ЕУ негодује због укидања виза

ЕУ изразила је примједбу на одлуку власти БиХ да кинеским држављанима буде омогућено безвизно путовање.

Босна и Херцеговина 26.12.2018 | 08:54
ЕУ негодује због укидања виза
Наиме, у извјештају о спровођењу визне либерализације, који је прошле седмице објавила Европска комисија, скренута је пажња на ову одлуку.

"Мора се обратити пажња на одлуку бх. власти да од 18. маја 2018. године омогући безвизно путовање кинеским држављанима", наведено је у извјештају.

Како нам је незванично речено, ЕУ већ неко вријеме с неодобравањем гледа на активности Кине у региону западног Балкана, а да је ова одлука посматрана у том контексту.

Званични став, међутим, због божићних празника нисмо могли добити ни у Бриселу ни у Делегацији ЕУ у Сарајеву.

У Дирекцији за европске интеграције БиХ кажу да не коментаришу одлуке Европске комисије.

Сличне формулације као са БиХ налазе се и у дијелу извјештаја који говори о Србији, а србијанска штампа пише да Брисел очекује од Србије да своју визну политику усклади са ЕУ.

У Националном конвенту о ЕУ, невладиној организацији која по србијанском закону своје мишљење о европским интеграцијама представља у Одбору за европске интеграције Народне скупштине Србије, кажу да је Србија након укидања виза преузела дио обавеза у оквиру Шенгенског споразума и да мора да прати одлуке ЕУ у вези с визним питањима.

Они кажу да Србија, као суверена земља, има право да води самосталну визну политику, али под условом да не дођу у питање обавезе које је та земља преузела у вези са Шенгенским споразумом.

Европски медији, пак, пишу да у Европи влада амбивалентан однос када је Кина у питању. С једне стране, како истичу, бројне европске владе и компаније, прижељкују приступ на кинеско тржиште од 1,3 милијарде људи, и спремне су, како би то добиле, зажмирити на једно око кад су активности Кине у Европи у питању.

Си Ђинпинг, кинески предсједник, у свом говору од прије неколико дана рекао је да се Кина никад неће развијати на штету других, али да неће одустати од својих легалних и легитимних интереса.

"Кина подржава отворени, транспарентни, инклузивни, недискриминаторски и мултилатерални систем трговине. Ми ћемо промовисати трговину и либерализацију инвестиција. Морамо направити отворенију, инклузивну, балансирану економску глобализацију која доноси добробит за све", рекао је он.

Додао је да још није написан уџбеник како треба промовисати реформе у земљи чија култура и цивилизација иду 5.000 година у прошлост са 1,3 милијарде људи.

Нагласио је да је кинеска политика мирољубива и да кинески развој не представља пријетњу ни по једну земљу.

"Без обзира на то који ниво развоја достигне, Кина никад неће тражити хегемонију", рекао је он. 

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сенад

28.12.2018 08:27

ето демократије . мораш као ти ја кажем или ниси демократа хехехе који лопови, то је само да се БиХ не би случајно мало опоравила , не дају нам да бар мало развијемо економију али се не буне што немамо визе са неким арапским државама , е то је њихова демократија

ОДГОВОРИТЕ
Name

ратко

28.12.2018 12:55

Е то је европа а они могу увести свима визе......пуна им уста демократије

Name

Хало

28.12.2018 19:58

Овде се ради о визама,хеј, о визама,демократије нема нигдје а поготово код нас.

Name

Марко

28.12.2018 20:29

Кина је много јаца и вазнија од бирократске утопије која се зове ЕУ. ЕУ уосталом неце ни постојати за најдаље 5 године.....

ОДГОВОРИТЕ