Анализа: Шта Партизан добија доласком Ренфроа?

Алекс Ренфро, искусни лисац немирног темперамента - изнервирао Сашу Обрадовића, Дуле га избацио из тима због ноћног живота. . .

Кошарка 29.12.2018 | 23:15
Анализа: Шта Партизан добија доласком Ренфроа?
Партизан је коначно дочекао појачање на бековској позицији. У редове црно-белих после неколико дана ишчекивања слетео је 32-годишњи Американац Алекс Ренфро који је први део сезоне провео у шпанској Манреси у којој је био најбољи играч. Црно-бели су искористили опцију у уговору овог кошаркаша по којој је он могао да напусти Манресу без обештећења на крају године уколико му стигне позив од неког клуба који се такмичи у Евролиги или Топ 16 фази Еврокупа. А захваљујући победама над Асвелом и Турк Телекомом у последња два кола прве фазе Еврокупа, Партизан је осигурао наставак такмичења. И могло би се рећи да је то и први бенефит од пласмана у Топ 16 за црно-беле.

Алекс Ренфро свакако представља познато име за све иоле озбиљније љубитеље кошарке на овим просторима. Црно-бели су дуго, дуго тражили играча који би растеретио бекове, пре свега Маркуса Пејџа који не само да је имао огромну одговорност у смислу постизања поена, док је Алексеј Николић пре свега задужен за одбрану, већ ће некадашњи дипломац универзитета Северна Каролина сада моћи да игра и на позицији два, чак у тандему са Ренфроом. Новајлија у Хумској донеће Партизану преко потребно искуство, јер се ради о играчу који има 32 године и ово му је већ десета сезона у европској кошарци. Дакле, неће имати проблем адаптирања на Стари континент који увек може да буде озбиљна препрека Американцима. Да ствар буде још боља по Партизан, ради се о кошаркашу који чак има искуство играња у Јадранској лиги, пошто је у сезони 2010/11 био члан екипе Загреба, са којом је освојио дуплу круну.

Ренфро је после тога попут правог кошаркашког глобтротера имао прилику да игра и за мање клубове, али и за оне који знају шта значи када сваке сезоне имате задатак да јурите трофеј. А управо такав је и Партизан. Ако се за Бриндизи, Ваљадолид, Ригу или Јенисеј може рећи да су просек, онда та констатација не важи када су у питању рецимо Барселона, Галатасарај, Алба, Бајерн или Бамберг, где је Ренфро углавном имао запажене улоге. Уосталом, и са Бамбергом је освојио титулу првака Немачке и то када је ова екипа почела да успоставља доминацију у Бундеслиги.

Очекује се да Ренфро Партизану донесе мирноћу у организацији игре, поготово када противник "притисне" црно-беле, а управо то је била једна од бољки београдске екипе у досадашњем току сезоне. Такође, Партизану је потребан неко ко ће успети у потпуности да разигра екипу, а ове сезоне је у дресу Манресе бележио скоро шест асистенција по утакмици. Овај леворуки кошаркаш из Тенесија један је од оних кошаркаша који такође уме да "измисли" поене кад остатку тима не иде, а навијачи Партизана ове сезоне су често имали прилику да буду сведоци сличних ситуација, па када би Пејџ или Раде Загорац били индиспонирани или добро чувани, црно-бели нису умели да прогурају лопту кроз обруч.

Поред стриктно кошаркашких ствари, Ренфро је љубитељима кошарке на овим просторима остао у сећању по две непријатне ситуације и у оба случају су наши тренер били актери. Наиме, док је носио дрес Албе, Американац се сукобио са тадашњим тренером Берлинаца Сашом Обрадовићем. Било је то у фебруару 2015. године на првенственој утакмици са Олденбургом у којој је берлински тим доживео пораз. Ренфро је добио техничку грешку, а Обрадовић је тражио тајм аут.

"Поклањате им утакмицу", рекао је Обрадовић својим играчима, а потом додао: „Не, ја сам зај***о“, пре него што се окренуо ка америчком кошаркашу и гурнуо га у десно раме. Ренфро му није остао дужан. Срећом, већи инцидент је избегнут брзом реакцијом играча Албе.

Други инцидент десио се две године касније, односно у лето 2017. године у репрезентацији Босне и Херцеговине, чији пасош Ренфро поседује. Тадашњи селектор БиХ Душко Вујошевић одстранио је Американца из националног тима. Наиме, након пораза од Шведске у претквалификацијама за Мундобаскет медији у БиХ објавили су да је Ренфро након меча виђен у ноћном проводу са једном атрактивном локалном телевизијском водитељком. Објашњење је било - грубо кршење тимске дисциплине.

Дакле, генерално гледано, чини се да је Партизан добио квалитетно појачање и свакако играча који никога не оставља равнодушним. Није још сигурно да ли ће дебитовати у суботу против Олимпије у Јадранској лиги или следеће среде на гостовању код Лијетувос Ритаса у премијерном колу Топ 16 Еврокупа. Једно је сигурно - сви којима су црно-беле боје на срцу једва чекају да виде Аекса Ренфроа на делу и надају се да би управо он могао да буде играч који ће Партизану помоћи да направи онај кључни корак у борби за трофеје ове сезоне.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар