Европски спортиста године: Ђоковић бољи од Модрића!

Новак Ђоковић изабран је за најбољег спортиску године у избору 23 новинске агенције Европе, а у организацији Пољске новинске агенције (ПАП).

Остали спортови 26.12.2018 | 15:15
Европски спортиста године: Ђоковић бољи од Модрића!
Ђоковић је тријумфовао са 145 гласова, 13 више од најбољег фудбалера света Луке Модрића, те шампиона Ф1 Луиса Хамилтона

Ђоковић се ове године вратио на прво место АТП листе успут освојивши Вимблдон и УС Опен.

У првих десет су још скијашица/сноубордерка Естер Ледецка, бијатлонац Мартин Фуркад, скијаш Марсел Хиршер и крос-кантри скијашица Марти Бјерген, фудбалер Антоан Гризман, атлетичар Кевин Мајер, тенисерка Симона Халеп и ски скакач Камил Стох. 

Новак Ђоковић изабран је за најбољег спортисту Европе у 2018. години, у избору у коме су учествовале 23 новинске агенције, а у организацији Пољске новинске агенције (ПАП).

Ђоковић је ове године освојио две гренд слем титуле, Вимблдон и УС Опен, комплетирао је Златни мастерс и вратио се на прво место АТП листе.

Српски тенисер освојио је 145 бодова.

Други у избору био је капитен фудбалске репрезентације Хрватске Лука Модрић са 132 бода. Он је ове године био вицешампион света са државним тимом, а са Реал Мадридом освојио је Лигу шампиона. Модрић је добио награде за најбољег фудбалера у избору ФИФА и УЕФА, а био је и најбољи играч Светског првенства у Русији. Петоструки светски шампион Формуле 1, возач Мерцедеса Британац Луис Хамилтон заузео је треће место са 114 бодова. Хамилтон је доминирао светским шампионатом, остварио је 11 победа у сезони и помогао Мерцедесу да освоји пету узастопну титулу у конкуренцији конструктора.

Чешка скијашица Естер Ледецка заузела је четврто место, пети је био француски биатлонац Мартин Фуркад, а шесто место заузео је аустријски скијаш Марсел Хиршер.

Норвешка скијашица Марит Бјерген била је седма, француски фудбалер из Атлетико Мадрида Антоан Гризман заузео је осмо место, француски атлетичар Кевин Мајер био је девети, док су 10. место поделили румунска тенисерка Симона Халеп и пољски такмичар у ски скоковима Камил Штох.

Најбоље спортисте Европе ПАП бира од 1958. године.

У избору који ПАП организује од 1958. учествовали су АФП (Француска), АГЕРПРЕС (Румунија), АНП (Холандија), АПА (Аустрија), Анадолу Ајанси (Турска), АТА (Албанија), БЕЛГА (Белгија), БТА (Бугарска), ЦТК (Чешка), ДПА (Немачка), ЕФЕ (Шпанија), ЕЛТА (Литванија), ХИНА (Хрватска), ЛЕТА (Литванија), ЛУСА (Португал), МОЛДПРЕС (Молдавија), МТИ (Мађарска), СТА (Словенија), ТАЊУГ (Србија), ТАСС (Русија), ТАСР (Словачка), УКРИНФОРМ (Украјина) и ПАП (Пољска).

Најбољи спортисти Европе 2018:

1. Новак Ђоковић (Срб/тенис) 145
2. Лука Модрић (Хрв/фудбал) 132
3. Луис Хамилтон (ВБ/формула 1) 114
4. Естер Ледецка (Чеш/алпско скијање, сноуборд) 74
5. Мартин Фуркад (Фра/бијатлон) 69
6. Марсел Хиршер (Аут/алпско скијање) 67
7. Марит Бјерген (Нор/скијашко трчање) 59
8. Антоан Гризман (Фра/фудбал) 43
9. Кевин Мајер (Фра/атлетика) 40
10. Симона Халеп (Рум/тенис) 39
10. Камил Стох (Пољ/скијашки скокови) 39.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар