Дрвопрерађивачи важан партнер

Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је да је намјера Владе да ријеши све девијације које су биле примијећене у шумарству у протеклом периоду, јер у дрвопрерађивачима препознаје стратешке партнере за повећање запослености, раста плата и стандарда.

Република Српска 28.12.2018 | 13:55
Дрвопрерађивачи важан партнер
Он је, присуствујући потписивању годишњих уговора између Јавног предузећа шумарства “Шуме Републике Српске” и дрвопрерађивача, рекао да су финални прерађивачи опредијељени за извоз, чиме подижу покривеност увоза извозом, што је основни приоритет Владе, те позвао дрвопрерађиваче да буду партнери.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић рекао је да је Министарство тражило од “Шума Српске” да се уговара количина сортимената која је предвиђена планом сјече.

“У наредној години имамо два милиона и 50.000 метара кубних планиране сјече. Ранијих година смо имали проблема које ћемо отклонити у наредном периоду”, рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, Влада Српске ће у наредном периоду посветити посебну пажњу шумарству, те ће се актуелизовати прича о спречавању извоза трупаца из БиХ да би остали на располагању домаћим привредницима који иду ка вишим етапама финализације.

Вршилац дужности директора “Шума Српске” Зоран Стојичић рекао је ће се у наредној години максимално радити на реализацији данас потписаних уговора.

“Основни циљ је испоштовати закључене уговоре како би била обезбијеђена сировина за наше купце”, додао је Стојичић.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је да се за 2019. годину у производном погону “Шума Српске” налази количина од око два милиона и 50.000 метара кубних шумских дрвних сортимената, од чега половину чине трупци.

Извор: Цапитал

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Вирус

28.12.2018 16:29

Овде су слозни и позиција и опозиција суме исјеци и продати то је свеједно дрзавно а ми дрзаве немамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.12.2018 10:39

Имамо дрзаву Србију. Ја ускоро селим у Нови Сад, а земљу и имање у И.Сарајеву цу продати арапима. Овамо преко Дрине нецу висе ни туристицки доци у ову пропаст.

Name

Зока калис

28.12.2018 18:29

Хоце ли бог дати да се у калиновику стане украј сјеци суме коју незаконито врсе деба и његов братиц,доста је висе њиховог богацења док народ гладује и бјези из калиновика од дебиног терора

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.12.2018 22:05

Ста цекас, бјези и ти из те пропасти, нема ту зивота

Name

Лаки

28.12.2018 22:39

У Србцу село Цукали сумар има свој одјел своје тракторе своје раднике сијеце редом продаје боље нег своју суму и мало му то накрају има и самарицу своју то непостоји нидје у свијету молим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.12.2018 04:40

У Српцу су шумари богаташи, погледајте им имовно стање, као да су сви директори банака. За годину двије човјек купио плац и направио кућу, о кешу да се не прича. Такође, у Шумарији Србац има 4-5 људи на платном списку који примају високе плате, а у предузеће да ли уђу једном у три мјесеца то је питање. Тако и Електро Србац има неколико људи који примају плате а нема их уопште на радном мјесту. Ово у Српцу сви знају, и власт и опозиција и сав народ, али сви ћуте, нико нема муда да проговори. Покрадоше што се може покрасти. У граду су од донације Србије асфалтирали паркинг простор, а на истом су одмах никле гараже моћника, питање је да ли је то законито и да ли је Србија појединцима донирала и лимене гараже. Од паркинга и лијепо уређеног простора су направили ругло. И нико да се огласи. Сви гледају и ћуте.