40

Борци од када је стао рат увјек су на одговорна мјеста и ближе њих биране улизице и полтрони који су за шаку марака сваки од њих изгубили брзо образ код бораца, јер је сваком изабраном предивно радећи за диктатора РС све против бораца и загарантовани борачки привилегија и њихови животних олакшица у борачкој РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

29.12.2018 07:01

Како це власт постовати борце када су на власти дезертери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попадија

29.12.2018 08:53

Сви су они који владају исти, битно је да је њима добро. Неко је борцима обећавао златне кашике, а неко хектаре шуме. На крају су борци завршили на бироу за запошљавање и пребирају по контејнерима.

Name

Банда

29.12.2018 22:26

Борили су се за банду која је растурила и опљацкала земљу. Слали су дјецу у рат за њихове циљеве фасистицке. И шта су им дали? Да немају ни за хљеба док они купују виле у Русију, Кипру, Београду, Монаку, Турској...Банда јајарска, похлепна без срца и душе. Паметан је онај ко је отишао давно и они који су имали памети да виде да ту нема будућности за њихову дјецу. И погледајте истину након 26 година! Све уништено, опљачкано, народ одлази масовно, убијају дјецу, туку, а њима се хебе зиво, пљачка се наставља...

ОДГОВОРИТЕ