Правда за Давида у Новом Саду

Више од стотину Новосађана окупило се на протесту солидарности "Правда за Давида" у Новом Саду.

Регион 27.12.2018 | 18:10
Правда за Давида у Новом Саду
Они су затражили хапшење одговорних за смрт Давида Драгичевића из Бањалуке, као и разјашњење смрти младог Сарајлије Џенана Мемића.

Грађани су минутом ћутања одали пошту преминулим младићима из Босне и Херцеговине и поручили су да "духови прошлости" могу да се превазиђу ако су грађани региона солидарни.

Из Удружене акције "Кров над главом" Марко Томовић поручио је да су "грађани тужни, љути, разочарани", јер отац и мајка којима је убијен син то не могу да буду, зато што им ускраћују правду".

"Они траже правду за своје дете и тако су постали непријатељи државе. Они угрожавају безбедност јер траже правду. То није нормално, тужни смо и узнемирени", рекао је он.

Окупљени су развили два транспарента, на једном је исписана порука "Правда за Давида – Нови Сад", док је на другом стајао натпис "Правда за Давида и Џенана". Након краћег задржавања на Тргу Републике грађани су кренули у шетњу центром Новог Сада, са сликом Давида Драгичевића на челу.

Учесница скупа Јелена Дукарић рекла је за Радио Слободна Европа (РСЕ) да је ово порука за читав регион.

"Систем подједнако не функционише у целом регион. Ово је резултат недостатка лустрације", поручила је она.

Александра Сушић је исто дошла на протест да би изразила солидарност са родитељима преминулих младића.

"Ту сам да покажем солидарност и да поручимо да полицијска репресија је недопустива", речи су Александре Сушић.

Отац и мајка под нерасветљеним околностима у марту ове године преминулог Давида Драгићевића, Давор Драгичевић и Сузана Радановић, приведени су у уторак у Бањалуци током мирног протеста, што је изазвало незадовољство грађана, које се прелило и на Србију, па су протести организовани у Београду, Зрењанину и другим градовима.

Џенан Мемић, чији случај се исто спомиње на протестима, преминуо је у фебруару 2016. године након тешких повреда које је задобио док је шетао са девојком. До данас нису познате околности под којима је овај младић задобио повреде опасне по живот. Иако се првобитно говорило да се ради о саобраћајној незгоди, убрзо се проширила вест да је младић претучен И да од задобијених удараца преминуо.



(РСЕ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Марко

27.12.2018 17:13

Јадна мајко, каква туга ајд сто у Бањалуци немају висе од 100 људи ал сто ни у околним антисрпским градовима не могу скупити ни 30 људи са све њиховим медијима, одборницима, посланицима и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда.фала.народу.новог.сада.

27.12.2018 17:58

сто.су.подрзали.правду.за.давида.

ОДГОВОРИТЕ