СДА ће наставити преговоре о СМ

Предсједништво Странке демократске акције (СДА) одржало је данас сједницу на којој је усвојило неколико закључака који се односе на НАТО пут, мијешање Хрватске у унутрашња питања БиХ те формирање Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 24.12.2018 | 19:17
СДА ће наставити преговоре о СМ
Говорећи о закључцима, замјеник предсједника СДА Адил Османовић каже да та странка позива све институције у БиХ да одмах преузму све неопходне радње на усвајању и отпочињању програма првог годишњег националног плана.

Наводи да Предсједништво СДА осуђује опструкције у процесу усвајања годишњег националног плана и противи се демилитаризацији БиХ.

Коментаришући позив Милорада Додика да Србија подржи право на самоопредјељење РС, Османовић је рекао да то представља директан насртај на територијални интегитет БиХ, Дејтонски мировни споразум, а тиме и мир у региону.

"Угрожавањем Дејтонског мировног споразума неће се сигурно довести у питање БиХ која је постајала прије Дејтона, али хоће сигурно ентитет РС који је настао у Дејтону. Неприхватљиво је било какво мијешање БиХ у рјешавању односа између Србије и Косова", додао је Османовић.

Усвајање декларације Хрватског сабора о положају хрватског народа у БиХ и Европском путу БиХ, Предсједништво СДА сматра директним мијешањем у унутрашња питања БиХ и штетним актом.

"Добросусједске односе са Хрватском је могуће градити само уз пуно међусобно уважавање и поштивање међународних права", рекао је Османовић.

На питање новинара о формирању Савјета министара БиХ, Османовић је казао да ће СДА у наредном периоду наставити преговоре са оним политичким субјектима са којима ниије разговарала до сада.

"Отворити ћемо разговоре са СНСД-ом о приједлогу кандидата за Савјет министара. СДА ће се понашати у складу са законом и Уставом БиХ. Савјет министара БиХ неће бити касније формирано него ли је то било 2011. и 2015. године, то јест у фебруару идуће године", закључио је Омснаовић.

(БН/Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

САРАЈЕВО

24.12.2018 18:44

Највеце зло које се нама босњацима десило је СДА странка, легло криминалаца и хостаплера, гамад и људско дно сви у СДА, нацелник Илидзе Сенаид Мемиц пљацка цијелу Илидзу и рекетира привреднике и трази 30 % за себе, синови криминалци и силедјије, у срцу Илидзе направио пословну зграду од 5 милиона км, пола Бутмира себи заградио, у Блазују отео 50 дунума српске земље и ток ријеке промијенио код Босанке Блазуј да мозе зграде правити, издаје објекте банкама на Отоци ББИ, Илидза Раифаиссен б., у Храсници земљу преписивао на себе са других, од арапа узео милионе да граде на српској земљи, продао Врело Босне арапима, један невидјен лопов који себе назива хадјијом , цитаву фамилију запослио у опстину Илидза, син кретен сувласник Босмал Цитy центра, од цега то све од трактора у Храсници зарадили?? Сјеме ли вам СДА- овски јебем бандо лоповска

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

25.12.2018 09:29

@САРАЈЕВО У праву сте али буду избори у Сарајеву и увијек већина гласова иде за СДА, не говорим као коалицији него као странци! У Тузли не требају избори никада јер од 1945. до сада је на власти СДП БиХ, у односу колико нас националисти свих дресова "гуше", Тузла је по демократији и људским правима свјетлосним годинама од остатка БиХ!

Name

Нека нека

24.12.2018 19:28

Ено и Душанке Мајкић разочарана је на РТРС ПЛУС и каже да бошњаци од срвеносекташа траже да им кажу кога хоће предложити у савјету министара

ОДГОВОРИТЕ