Данас се слави католички Божић

Римокатоличка црква и све хришћанске цркве које вријеме рачунају по Грегоријанском календару данас славе Божић, празник рођења Исуса Христа.

Босна и Херцеговина 25.12.2018 | 07:40
Данас се слави католички Божић
У хришћанству се вјерује да је Христово рођење доњело свјетлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозавјетно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом, клањају се на Божић вјерници у католичким црквама и другим црквама западног обреда.

У католичким црквама широм БиХ у поноћ су служене мисе поводом једног од најрадоснијих празника Божића.

У Сарајевској катедрали Срца Исусова мису је предводио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић који је у обраћању вјерницима пожелио да Божије свјетло засија у срцима људи, породицама и у свијету.

"Ова је ноћ посебна, посебна јер у њој се нешто посебно и догодило, управо то што славимо. Пођимо у мислима, управо оно што смо у Еванђељу чули", казао је кардинал Пуљић.

Еванђелиста је скромно забиљежио, да за Марију и Јосипа није било мјеста у свратишту, казао је Пуљић.

"Замислите себе да тражите склониште и да вам на вратима кажу да за вас нема мјеста. Код Марије и Јосипа не видимо никакву реакцију, ми можемо у себи размшљати у то доба. Међутим нажалост ни данас нема за Исуса мјеста. И данас многе мајке које носе дијете под својим срцем, послодавац отпушта. Јер нема мејста за ону коју треба родити или још горе прије го ли се запосли стављаја јој увјет, ако ћеш родити нема мјеста за посао. То су чињенице, а овамо плачемо немамо радника", рекао је Пуљић и додао:

"Питам се гдје је човјечанство изгубило критерије. Ми Исуса изгонимо из своје средине, тако ће кроз повијест бити. И ако се тако бусамо у прса, како је култура и техника напредовала, али је човјека изгубила. Ових дана слушамо о проблемима мигранта, створили су увјете да људи морају бјежати.

Бог ми је дао да сам пратио разна та догађања, како су се прво науружавали Талибани да истјерају Русе из Афганистана, сад одједанпут треба те Талибане истјерати. Негдје је човјечанство изгубило критерије, јер више не вреднује човјека, него интерес и профит и у тој глобализацији човјек се изгубио. Изгубили смо тај племенити осјећај да човјек има право и достојанство.

Па Исус се родио да би вратио достојанство човјеку, а сада га губи глобализацијом интереса. Ми смо мислили да је диктатура пролетеријата прошлост, али видимо ко год дође на власт проводи своју дикататуру", казао је Пуљић.

Извор: Независне

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Милићи

25.12.2018 07:27

Свима Кои данас славе Божић нека им је са срећом у здрављу га прославили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево

25.12.2018 08:23

Искрене честитке свима који данас славе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.12.2018 08:59

Свиђа ми се

Name

БОБА

25.12.2018 14:01

СВИ КОЈИ ДАНАС СЛАВЕ БОЖИЋ ЖЕЛИМ ИМ СВЕ НАЈБОЉЕ У ЖИВОТУ . ПОСЕБАН ПОЗДРАВ И СРЕЋУ ЖЕЛИМ ИВАНУ ПЕРНАРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

25.12.2018 14:09

Сретан Божић свима који славе! У срце Вам се примила божићна порука!

ОДГОВОРИТЕ
Name

косовка у бн

25.12.2018 14:37

Стецан бозиц свима који славе ..здравља ирадости ..им зелим

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

25.12.2018 19:44

Свим католицима сретан Бозиц.