Ко кочи избор мандатара за СМ?

Неизвјесно је да ли ће БиХ добити мандатара за састав Савјета министара БиХ до краја ове године, јер иако из СНСД-а и ХДЗ-а БиХ кажу да не виде ништа спорно и да су спремни да донесу одлуку о именовању и да то подрже у Представничком дому БиХ, ипак се чини да је кочница у рукама СДА, а неки услови долазе и из "бх. блока", односно ДФ-а, чији лидер Жељко Комшић сједи у Предсједништву БиХ.

Босна и Херцеговина 24.12.2018 | 08:01
Ко кочи избор мандатара за СМ?
Иако је Комшић, члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, говорио да неће бити кочничар формирања власти, чини се да је промијенио мишљење па подршку Зорану Тегелтији, који у јавности већ котира као мандатар за састав Савјета министара, условљава МАП-ом.

Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а, странке која је добила највећу изборну подршку грађана Републике Српске, каже да су они спремни да раде, али да неће бити проблем ни то ако други не желе да раде, те да и они могу исто тако да се понашају.

Из СДА најављују сједницу предсједништва ове странке за данас, на којој би требало да одлуче о подршци мандатару.

Додик је рекао јуче "Независним" да не зна хоће ли бити именован предсједавајући Савјета министара БиХ до краја ове године.

"Србима припада то мјесто. Колико знам из разговора са представницима странака у ФБиХ, није спорно ништа ни у вези с именом Зорана Тегелтије, али не знам зашто се с тим одуговлачи. Ако неће, нека кажу, можемо и ми да блокирамо. Ако њима није стало до функционисања заједничких институција, нама је још мање", каже Додик за "Независне".

Истиче да још нема сагласности, те да не зна шта чекају бошњачке странке.

"Законски рок већ је истекао, а по закону, у року од 15 дана када се формира Представнички дом БиХ, Предсједништво БиХ треба да донесе одлуку о предсједавајућем Савјета министара. Међутим, неки у ФБиХ се позивају на закон када је у питању застава Републике Српске и како она не може стајати до заставе БиХ у институцијама, а нигдје у закону не пише да застава, било која, не може стајати до заставе БиХ. Не може на институцијама, а у институцијама може, а када треба да се именује предсједавајући Савјета министара, онда се, ето, не крши закон, због тога што се одуговлачи и што се коначно не именује", казао је Додик.

Истиче да неки од чланова Предсједништва БиХ заустављају формирање Савјета министара БиХ неким својим условима.

"Слушао сам и ове из СДП-а, из овог блока што постављају своје услове, а то служи само за пропаганду. Реално, однос снага је такав да из Републике Српске долазимо ми који имамо учешће у институцијама БиХ и спремни смо да радимо, а ако неко не жели да ради, нека онда каже. Мени је драже бити у Бањалуци него у Сарајеву", поручио је Додик.

Упитан да каже хоће ли покушати у овој седмици сазвати сједницу Предсједништва БиХ, с обзиром на то да СДА најављује како ће данас расправљати о мандатару, Додик је рекао, ако буде имао могућност и буде воље, да хоће.

Из Кабинета Шефика Џаферовића, члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа, казали су јуче да би данас требало да буде сједница Предсједништва СДА на којој би ова странка требало да се одреди о томе када и на који начин ће подржати избор мандатара који ће саставити Савјета министара БиХ.

Комшић је изјавио да он неће бити препрека за именовање мандатара за састав Савјета министара БиХ и да је то рекао на самом почетку, али да је услов за његов глас ипак МАП.

Додик на ово каже да ће поштовати одлуку Народне скупштине РС и ништа друго.

Борјана Кришто (ХДЗ БиХ), предсједавајућа Педставничког дома БиХ, истиче да, колико она зна, већ постоји и име предсједавајућег Савјета министара БиХ и да ова позиција у овом мандату припада српском народу.

"Требало би да буде Зоран Тегелтија, а када ће име из Предсједништва БиХ бити достављено у овај дом, не знам. Ми смо имали колегиј, предложили смо термин сједнице 17. јануар, хтјели смо на колегију разматрати и стављање на дневни ред мандатара, али из Предсједништва БиХ нисмо добили приједлог, хоће ли га бити и када, не знам. Није до нас, спремни смо то подржати", каже Кришто.

