Ближи диктатури него демократији

Требаће још десетине година да у БиХ завлада демократија, али док год људи који другачије мисле буду проглашавани државним непријатељима све смо ближи диктатури, тврде стручњаци.

Босна и Херцеговина 28.12.2018 | 07:20
Ближи диктатури него демократији
Босна и Херцеговина је земља у транзицији, земља која тежи демократији, али, како кажу стручњаци, ради све супротно од тога. Судећи по до сада виђеном, ријечи БиХ и демократија се тешко могу наћи у истој реченици.

Да се тешко у БиХ може говорити о демократији говори и чињеница да постојећи Устав препознаје само три конститутивна народа – Бошњаке, Хрвате и Србе. Категорија осталих није дефинисана, односно не зна се ни ко припада тим народима, која су им права и обавезе.

Основе одлике демократије или владавине народа јесу да народ учествује у доношењу одлука, што код нас није случај.

Народ је навикао на то да се посао не може добити на основу дипломе, на крађе на изборима, казне, лажна извјештавања, а случај који је у уторак задесио Бањалуку је БиХ још једном скренуо са пута који води ка демократији.



Да демократија није скренула са пута него отишла назад, тврди активиста из Хелшинског парламента грађана Александар Жоља.

"Демократија у БиХ назадује и мислим да смо је више имали прије 10 година него данас. Узрок свега је криза, и то не само криза власти него и економска криза. Четири човјека нам воде државу; то није демократија", сматра Жоља.

Додаје како је добар показатељ тога гдје се налази демократија и то што избори ниси били слободни.

"Немамо ни основне капацитете да изведемо једну од најосновнијих ствари демократије, а то су слободни и поштени избори. Тачно смо по изборима могли видјети како стојимо са демократијом и када видите како се доносе одлуке и како се бахато односе према људима, медијима и онима који другачије мисле. Они који имају другачији став проглашавају се непријатељима. Гдје је ту демократија", пита Жоља.

Додаје да се у БиХ већ више од 20 година свашта дешава, те да живимо у свијету крађа, непотизма, корупције, неријешених убистава.

"И ми смо криви јер ћутимо. Као људи смо одговорни, јер самим својим нереаговањем стварамо диктатуру и удаљавамо се од демократије", сматра он. 

О процесу демократије у БиХ било је ријечи и у истраживању једног од најугледнијих магазина у свијету, британског “Економиста”, који је објавио индекс демократије у 167 земаља свијета.

Анализа британског магазина “Економист” показала да је БиХ назадовала, јер је од 2006. до 2013. била у средини. Од 2014. до 2017. помјерила се једно мјесто уназад и само је једна оцјена дијели од ауторитативног режима.

Демократија је дуг процес и коме треба најмање 60 година да заживи, тврди доктор политичких наука Владе Симовић.



"Демократија је процес који се у неким земљама одвија далеко брже, а у неком спорије. Босна и Херцеговина је земља која је имала и узлазне и врло динамичне процесе развоја демократије, али је имала и процесе сагнација. Можемо да кажемо да од 1997. године иде интезивније процес демократизације. Тај процес нема жељену динамику данас, али нема сумње да тај процес није заустављен", објашњава Симовић.

Додаје да  процес демократије свакако траје, само је питање колико смо као грађани задовољни том динамиком.

"Када говоримо о процесу демократизације и либерализације друштва морамо имати на уму да то у друштву траје 60 година. Треба да се једна цијела генерација роди и преузме најважније функције у систему како би могли рећи да је друштво либерализовано и демократизовано, под условом да се у тих 60 година не дешава ништа трауматично". објашњава Симовић.

Трендови у свијету

Стручњаци сматрају да нам ни свјетски трендови не иду у прилог, јер имамо примјере диктатуре и у Европи.

