Камо среће да се нисмо спајали

Шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, сматра да је смијешно то што је цногорски предсједник Мило Ðукановић рекао да је дошло до заоштравања односа Србије са комшијама, Загребом, Приштином, па и са Подгорицом, као и да Црна Гора не доноси антисрпске одлуке, већ одлуке у свом интересу.

Србија 28.12.2018 | 11:25
Камо среће да се нисмо спајали
Дачић претпоставља да Ðукановић притом мисли на црногорске интересе, што је, како истиче, лијепо, јер и Србија доноси одлуке у сопственом интересу.

"Треба ли због тога да се извињавамо било коме", запитао је Дачић.

Као друго је навео да је, у истом том интервјуу, Ðукановић наговијестио да је Србија одговорна за ”еструкцију Црне Горе”, шта год то, како каже, значило.

"Нити је Србија било ком држављанину Црне Горе забранила улазак у Србију, нити од Србије зависи улазак Црне Горе у Европску унију. Дакле, збиља је смијешно", навео је Дачић у интервјуу за подгорички Дан.

Дачић је оцијенио да су односи Србије и Црне Горе стабилни, да је Србија отворена за разговор о свим темама које обе сматрају важним, као и да Србије жели Црној Гори улазак у Европску унију.

"Али, не можемо прихватити улогу дежурног кривца за свачије проблеме. На крају, Црна Гора треба најзад да схвати да у Србији нема никаквог жала због растанка са Црном Гором. Срећан пут, камо среће да се никад нисмо ни спајали", поручио је Дачић.

Према његовим ријечима, ако неко треба да жали због 1918., онда је то Србија, јер је у рату изгубила 28 одсто становништва.

"На кога се Црна Гора жали на Александра Карађорђевића, полу-Црногорца, унука црногорског краља Николе Петровића? Уосталом, и Карађорђевићи су Петровићи који су у Шумадију дошли са црногорско-херцеговачких брда. Један Шумадинац, Крушевљанин или Топличанин никад не би укинуо Србију зарад Југославије. И зашто бисмо ми жалили због Црне Горе? И раније смо били двије државе. Једино што се никад није дешавало да Црна Гора и Србија буду у сукобу. То је оно што је трагично. Уосталом, и краљ Никола, кад је упутио проглас народу 1914. године, написао је ”живјело наше мило српство”. Нисам ја написао то, него он", казао је Дачић. 

Шеф српске дипломатије даље каже да су гусле и српске и црногорске, али да никада није чуо ниједну гусларску пјесму о сукобу Србије и Црне Горе.

"И зато кад из Црне Горе говоре о великосрпској агресији, ја се увијек нашалим и кажем да ја само знам за великоцрногорску агресију на руководећа мјеста у Србији", рекао је Дачић и поручио:

”Да закључим, све најбоље Црној Гори, не интересује нас шта раде, осим када су у питању српски национални и државни интереси и положај Срба у Црној Гори, којих има 30 одсто. То је суверено право сваке државе. Све то треба да радимо у међусобном пријатељству”.

Према његовим ријечима, положај Срба у Црној Гори важан је елемент у билатералним односима двије земље.

"Сматрамо да су Срби конститутиван народ у Црној Гори, а никако мањина. Иначе, ми питање језика којим говоре грађани Црне Горе остављамо њима на одлуку, иако је чињеница да током разговора наших званичника преводиоци нису потребни", казао је Дачић.

Истакао је да Србија, такође, сматра да је Српска православна црква у Црној Гори важан дио њене историје и културе и да је као такву званични Београд третира.

"А ја лично вјерујем и да већинско црногорско становништво мисли исто. Али, сва ова питања могу се ријешити дијалогом и дио су разговора током сусрета званичника наше двије земље. Мислим да би за наше односе, али и за унутрашњу стабилност Црне Горе, било љековито да Срби постану дио владајуће коалиције. Многи проблеми би тако могли да буду превазиђени", сматра Дачић.

Црна Гора, сматра такође Дачић, треба да ријеши случај Бранке Милић у оквиру својих институција, а на Србији је да помогне размјеном обавјештајних података и информацијама.

"Не заборавите да је Србија, као и свака друга држава, дужна да помогне сваком свом држављанину који од ње тражи помоћ. Та помоћ припада и госпођи Милић. Надам се да ће надлежне институције обе земље, уз сагласност госпође Милић, доћи до обострано прихватљивог договора", закључио је Дачић.

Извор: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

закон

28.12.2018 11:41

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=9еФ4КYвн4зк

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

28.12.2018 12:28

Овај морз јос увјек има ста да казе а да не вредја све око себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Опа , Црна Горо,

28.12.2018 17:02

не шери , брез Србије нисте у стању покакати се; Србија вам јесиром врата отворила" немој да глумис мајмуне.

Name

Ас

28.12.2018 12:45

Свака цаст Дацицу. И ја мислим да Србија и РС неби никада требале да се споје за добробит српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре АС

28.12.2018 15:36

Срећа па се ти нити шта питаш нити ћеш икад питати зс било шта.

Name

Хоп

28.12.2018 13:31

Е мој ти..буди сретан сто си ту гдје јеси. Ниста не радите осим сто сипате из супљег у празно. А народ гладује док се ви прекркавате и напијате до бесвијести. Од народских пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

28.12.2018 13:58

Хоце ли једном, али бас само једном реци да су гријесили? Само једном!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

28.12.2018 16:00

Не булазди мишу мекињашу и не говори даље о Југославији. Србији није било никада боље, дакле мирније и богатије, него у Титовој Југославији. Уосталом, такође и Црногорцима.

ОДГОВОРИТЕ