"Нема услова за разматрање"

Министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак сматра да неће бити услова да Савјет министара у четвртак, 27. децембра, расправља о Приједлогу годишњег националног програма БиХ 2018-2019. године.

Босна и Херцеговина 25.12.2018 | 11:44
"Нема услова за разматрање"
"Мислим да неће бити могуће да се том приликом расправља о Приједлогу годишњег националног програма БиХ 2018-2019. године, зато што сам обавијештен да Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ није усвојила тај први годишњи план", рекао је Црнадак Срни.

Према његовим ријечима, док год се Комисија не изјасни око тог плана, нема услова да то ради Савјет министара.

"Акциони план за чланство /МАП/ је међународна обавеза коју је Република Српска преузела тако што је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске гласао за ову одлуку и ми се не можемо правити ни претварати да тога нема", рекао је Црнадак.

Раније је најављено да би Савјет министара требало да на сједници у четвртак, 27. децембра, разматра Приједлог годишњег националног програма БиХ 2018-2019. године.

Предлагач овог документа је Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ.

Предсједавајући Комисије за НАТО интеграције БиХ Јосип Бркић упутио је прошле седмице Савјету министара на разматрање текст нацрта годишњег националног програма 2018-2019.

Сједница Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ, заказана за 20. децембар, није одржана због недостатака кворума, потврдио је тада Срни члан ове комисије замјеник министра безбједности у Савјету министара Мијо Крешић.

Крешић је напоменуо да је та комисија само тијело Савјета министара, а да ће Савјет министара дати своје мишљење на текст нацрта годишњег националног програма 2018-2019.

На посљедњем састанку званичника Републике Српске код предсједника Српске Жељке Цвијановић српски чланови Комисије позвани су да не учествују у њеном раду.

На састанку 14. децембра у Бањалуци, посвећеном питањима активирања Акционог плана за чланство /МАП/ БиХ у НАТО и позицији Српске, закључено је да активирање МАП-а и све активности које се спроводе у том контексту нису прихватљиве за Републику Српску.

Рјешења садржана у Резолуцији о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности коју је Народна скупштина Републике Српске усвојила 18. октобра прошле године представљају оквир за дјеловање свих представника Српске.

БиХ је "зелено свјетло" за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у добила на састанку министара спољних послова земаља чланица Сјевероатлантске алијансе у Бриселу 5. децембра.

Извор: Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

гуз

25.12.2018 10:46

РС је јаци и утјецајнији од НАТО-а,то зна цитав свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста

25.12.2018 10:46

Нема никакве обавезе док год тразе потпис Срба а Срби га неце дати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептук

25.12.2018 10:49

Црнадак, у твојој Бања Луци се на главном тргу пребија и хапси инвалид рата, борац војске РС. напусти Сарајево и враћај се ХИТНО у Банај Луку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.12.2018 11:02

Изгледа да је тај Борац много скривио код Бога док га овако муце а нека сам је крив засто је убиао тудзу дјецу,,,

Name

Неписмењаковић

25.12.2018 15:36

Не џ него ђ. туџу је неисправно. туђу је исправно.Брате неписмен си а нешто паметујеш.

Name

ФРЕЕ

25.12.2018 14:33

Будзет РС је стабилан само сто влада има намјеру да у сљедецој години подигне кредита око једне милијарде км то онако за злу нетребало....Када ти миле буду требале паре потписат цес ти све и сто треба и сто не треба.....

ОДГОВОРИТЕ