"Када сам свијет губи битку и диктатура побјеђује демократију, онда некако сви тонемо. Мислим да смо у силазној путањи, у складу са трендовима у свијету. Пратимо темпо Трампа, Ердогана, Путина и Јаноса, тако да се може рећи да се, пратећи те трендове, више приближавамо диктатури него демократији", тврди Зоља.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Ас

28.12.2018 06:31

Ста је и гдје има демократије? У цијелом свијету снага влада. Сто си јаци лудји несколованији, надрогиранији,тетовиранији све си бољи. Погледајте реалити,аардиге ,парове па процјените ста млади нарастај мозе науцити и паметно видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

28.12.2018 08:01

Дали браћо Срби можете да запазите по Фаце БООК и осталим друштвеним мрежама како радикалне Бошњачке блате Давора Давичевића као некаквог ратног злочинца итд итд. То они све раде у сарадњи са Српским радикалистима. И Бакиру и Додику иде на руку да се Срби и Бошњаци крве, јер они тако опстају. Није њима мир и просперитет интерес. Они на конфликтима народа се одржају на власти. Кад год је Миле и покушао да падне ту је био Бакир да га дигне. Исто је и сада, када Бакир пада Миле га уводи у власт на државном нивоу. Колико треба бити глуп па ово не видјети. Шта нам раде. Опаметимо се. ПРАВДА ЗА ДАВИДА !!!!!!

Name

Xx

28.12.2018 06:39

Додик помијесо лонцице умјесто да буде демократа он се претворио у диктатора ниста ново

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рестарт X

28.12.2018 08:20

Да је диктатор ти не би смио писати то сто писес;цовјек има само јаку харизму и енергију ато народ воли и постује а не салонску политику!

Name

РЕ Xx

28.12.2018 08:36

„Ми лажемо да би смо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно, у овој земљи свака лаж на крају постаје истина.” (Добрица Ћосић)

Name

Ре Реаса

28.12.2018 16:25

Предсједник нема салонску политику. Е то реце паметно. Сељацка?

Name

БОСНА

28.12.2018 06:44

Додик и Човић не желе демократску, грађанску државу, а тако размишља и 80% ракозваних босанских "Срба" и "Хрвата". То што су у живом блату и што полако нестају са ових простора, то је небитна чињеница, важно је пљувати по Босни и величати сусједне државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

28.12.2018 08:05

@Босна ..бала те Босна...два народа је не зеле, и кад тада це се разици. Оно сто остане, направите како зелите.

Name

Ре Босна

28.12.2018 08:10

Битно је да ти је Бакир велики демократа. Прво погледај своје двористе, па онда коментариси комсијино.

Name

Ја

28.12.2018 08:23

Ма није ваљда...просвијетлии ме.

Name

Боки2

28.12.2018 08:26

Па то су и радили-цувли нпрмалне градјане од руситеља.

Name

Ре

28.12.2018 08:47

Не постоје босански Срби а ни такозвани босански Срби, постоје само Срби и такозвани Босњаци, бивси Срби.

Name

Радојица

28.12.2018 08:58

Муслимани нити зеле нити имају појма ста је то Босна. Муслимани зеле муслиманску власт и да они бирају представнике и Хрватима (као у Федерацији) а то би хтјели и Србима па да заоккрузе владавину над цијелом БиХ као у вријеме отоманског калифата као златног доба у историји БиХ.

Name

Скептик

28.12.2018 06:55

Из Wикипедие:.."Полиција грађанима пружа заштиту њихових темељних уставних права и слобода и заштиту других уставом заштићених вредности." Код нас то не важи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

немас ти појма..

28.12.2018 08:12

Прогуглај ,па вити ста раде "демократске" полиције.Убијају дјецу са пластицним пистољем,газе коњима.Да је ту Титина полиција,неби било нидје никога..А ти млати федералац колико хоцес.Срби су стварали РС и они це је и одбранити.

Name

РСС

28.12.2018 07:00

Живио наш фирер Милорад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рЕ

28.12.2018 07:46

..написаће и књигу МОЈА БОРБА!

Name

Ника

28.12.2018 08:21

...кад се рјеши случај Давид Драгичевић. Тад ће имати много времена, неће обављати никакве функције.

Name

Ето

28.12.2018 07:14

Сад ме разочара. Каже потребно је 60 година да заживи демократија. Значи, још четрдесет година ћути и трпи. Испаде да је овакво стање у држави нормално и дио процеса од 60 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

28.12.2018 07:16

Која фарса и лицемјерство! Британци оцјењују да је Босна само корак до ауторитативног резима. А Босна је најгори примјер амбасадор демократије и протектората у свијету од стране бас тих земаља који се зале за недостатак демократије у Босни. Соросевска посла. ДОЛЕ НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре радојица

28.12.2018 07:53

Ја незнам у којем ти то свијету зивис?

Name

Ре Радојица

28.12.2018 08:20

Ти си примјер изманипулисане особе која спријецава развој демократије.Увалили су ти прицу о Соросу.Убиједили су те да не зеле у НАТО (Додик и његови),а вец су направили посао са целницима НАТО-а и рекли да це уци само да оби не буду ти који це ставити потпис на документ.Уопставас сто је код нас цест слуцај.Казес Британци а ради се о анализи једног цасописа.Треба да се политицки и опценито описменис ради себе,своје породице и саме отадзбине.

Name

Ре

28.12.2018 08:50

Браво Радојице ови глупаци критикују не постојање демократије у БиХ а ниста не казу да је Босна њихово цедо, њихов неуспјесан пројекат.

Name

Радојица

28.12.2018 08:55

Не ради се о само једном цасопису него о британском уцествовању у бомбардовању РС и Србије, о британском политицару и високом предстванику Педију Есхдауну који је наметао законе против РС, о инцијативи Британије УН за карактеризацију Сребренице као геноцида, о дипломатској борби Британије за Косово у Интерполу ... могао бих овако до сутра. Али ето ја сам испраног мозга и не схватам да у ствари Британци зеле демократију код нас а ми глупи заведени Срби се опиремо демократији.

Name

Ре радојица

28.12.2018 13:35

Нису нама Британци ни Педи Есддаун криви.Нас највеци проблем су насе водје које су пола свијета изазвале против себе.Насе водје које су отупиле и опљацкале вецину насег народа.Проблем је с насим стањем свијести.Ми зивимо у прослости и покусавамо да доказемо ствари које цитав свијет види на други нацин.О каквом Косову прицате.Њега нема.То су прице за такве као ти да се забавите небитним стварима док се пар мафијаских породица богати.Сто се тице твоје констатације да смо глупи.Јесмо!!!!!Да нисмо не бисмо били на дну по свему.Образуј се цовјеце.Није ти касно.

Name

Кхал Дрого

28.12.2018 07:34

Текст је наручено мишљење или наручено мудровање, зарад стварања привида пожељније слике. Код таквих (наручених) анализа селективан приступ и "одабрани" примјери су оавезни, у овом случају како би се протурило како имамо доктатуру а не демократију. Ми пролазимо кроз процесе, ту је важно детектовати ко кочи процесе. Такође ова чемерна државна заједница је "де јуре" држава, "де факто" протекторат, или тачније кондоминијум, заједничко власништво администрације САД и трилатерале, са којим ни они не знају шта би, као такав простор који служи за експерименте разних пропалих политичара из бијела свијета. Имали су своје миљенике, бошњачку политичку елиту, који су научени на сталну подршку постали неспособни да доносе било какве одлуке или компромисе. Што се тиче ове мантре о "осталима", у Српској су (значи сви, све политичке опције) урадиле што је до нас, 8 година инзистрамо да се етнички префикс (умјесто српски, један члан) код избора уклони. Други су кочничари. Видјећемо наставак ових процеса, уСрпској се требамо бавити собом, уредити наш простор да буде боље мјесто за живот, ово дејтонско чедо (државна заједница БиХ) је запело у развоју, можда временом оздрави, мада има и она, што се грбо роди, то вријеме не исправи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.12.2018 08:31

Браво!

Name

Анаграм

28.12.2018 07:45

Како је настала демократија? Из анаграма: КРАДЕМО ТИ И ЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.12.2018 07:46

Док год се у медијима буду форсирали хулигани попут Драска Станивуковица бицемо у анархији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мироскав

28.12.2018 08:29

Малкице си ти Милане љубоморан, што неможеш ко Драшко а о парама да непричамо, ти значи подржаваш што раде владајући, нестанак силни мил. у банкама и свих остали пропуста и да нико неодговара и да се само они богате а да будемо робови за 500 до 800 км.

Name

XXЛ

28.12.2018 08:18

КАКВА ДЕМОКРАТИЈА?? ВИДИТЕ У ПАРИЗУ..ПА У АМЕРИЦИ..ПОЛИЦИЈА УБИЈА ИЗ ВАТРЕНОГ ОРУЗЈА БЕЗ УСТЕЗАЊА...ЗАКОН СЕ МОРА ПОСТОВАТИ..НЕМОЗЕ СЕ РАДИТИ КАКО КО ХОЦЕ..ЗАКОН СЕ МОРА ПОСТОВАТИ. СВИДИЛО СЕ ТО КОМЕ ИЛИ НЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.12.2018 15:49

Како неко горе изнад написа да смо глупи и јесмо. Нама је битно само да неко несто каже и ми то понављамо ко папагаји а да уопште не размишљамо својом главом. Спомињете несто Француску Америцку полицију и тако то. Па људи моји знате ли ви уопште о цему прицате упалите мало мозак ако га имате. Све полиције свијета треба да употријебе силу и употребљавају у слуцају насилних демонстрација гдје се уништава државна имовина. Али у Бања Луци никакве насилне демонстрације нису биле нити је ама баш нико био угрожен, па онда цему онаква сила и батињање полиције над грађанима.То треба јавно осудит сваки нормалан цовјек у овој дрзави.

Name

Динко

28.12.2018 08:25

демократије има итекако , босанска је да може да ради шта год ко хоће био власт био опозиција учитељ или чистачица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

28.12.2018 08:25

ОВО ЈЕ САКУ МЈЕРУ У БИХ ПРЕВАЗИШЛО КАКО СЕ ВЛАСТ ПОНАŚА НАСИЉЕ КОРУПЦИЈА КРИМИНАЛ ДИЛОВАЊЕ ДРОГОМ НЕПОТИЗАМ ФАШИЗАМ СВЕ СВЕРЕ СВАКОГ ЗЛА ОВА ВЛАСТ ЈЕ УШЛА КО ТО ВОДИ ОВАЈ НАРОД КОТО ВОДИ ДРЖАВУ КО НАМ КРОИ СУДБИНУ СВОЈЕ РАЧУНЕ СУ ПОПУНИЛИ НЕМАЈУ ГДЈЕ СТАВЉАТИ ПОЛАГАТИ ВЕ ШТАСУ ОПЉАЧКАЛИ ОДОВОГ НАРОДА ГДЈЕ СИРОТИЊА ОВА Н ГОДИНУ ЧЕКА А КОЈИ СУ ЛУКСУЗ ОНИ СЕБИ ПРИУШТИЛИ ОД НАРОДНОГ НОВЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Три карте за Холивуд

28.12.2018 08:32

Значи, ако ме нападне "Правда за Давида", ови ће ме одбранити. А ко ће да ме од њих одбрани, пошто су сад они заузели простор? Исто као у филму "Три карте за Холивуд". И још да им Марија Шерифовић у недељу пева МРШ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

28.12.2018 08:44

Доклегод постоји БиХ неце бити ни демократије. Босна се мора распасти на националне дрзаве које це тек онда да стварају демократију. Нема демократије у висена ионалним дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Па

28.12.2018 09:41

Потписујем

Name

Q6

28.12.2018 09:05

Све то је резултат сто немамо Устав, онај дејтонски је склепан на брзину да се заустави рат, а онда 25 година тапкамо у мјесту јер не моземо израдити и усвојити нови примјењив у пракси. Овај одговара само криминалцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

28.12.2018 09:07

Ухвацен Бране Милосевиц, познати бањалуцки криминалац који је ударио полицајца ногом у ледја. Бране је актер у аферама Метал, Јелсинград, и проституција

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

28.12.2018 13:28

СРБИ за Србију а Босанци у Босну ето нам Демократие

ОДГОВОРИТЕ
Name

протест

28.12.2018 13:31

Наравно да је диктатура! Али неце дуго!

ОДГОВОРИТЕ