Видео: Жељко Обрадовић о ОНОМ кошу у Истанбулу...

Трофејни српски тренер Жељко Обрадовић поново се присетио Истанбула 1992. године и луде тројке Александра Ђорђевића који је Партизану донела титулу првака Европе.

Кошарка 29.12.2018 | 22:45
Видео: Жељко Обрадовић о ОНОМ кошу у Истанбулу...
Тај кош утицао је на његову каријеру и живот. И каријеру и живот Александра Ђорђевића. И животе многих навијача Партизана.

"Два поена предности за Шпанце, Ђорђевић... Тројкааа!!! Време је истекло, време је истекло!", викао је у микрофон чувени спортски коментатор Драган Никитовић преноси узбудљиво финале кошаркашког Купа шампиона Партизан - Хувентуд.

То је било 16. априла 1992. године, када је Александар Ђорђевић погодио немогућу тројку(касније је у каријери ту магију понављао), за победу Партизана над Хувентудом 71:70 и тутлу првака Европе за београдски клуб.

То је био други завршни турнир (Фајнал-фор) за Партизан и други од три које је Ђорђевић одиграо у каријери.

Хувентуд је последњи напад завршио поготком за 70:68, а Ђорђевићу и Партизану је остало 9 секунди до краја... Ђорђевић је претрчао цео терен (Американци за то имају израз "цоаст то цоаст") и застао пред линијом која означава шут за три поена. Подигао се и погодио!

У емисији "У обручу" ТВ Арена спорт, Жељко Обрадовић, тадашњи тренер Партизана, што му је био први тренерски посао у каријери и практично је преко ноћи играчку опрему заменио за тренерску, био је упитан о том кошу и шта се дешавало у његовој глави у тој узбудљивој истанбулској ноћи.

"Ми смо ту утакмицу имали добијену, али смо ушли у некакву завршницу... онако како смо ушли. Ђофреза је дао много тежак кош, из дуплог избачаја. И онда је Копривица додао до Саше (Ђорђевића). Не знам да ли је Саша о томе причао, али ми смо тај шут вежбали на тренинзима, заједно смо радили. И увек је то било на крају тренинга: 'Сад га дајем, задња секунда... кош!'. Знате оно, као шалимо се, а уствари живиш за тако нешто. Саша је технички беспрекорно извео тај шут, окренуо се, наскочио, коленима се окренуо, руком се окренуо и дао је кош који је нормалан да се да. Наравно, тежина тог коша је да је то последњи тренутак и сви смо говорили да нам је тај кош свима променио живот, на неки начин".

Обрадовић је подсетио да је Ђорђевић исти тај потез поновио на прослави десетогодишњице тог успеха Партизана.

"У 'Пиониру је узео лопту исти шут је поновио и поново је дао. Он је имао тај скок-шут који је био феноменалан, из пуног трка да даш, кз дриблинга да наскочиш. То се данас ретко види у кошарци. Он је баш имао скок-шут који је школски пример".   



Партизан - Хувентуд 71:70 (40:30)

ПАРТИЗАН: Даниловић 25, Ђорђевић 23, Стевановић 6, Накић 5, Копривица 4, Шилобад 4, Драгутиновић 2, Лончар 2, Ребрача. Тренер: Жељко Обрадовић.

ХУВЕНТУД: Присли 20, Томас Ђофреза 18, Виљакампа 13, Рафаел Ђофреза 8, Моралес 6, Томпсон 5, Пардо, Руф. Тренер: Лоло Саинс.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар