Грешке у припреми поврћа

Неко поврће мора да се љушти, друго не само да не мора, него и не треба, јер тако уклањамо здрава влакна и антиоксидансе из коре

Здравље 27.12.2018 | 08:27
Грешке у припреми поврћа
Поврће није, као што многи месождери мисле, бљутаво, неукусно и досадно. Проблем је у томе што га ми немаштовито и нестручно припремамо. Ово су најчешће грешке у припреми поврћа.

Љуштење - Неко поврће мора да се љушти, друго не само да не мора, него и не треба, јер тако уклањамо здрава влакна и антиоксидансе из коре. Осим тога, естетски је често лепше поврће са кором него оно без ње. Зато два пута размислите пре него што почнете да љуштите тиквице, краставац, шаргарепу. Наравно, када не љуштите поврће, прво га добро оперите.

Погрешна температура и тигањ - Професионалци су установили да је од 200 до 230 степени права температура за печење поврћа у рерни. Тако спољашњост постаје хрскава, а унутрашњост мекана. Водите, ипак, рачуна о уљу, маслиново гори на температури вишој од 210 степени. Ако на температури вишој од те грилујете поврће, боље употребите неко друго уље, попут оног од кикирикија. Проблем је и погрешан тигањ - идеални су плехови које добијате уз рерну јер су ниски. Било који висок тигањ спречаваће воду да испари, што може да доведе до сувише влажног поврћа.

Недовољно зачина и уља - Поврће воли зачине. Деликатније попут першуна можете посути након печења, друге попут тимијана и рузмарина поспите пре. Такође, неко поврће воли више уља, на пример печурке и плави патлиџан траже више уља него поврће које расте испод земље.

Избегавате залеђено поврће - Говорили су нам да је само свеже довољно добро, због чега смо неоправдано бежали од залеђеног поврћа. Али некад је оно боље. Свеж грашак је одличан, али ако га не припремите чим се убере, његов шећер се претвара у скроб што му даје зрнасту текстуру. Спанаћ је још један пример кад је боље да поврће буде залеђено јер има више хранљивих састојака.

Кувате - Кад кувате поврће, не само да оно губи нутритивна својства, већ и текстуру, постаје безоблично. Припрема поврћа на пари омогућава да оно задржи боју, укус, витамине. Ако баш морате да га кувате, не радите то предуго јер губи укус.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар