Колико вриједи пиће за ХЕТ?

Управа „Хидроелектрана на Требишњици“ (ХЕТ) завршила је набавку мноштва алкохолних и безалкохолних пића, међу којима су и скупоцјени виски и вина. О набавци роба за потребе бифеа ХЕТ-а и кабинета Управе предузећа „тешкој“ више од 110. 000 КМ већ три мјесеца ћуте у Матичном предузећу „Електропривреда РС“, као и у Влади Српске.

Република Српска 28.12.2018 | 11:58
Колико вриједи пиће за ХЕТ?
Портал ЦАПИТАЛ је још у септембру писао о планираној набавци ХЕТ-а у тексту „Мишељић на рачун ХЕТ-а наручио 943 флаше вискија и ракије“.

Тендер је расписан 17. септембра, а цијела процедура је завршена данас.

Прво је 21. децембра закључен оквирни споразум за набавку  роба за потребе бифеа ХЕТ-а, са фирмом „Зевс“ из Требиња, вриједности 58.344 КМ без ПДВ-а. Поред овог, данас је закључен и споразум за набавку роба за потребе кабинета Управе ХЕТ-а, са предузећем „Бонита“ из Требиња, вриједности 36.268 КМ беез ПДВ-а.

Пиће за ХЕТ ће, укључујући порез, Републику Српску и остале мањинске акционаре коштати укупно 110.696 КМ.

Оквирни споразуми с два поменута предузећа закључени су на годину дана, а тражи се испорука алкохолних и безалкохолних пића, орашастих производа, кафа, сокова, воде…

Управи ХЕТ-а виски од 12 година

Подсјећамо, према подацима из тендерске документације, Управа ХЕТ-а тражи да буде снабдјевена изричито шкотским вискијем Цхивас Регал, старим минимум 12 година и чуваним у ручно рађеним бурадима. Траже чак 140 флаша.

Поред тога, траже и виски Јацк Даниелс, и то 100 флаша, те виски Јохнние Wалкер Ред Лабел – 90 флаша. Ту је и виски од житарица – Баллантинес, којег захтијевају 88 флаша.

Тако управа ХЕТ-а у идућих годину дана планира да попије укупно 418 флаша различитих вискија.

Дневна доза: Флаша и по ракије

Поред 418 флаша вискија, управа ХЕТ-а планира да попије и 10 флаша Јагермеистера, али и чак 525 флаша Виљамовке од 0,7л.

Ту су и вина, суво црвено, и то 90 флаша које треба да буде Вранац, Цабернет Саувигнон, Мерлот, с аромом рибизле, шљиве и вишње као и бијелог бибера.

Бијело вино које захтијевају је Жилавка, 120 флаша, те да буде са „интензивним комплексом мириса виноградарске брескве, херчеговачког биља, пуног окуса изразито минералног карактера са воћно-зачинском завршницом“.

Купиће и воду, природне и газиране сокове, цедевиту у кесицама… На столу ће бити и бадеми, пистације, индијски ораси…

О свим детаљима набавке за кабинет Управе ХЕТ-а, као и о набавци роба за потребе бифеа предузећа, ЦАПИТАЛ је раније ПИСАО.

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић рекао је још у септембру да питања у вези са набавком пошаљемо на Управу предузећа и да ће одговорити, али то се није десило.

Да у ХЕТ-у ћуте на питање зашто су им за рад неопходне стотине литара вискија и ракија, као и о оправданости ове набавке писали смо и у тексту „У губиташком ХЕТ-у „попиће“ 320 пензија скупоцјених пића“.

Да у ХЕТ-у не штеде с чашћењем ЦАПИТАЛ је објавио и у тексту „ХЕТ: Губитак од 24 милиона прослављају уз хоботнице, бранцин, ораду…”

Управа ”Хидроелектрана на Требишњици” и прошле године је за припрему славе такође наручила раскошна јела и врхунска пића, десетине килограма хоботнице, лигњи и најбољег вискија, о чему су ЦАПИТАЛ и ТИ БиХ писали.

ХЕТ је у 2016. години био у топ пет јавних предузећа у БИХ која исплаћују највише просјечне плате, са просјеком од 1.097 КМ исплаћених мјесечно по раднику. Да и даље исплаћују високе плате и имају богат мени руководство у ХЕТ-у није омело ни то што су прошлу годину завршили у минусу од око 24,3 милиона КМ и са дуговима тешким 34 милиона КМ.

У Влади Српске и „Електропривреди РС“ ћуте

ХЕТ није једино предузеће које је посегнуло за скупоцјеним пићима. Сличну набавку љетос је расписала и „Електро-Бијељина“ о чему смо писали у тексту „Луксуз у ЕРС-у: „Електро-Бијељина“ купује стотине флаша врхунског вискија, вина и пива”.

Добављача пића тендером, пред изборе, тражила је и „Електро-Херцеговина“. Поред тога, “Електро-Херцеговина” је скоро све што је зарадила у првој половини године потрошила на куповину два аутомобила, џипове Ниссан Qасхqаи у Дациа Дастер.

“Хидроелектране на Врбасу” потрошиле су више од 200.000 КМ на промоцију и отварање хидроелектране Бочац 2.

На питање ЦАПИТАЛ-а како коментаришу то што предузећа у систему ЕРС троше новац на куповину алкохолних пића и промоцију и да ли је оправдано да се новац Републике Српске и мањинских акционара троши на поменути начин, хоће ли реаговати и на који начин, одговора из Владе и ЕРС-а нема ни након три мјесеца.

Извор: Цапитал

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Савјет

28.12.2018 11:15

Ма супер јос све и без ПДВ-а Рак рану добили од тог свега. Нудим повољно ПРАЉКОВАЦУ исто без ПДВ-а једну платис пет добијес дзабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пз

28.12.2018 14:35

има се може се а ти народе цркни ко ти је крив тражили сте гледајте

Name

Др

28.12.2018 18:29

Пијанице, полтрони, трндераси, кумови узивају у приватизованој влади Републике Српске која именује директоре по својој мери. Нико се и не осврне на милионске пљацке. СУД приватни ПОЛИЦИЈА приватна и стање је такво какво јесте. Није све тако црно ево примјера Е.Привреда БИХ пословала са 112 милиона нето добити. За исплату дивиденде дионицарима це исплатити 69,7 милиона. Док це Е.Привреда ХЗ исто грцати у дуговима и тразити помоц. Додик и Цовиц су успесни. Успесно униставају неунистиво али то је недодирљиво зато сто се ту брани национални интерес. КОЈЕ ЛИ ИРОНИЈЕ залосно до бола

Name

перо

28.12.2018 11:18

па ово стварно нидје нема па преврсило све мјере и границе цисти безобразлук док народ задњу марку издваја да плати рацуне одваја од уста па срам их било и стид ова је дрзава стварана крвљу ко плајцка дрзаву такву неце лако проци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Или

28.12.2018 12:15

Перо ај ради

Name

МИМИ53

28.12.2018 11:30

Па ста? Платице то народ. Неце директори воде, вода им треба за хидро централе, они су у овом слуцају зртве, да не би умањили доток воде у хидро централе ,они пију вино и виски .За сваку похвалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

28.12.2018 11:34

Зато ја немам дивиденди. И казу онда улозите у РС. Хахах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

28.12.2018 11:45

Ово би се требало јавно и гласно процитати пензионерима,борцима,дјеци која немају посао,самохраним мајкама и у јавним кухињама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

28.12.2018 12:56

НЕМА СЕ КОМЕ ЧИТАТИ ВЛАДАЈУ ГОСПОДАРИ ЖИВОТА И СРМРТИ.

Name

ре.Арена

28.12.2018 22:11

Пасос и у Њемацку. Бјези из ове пропасти.

Name

Херцеговац

28.12.2018 12:18

Има се може се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

28.12.2018 12:19

Због проневјере народних добара Кинези изврсавају јавне егзекуције на тргу Тјенанмен. Топло се надам да цу видјети барем 3 егзекуције над несавјесним руководиоцима у простору РС. И то ме радује . Слути на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ххх

28.12.2018 12:39

Ово читати сваку вече на дневнику у пола осам.Натјерати и оне на ртрс ,да објављују и они.Штампати и давати народу да виде како се бахате туђим парама,дабогда своје немали никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДВ

28.12.2018 12:45

Дрзава Србија мора да уведе строге законе када је у питању рад на црно.Многи мајстори наплацују своје услуге по нереалним ценама за српско трзисте.Цене нису одредјене законом.Мајстори(молери, водоинсталатери керамицари...итд)су неквалификовани за свој посао.(Не прате никакве ЕУ стандарде када је рад у питању).Немају дозволе за рад и не плацају порез дрзави.Немају своје регистроване фирме, тако да немате рекламацију у слуцају да су вам несто урадили како не треба.Не издају никакве фискалне рацуне за материјале које купују са бувљака и са разних складиста, од сумњивих типова који се баве сверцом и тако остецују будет дрзаве и народа.Цак по потреби мајстори имају своје тезгаросе,који им издају лазне фискалне рацуне,ако наруцилац услуга за реновирање и изградњу трази рацун на увид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко Требиње

28.12.2018 13:01

Нема шта додати. То су вам ти "чувари Републике Српске" из Требиња. Морају ае мало "окрепити" док размишљају како ће тендерима извлачити новац за себе а проценат бурлету. Ако прифали пара подоћи ће цијену електричне струје и њима добро, а ти малоумни народе размишљај како ћеш сува хљеба имати. Наведене сподобе позапошљавали су сву своју породицу и родбину даљу и ближу у електро сектор, а такође и своје букаче ткз. "Активисте" на непостојећа радна мјеста. А народ слијеп па трчи њима, па зато нека су то смо и зарадили. Није ваљао поштени херцеговац Вукота него Пејина унука. Лицемјерни Требињци који се продају за шаку мрвица нису ништа боље ни заслужили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли ко начитан?

28.12.2018 13:36

Зашто се овај циркус не чита у у централном дневнику??? 95% мекињаша нема појма да постоје интернет портали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале!

28.12.2018 17:53

Боље им је овако него да Им је отац оставио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

28.12.2018 20:23

Стаје за народ ПОРЕЗ БАТИНЕ свака цаст

ОДГОВОРИТЕ