Извор: Независне

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

јојо

24.12.2018 07:28

Значи, бошње би требале пристати на формирање Савјета министара прије формирања власти на федералном нивоу и од Федерације БиХ направит још један Мостар!? Чисто сумњам да су толико наивни. како ствари сада стоје највећи губитник је додик, јер ХДЗ је вец сада у власти, на свим нивоима, имају министре на државном и федералном нивоу, СДА такођер има власт на федералном и државном нивоу, док Додик има само Буџет РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сербо64

24.12.2018 07:54

Момцино, у мени мање интересантном дијели БиХ, колико схватам није формирана федерална влада а ни заједницки органи дрзавне заједнице... Знаци да су нефункционални.... Или су опет несто Срби криви.

Name

Реално

24.12.2018 07:59

Милокрад једно прица друго ради казе не воли Сарајево хахаха прица за дјецу висе се труди за Сарајево него за бл.

Name

ре јојо

24.12.2018 08:11

Укратко ти о стању у РС знас отприлике колико и ја о стању у ФБиХ битно ти је само да дас негативан коментар за РС и Додика.

Name

Дамир

24.12.2018 08:24

Које други крив није то само тек тако има овдје свега и свачега ,али сигурно му је Вучић састоји да се Сирија мијеша у избор мандатара па недају да буде Србин.

Name

075

24.12.2018 08:46

Драган Човић каже уважити ће одлуку ЦИК-а коју је он особно наредио ЦИК-у какву ће одлуку донијети. Фуј. Који лицемјер. Кочнице у БиХ су Хрвати, упамтите ме! Не знам ни једног Хрвата који не ради у државној, кантоналној и градској управи у Тузли, по банкама, осигуравајућим тврткама и само кукају како су угрожени!

Name

075

24.12.2018 08:47

@Сербо64 Што се дешава вама Србима стољећима да упорно митовима се "храните" и да стално лажете себе! Босна и Херцеговина је ДРЖАВА а не "државна заједница"!

Name

зна се Кра Де Зее

24.12.2018 08:50

Баја је се слизао са ХДЗ-ом и ту је проблем. Како Баја коментарише закон о застави, а да ја унесем заставу РС у wц у заједничким институцијама, нигдје не пише да се то не ради. Неки закони су једноставни за проведбу а неки су мало другачији. Баја је навикао бити бахат, радити све на своју руку, очито у Сарајеву то неће ићи ни изблиза.

Name

ре

24.12.2018 08:57

@Шербо64...хеххехехехе прво не постоје никакви "заједнички органи" а још мање "државна заједница". Све функционише сасвим нормално, никаквих проблема нема, формирање извршне власти у неким државама иде лакше у неким теже а негдје се мијењају веома често, Италија за годину промијени по некилко влада или Белгија, она је краљевина и центар ЕУ али по прилично компликованог устроја. Све функционише нормално, Срби су криви што бирају сопствене пљачкаше али то је други пар опанака.

Name

момчина

24.12.2018 09:11

@сербо64 Чуј, Сербо, није РС "функционална" зато што је ту нешто боља економска или политичка ситуација, паметнији људи и сл. Већ је она етнички очишћена од Бошњака и Хрвата, нема домова народа и сл. као у ФБиХ и на нивоу државе. Али полако, све ће то бити исправљено.. ;).

Name

Миле

24.12.2018 09:12

Бурле бомбас је све унистио.

Name

Посматрач

24.12.2018 09:15

Зашто овако мало Срба коментарише? У 18 коментара само два Србина. Да ли Србе ово не занима или је нешто друго у питању?

Name

зе посматрача

24.12.2018 09:26

Значи ако неко у коментару исправља лаж он по теби није Србин, живјети у лажи је ужасно стање, Д. Ћосић је дао најбољу дефиницију српске лажи.

Name

Ре Сербо 64

24.12.2018 09:49

Ти или си луд или се правиш луд.Слушаш свог бајног вођу није државна заједница него држава БиХ и нису зајефничке институције него државне институције.Мислим кад то схватиш пуно ће ти бити лакше.

Name

Ре 075

24.12.2018 11:48

Ви лазете прво да сте нацина.ајде ми одговори за пар година колико сте промијенили називаајде ми наведу по чему је накарадна беиха држава а ха ћу теби да је државна заједница само један примјер рећ.онај што је лупао је све на силу донио како су му американци наредили.и оружане снаге и заставу и суд.знаци све.колико је јака сутра може да нестане.

Name

@ Ре 075

24.12.2018 13:16

Ајме мајко, не писмена фукара о високој политици.

Name

Гринго

24.12.2018 14:33

Босњаци требају постици договор са Србима, Бакир је зло

Name

За @ ре 075

24.12.2018 14:59

Бар причам и пишем језиком који је старији пар стотина година а не ко твој измишљени ко и твоја нација.јис само наивни вјерују у алијин пропали план независна држава накарадна беиха.додји до Републике Српске да видиш шта је држава.1 пресједник,1 влада,химна застава. Шта има твоја филдјан држава

Name

За 075

24.12.2018 15:03

Поздравио те Ратко Младиц и извињава се што је срушио злочинца алије сан о исламској беиха.Ал зато је нама створио Републику Српску која ће да називи све своје дусмане ко и педија

Name

Надајмо се да неће

24.12.2018 07:47

Сви поштени грађани у РС су против именовања мандатара из састава снсд јер знају да ће се Додик одмах обрушити на СИПУ која треба мирно и професионално да води истрагу против Драгана лукача. Дарка Ћулума, Дарка Илића и патолога Карана због саучесништва у убиству Давида Драгичевића.Наравно све зависи од тужилаштва БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радее

24.12.2018 08:25

Знају они зато им се и зури јер вако висе на грани.

Name

Дамир

24.12.2018 08:14

Вучић и додик данас ће видјети ,ви би све сто пожелите Е па нема ући о од албанца са Косова ништа вам нетреба дати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

24.12.2018 08:15

... "Према подацима ове мапе, 43,5 одсто држављана БиХ живи ван матичне државе, а највише их је отишло у Хрватску. Најмању стопу исељења у Европи има Шпанија, само 2,7 одсто. Из Њемачке је отишло пет одсто становника" ... Само ви "гатајте" кад имате овце умјесто народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија

24.12.2018 08:15

Хаха прво уради нешто за Босну да би добијо тако ће вам република преко ноћи нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

антибиотик

24.12.2018 08:17

Ма само нека коце наси људи у Бањалука а они нека се договарају. Сретно им било. Никад се неце договорити никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сабан

24.12.2018 08:18

Милораде иди у Београд и сједи уциницес велику услугу свима ст си мислијо да је Сарајево бањалука да можеш све сто пожелиш у Сарајеву је Босна и Херцеговина држава која вам је свима битна кад је око пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

24.12.2018 08:22

Дајте Бошњаци човјек све припремијо и подијелимо функције а ви тако немојте кварити игру ако се додик наљути ста ће бити ?није ни њему јасно ста треба да буде или ће бити он је исао у Београд код вуцица приватно или службено незна се и опет вам каже да ви нерадите а он хоће да ради а први који Руси у устава све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

24.12.2018 13:01

Засто би неко зурио кад то није битан орган, то је помоцно тијело председниства и оно се саставља а не бира.У принципу се мозе без СМ јер зивот је у ентитетима и кантонима а они имају своје владе.СМ нам треба само за кредите са ммф и за медјудрзавне споразуме..мозе БХ 4 године и без НОВИХ кредита.

Name

Ре

24.12.2018 08:41

Па нема сугласности око функција ко коме. А око подјеле пара се сложите за 5 минута ..Кад се ради о парама ту нема ко је које националности . Докле год нас буду водили Србин Хрват или Муслиман ...а не школовани , поштени и способни нема ту живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде Радиц

24.12.2018 10:32

Тешко ће власт на нивоу БИХ да буде функционална..Лично бих радије власт правио са бошњацима јер имају већи интерес да са Србима имају добре политичке односе..Наравно то им Запад не дозвољава..није ни 90 тих дозволио неће ни сада..Додик је инструмент Запада а тиме и хрватске политике..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.12.2018 11:08

Миле је одабрао да шурује с Човићем јер мисли да ће такав блок моћи да буде адекватна контра против Бошњака. Израдит ће га Човић прије или послије поново, као што је то урадио 2014. кад је формирано Вијеће министара БиХ без СНСД-а. Наравно да би и Србима и Бошњацима било боље када би постигли међусобни договор и споразум. Но, до тога никад неће доћи.