Прича: Рођени да им деру кожу!

Валенсија за осам година „ошишала“ Барсу за 143. 000. 000 евра! Два велика поготка и три промашаја Каталонаца. . . Шта ће бити са Муриљом?

Фудбал 26.12.2018 | 22:30
Прича: Рођени да им деру кожу!
На терену све пуца, а у канцеларијама иде као подмазано. Велико ривалство између Барселоне и Валенсије очигледно не важи по окончању утакмица, иако се већина њих игра у наелектрисаној атмосфери, јер оно што фудбалери „закувају“ на игралишту „испегаљу“ челници за преговарачким столом. Томе у прилог чињеница да је клуб са Ноу Кампа једна од редовних муштерија на Местаљи, па је само у минулих осам година пазарио играче у вредности од 143.000.000 евра.

Као што Саутемптон дере кожу Ливерпулу у Енглеској, тако и Валенсија добро зна да дигне цену својим играчима и пошаље их у Каталонију за огроман новац, без гаранција да ће тамо успети. Од шесторице која су у наведеном периоду прешла раздаљину од 303 километра тек двојица се сматрају великим погоцима, тројица промашајима, због чега стоји упитник иза имена Џејсона Муриља. Којим путем ће поћи колумбијски репрезентативац, доведен да угаси пожар на критичним штоперским позицијама, пошто је тренер Ернесто Валверде морао током јесени да „крпи“ тим унакажен повредама Самуела Умтитија и Томаса Верламена?Муриљо је доведен на позајмицу у вредности од 2.000.000 евра, што значи да је укупна сума коју је Барса пребацила на рачун Валенсије од 2008. до данас нарасла на 144.000.000 евра, а може да буде увећана за додатних 25.000.000, уколико првак Шпаније одлучи на крају сезоне да откупи уговор некадашњег дефанзивца Интера.

Дуго Барса и Валенсија нису имали конкретног разлога за сарадњу, везиста Ђерар Лопез је још 2000. прешао на „Ноу Камп“, а онда је морало да се чека читаву деценију не би ли прорадиле везе на тој релацији. Успостављене су због Давида Виље, који је у години Мундијала у Јужној Африци потписао уговор за обештећење од 40.000.000 евра, а и те како се исплатио Пепу Гвардиоли, јер је омалени нападач допринео освајању једне Лиге шампиона, Суперкупа Европе, ФИФА Светског првенства за клубове, две титуле првака Шпаније и пехара Суперкупа државе. Пун погодак.

Истим таквим може се сматрати и леви бек Ђорди Алба који је за, са ове дистанце, смешних 14.000.000 евра 2012. стигао са задатком да замени Ерика Абидала и у потпуности успео. Најпре је искористио чињеницу да је Валенсија закаснила са понудом за нови уговор, ушао у последњу годину сарадње са клубом и ту се крије одговор на питање зашто је тако јефтин. А сјајно се уклопио у захтеве Барселоне, профилисао се као један од бољих асистената екипе, одлично одрађивао задатке у одбрани, доприносио нападу и он важи за појачање. Уосталом, три титуле, четири трофеја шпанског купа, три Суперкупа државе, једна Лига шампиона, трофеј Суперкупа Европе и ФИФА светског првенство за клубове говоре све.

Далеко мање су успесима доприносили неки други играчи. На пример, Жереми Матје је плаћен округло 20.000.00 евра, Андре Гомеш – што кажу појединци, није им јасно како тај и даље игра фудбал – је после велике драме доведен за 35.000.000 фиксно и 20.000.000 у зависности од бонуса (на пример, да освоји Златну лопту!?), те на крају Пако Алкасер за 32.000.000 евра, с тим да је шпански нападач добијао мало шанси, а процветао тек кад је отишао у Борусију из Дортмунда, али је скоро сав новац Барса извукла тако што су Немци током јесени откупили уговор за 30.000.00 евра. Зато је сад и Џејсон Муриљо под великим притиском да, кад буде добио шансу, покаже шта зна и оправда поверење, можда и заслужи трајну сарадњу...

Валенсија је Барси узела огроман новац, али се није прославила кад је од ње ангажовала играче. Десни бекМартин Монтоја је стигао на Местаљу у виду кусура за Андреа Гомеша, али није одушевио, па се преселио у Брајтон за 7.000.000 евра, док је нападач Мунир Ел Хадади дошао у августу 2016. на позајмицу и за целу сезону дао тек седам голова.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дејо

29.12.2018 19:36

Гомес је продат за 25 мил Евертону

ОДГОВОРИТЕ