Партизан: Ви из Радничког сте ходајући циркус!

Шта би било да се десио земљотрес? Јавно гласање о увођењу ВАР-а! Професор Владимир Вулетић о дешавањима са седнице Извршног одбора Заједнице Супер и Прве лиге Србије.

Фудбал 26.12.2018 | 09:15
Партизан: Ви из Радничког сте ходајући циркус!
Мали корак за Паритзан, а велики за право. Тим речима дешавања на седници Извршног одбора Заједнице клубова Супер и Прве лиге Србије описује проф. др Владимир Вулетић, потпредседник црно-белих.

После, на тренутке, бурне расправе на Теразијама 35, челник клуба из Хумске 1 оценио је да је састанак уједно и „мали корак за Суперлигу, а велики за прорицање и разоткривање неправедног и тенденциозног поступања према Парном ваљку“.

У закључку са скупа којим је стављена тачка на јесењи део првенства, Вулетић је појаснио да Партизан дефинитивно остаје у лиги, иако се минулих дана у јавности баратало и другачијим информацијама.

„Нећемо упасти у правну замку да било која одлука представља терет остваривању Партизанових интереса. Борићемо се правним и институционалним средствима, ако она буду исцрпљења, Управни одбор ће донети одлуке чији исход не могу да претпоставим. На одлуку Владимира Булатовића, директора Суперлиге, да региструје сусрет са Мачвом, уложићемо жалбу Комисији за жалбе ФСС. Без прејудицирања одлуке, спремни смо да идемо и на трећестепени орган, Извршни одбор ФСС. По потреби, обратићемо се и Суду за спортску арбитражу у Лозани“, појаснио је челник освајача Купа Србије, заједно са замеником генералног директораМилорадом Николићем, присутан на скупу у центру Београда.

Њихова мисија имала је за циљ да покаже како утакмица Партизан – Мачва није могла да се игра 14. децембра због снежне вејавице. Меч је у међувремену регистрован постигнутим резултатом (0:0), нови се неће играти, али се репови вуку.

„У једном тренутку јавио се за реч представник Радничког Дејан Пропадало, питајући „какав је ово циркус“, на шта сам узвратио „где ви да се јавите, ви сте ходајући циркус“. То је изазвало салве смеха... Доста коректно је на скупу говорио представник Инђије, указавши да Партизан има лош третман у ФСС, заложивши се за разговоре који би побољшали утуцај нашег клуба. Састанак могу да оценим релатвно добрим јер и пут од 1.000 миља почиње првим кораком“.

МОРАТЕ БОЉЕ ДА ПОЗНАЈЕТЕ ПРОПИСЕ

Иначе, Партизан је на седници ИО Заједнице истакао правну аргументацију против одлуке директора Суперлиге, Владимира Булатовића, да, после допунских извештаја судија и делегата, региструје поменити меч са Шапчанима. Црно-бели су сматрају да је Булатовић, како кажу, „прећутао иницијативу генералног директора Милоша Вазуре у 45. минуту поменутог меч за прекидом, као и захтев упућен главном судији Александру Живковићу да се на друго полувреме не излази“.

„Наше становиште је да стандард „слободног судијског уверења“ у овом случају био у недовољној превази у односу на стандард временских прилика које се нису могле отклонити. Члан 82, став 1, Пропозиција на који се позива господин Булатовић указује да судија има овлашћења у случајевима такозване „више силе“. По дефиницији права, она представља случај неотклоњивости. Управо је неотклоњивост, самим тим и дефиниција „више силе“, могла да се примењи на члан 12, став 3. Према нашем мишљењу, судија је злоупотребио овлашћења и у потпуности игнорисао стандард „више силе“, експлцитицно наведен као нестанак електричне енрегије, мрак, невреме, земољотрес итд...“

Уследило је појашњење:

„Питао сам чланове Извршног одбора шта би се десило да се догодио земљотрес за време утакмице и да се тектонска плоча померила тако да је направила расцеп на јужној трибини стадиона. Да ли би судија Живковић остао при слободном судијском уверењу да околност која се не може отклонити и даље представља правни основ за наставак утакмице. Добио сам несувисли и неубедљив одговор председника Заједнице, Драгомира Лазовића, да се то није десило. У праву су правне норме универзалне баш зато што не оперишу да ли се нешто реално догодило или не, него се тичу питања да ли је могуће или не. С обзиром да су Пропозиције такмичења акт Суперлиге, подсетио сам их да би морали боље да познају сопствене прописе“.

КО ЈЕ КОМЕ СТАРАТЕЉ У КРУГУ БУЛАТОВИЋ, ЛАЗОВИЋ, БИНИЋ?

Као што је најавио, Вулетић је предузео конкретне кораке.

„Господин Булатовић је погрешно примењујући материјално право дао неубедљиво образложење одлуке и потпуно недостојно функцији разговарао са представницима Партизан. Зато сам затражио његову смену. Иницијативу ћемо поднети у писаној форми на првој наредној седници Скупштине Суперлиге, кад ћемо тражити јавно гласање о нашем предлогу“.

Црно-бели су још доста тога замерили организаторима Суперлиге. Највише на чињеници да су неке утакмице последњег јесењег кола, због снега, са суботе померене за недељу, неке за понедељак, чиме је, уверавају из Хумске, повређено неколико ставки.

„У наслову календара такмичења стоји да је у питању календар јесењег дела првенства. Да зло горе буде, ситуација је драматично тежа, јер, став 16, став 1 каже – и на њега се позива господн Булатовић – да је у надлежности директора лиге да нађе први слободан термин за одложену утакмицу. Владимир Булатовић мисли да је члан 1 независан од члана 2, мисли да је то да нађе први слободан термин његова воља кадгод жели. Није тачно, ограничава га став 2, да се све утакмице јесењег дела првенства, укључујући и одложене, морају завршити до краја календарске године“.

Тај детаљ је за неке учеснике седнице био збуњујући...

„Неуки и нејасни били су коментари представника Радника из Сурдулице. Тумачили да није дошло до прекршаја, сматрајући да су и понедељак и уторак, 17. и 18. децембар, календарска јесен. Јесу, али нису јесен Суперлиге, пошто Пропозиције кажу да се не игра до 21. децембра, кад календарски престаје јесен и почиње зима, већ до краја јесењег дела шампионата, предвиђеног  за суботу 15. децембар. О пребацивању утакмица за 16, ако узмемо чак и да се недеља може прихватити као последњи термин за одигравање мечева, у јесењем делу првенства, свакако не може бити понедељак, као први дан паузе“.

Овом приликом Владимир Вулетић је подсетио да је у дану кад је Партизан играо са Мачвом, директор Прве лиге Србије, Драгиша Бинић, последње коло јесењег дела првенства пребацио за пролећни део такмичења, под истим изговором који је употребио Булатовић и тако, указује потпредседник Партизана „начинио бруталнији прекршај“.

Посебна мета Партизана био је председник Заједнице Супер и Прве лиге,Драгомир Лазовић, због изјаве како ће жалба црно-белих за понављањем меча са
Мачвом бити одбијена још и пре него што је послата надлежним органима.

„Да ли то значи да је господин Лазовић писао одлуку господину Булатовићу или значи да је Лазовић његов старатељ, а Булатовић Бинићев? Ко је коме старатељ у Суперлиги и Првој лиги Србије? Ко има, а ко нема пословну способност? Покушали смо та питања да рашчивијамо, није нам пошло за руком“.

Док је део црно-белих руководилаца војевао битку на седници Извршног одбора Заједнице, генерални директор Милош Вазура је проследио у ФСС званичну иницијативу за увођењем ВАР технологије. Трећи пут ове године.

„Инсистирали смо на томе да се о иницијативи разговара и јавно гласа на првој наредној седници Скупштине Заједнице. Партизан очекује да се гласа и о иницијативи да се Скупштина Заједнице одржава једном месечно. А имајући у виду одговорност јавне речи, захтевамо и смену председника Заједнице, Драгомира Лазовића, такође јавним гласањем, на Скупштини овог тела. На све наше аргументе Лазовић је најпре изјавио како је изјаву о одбијању жалбе дао у намери да спусти тензије, на шта сам у рекао да би то било као кад бих ја рекао „бићете смењени“, све у намери да спустим тензије. Посале тога је почео да се извињава“, закључио је проф. др Владимир Вулетић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар