Протест прошао без инцидената

Протест против насиља "Један од пет милиона" завршен је на београдском Тргу Славија, одржан је без инцидената а следећи је заказан за суботу, 29. децембар.

Србија 23.12.2018 | 00:58
Протест прошао без инцидената
Организатори су преко разгласа рекли да је на протесту било између 35.000 и 40.000 људи.

Протест је почео минутом ћутања којим је одата пошта погинулима у судару путничког аутобуса и воза, у петак ујутру код Ниша.

Данашњи скуп је трећи протест у центру Београда против насиља, чији је повод за организовање напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста у Крушевцу. 

Прво окупљање организовано 8. децембра названо је "Стоп крвавим кошуљама", а друго, 15. децембра "Хајде да се пребројимо", због изјаве председника Србије Александра Вучића да неће уважити захтеве демонстраната и ако их буде пет милиона.



Протест је почео минутом ћутања за погинуле на необележеном пружном прелазу код Ниша.

На протестном скупу који је почео у 18 сати на платоу испред Филозофског факултета, говорили су глумац Бранислав Трифуновић, карикатуриста Душан Петричић и новинар портала Жиг инфо Милан Јовановић.

Трифуновић се "обратио" и председнику Александру Вучићу поруком да на протесту има много људи и да ће их бити још више.

"Пребројавали су нас они који купују дипломе, нашим парама купују новогодишње украсе, телевизије. . . ", рекао је Трифуновић и позвао председника да "слуша народ који има шта да му каже".

На изборе, каже, неће излазити. Он је прочитао и писмо подршке академика Љубомира Симовића.

Петричић је рекао да је владајућа странка "убила" образовање, правосуђе, здравство, кулутру, уметност и парламент.



Јовановић је рекао да не припада ниједној странци, али је одлучио да протестује, јер је "обичан грађанин, који види шта не ваља у заједничкој кући".

Он је, каже, умало страдао зато што је јавно указао на криминал и коруцију у општини у којој живи. Учесници су се потом упутили у протестну шетњу трасом од Филозофског факултета, па кроз Васину, Македонску и Светогорску, Таковску, потом до зграде РТС, а затим до Владе Србије и до Славије.

Међу окупљенима су били и председник и потпредседница Народне странке Вук Јеремић са супругом Наташом, и Санда Рашковић-Ивић.

Поједини учесници носе заставе у дугиним бојама, као и транспарент "Док сви нису слободни, нико није слободан".



То је трећи протест против насиља који се одржава у Београду, повод је напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста те странке који се догодио 23. новембра у Крушевцу.



((Б92/Тањуг/Бета)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

дррр мррр

23.12.2018 01:06

Од мирних протеста нема ниста мозете протестовати годинама ниста нецете постици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

23.12.2018 05:25

Тако Господа протестује мирно и достојанствено.Кад це мо ми никада јер смо изгубили образ,карактер.Немамо свој индетитет.Добро ово процитај те Додик са Вуцицем одвес це Републику у нестанак као и Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

23.12.2018 05:28

Опозиција у Србији, боље речено у Београду, зар то постоји? Гори су 100х и од ове наше бедне, неспособне и разједињене, поткупљене и криминализоване као и позиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

23.12.2018 07:26

Народ Србије се дигао, доста зулума ове власти! Оно што ми упада у очи је да нема ниједног захтева везаног за КиМ, нема захтева да се спроведе Закон о пореклу имовине, а ЛГБТ су имали свој дио програма...то ми квари утисак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

23.12.2018 12:29

"Организатори протеста у Београду су хтели да раздвоје присталице „Двери“ и активисте са дугиним заставама, али је постигнута мирољубива коегзистенција." Зоран Чичак, Србија...

Name

Ре

23.12.2018 12:49

Па што се ти ниси придружио и изнио своје захтјеве, мислим због утиска

Name

Ре ре

24.12.2018 05:30

То ти неки мангуп? Ајде ми појасни шта си хтио рећи.

Name

Xx

23.12.2018 07:46

Браво Београдјани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

23.12.2018 07:50

Поцео народ да се буди,стоп неспособним политицарима који раде за ММФ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цијела опозиција

23.12.2018 07:53

Назалост опозиција садасња а бивса власт је Србију довела на просјацки стап . Не подрзавам никакво насиље ни на коме али они су сами себи створили Проблеме. Све су сто су могли покрали . Зато су на изборима тако добро просли. Незнам засто протестују јер је сав криминал Продукт њихове владавине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гован Латиновић

23.12.2018 20:55

Незнам спојено?? Њам сендвич ботино Уснијина.

Name

Игор

23.12.2018 09:05

Неце ици овако . Многе групе и групице злоупотребљавају незадовољство људи. Ево ја сам први незадовољан стањем али никад нецу изаци на улицу док су на скупу заставе "дугиних боја".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежево

23.12.2018 09:31

Ове заставе све говоре, нису наши политичари ни близу те висине на којој стоје, али и ови са протеста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем

23.12.2018 10:45

Опозиција у Србији је разбијена.Политичари из опозиције су 12 година били на власти као градња челници, министри и премијери и згради ли су се народу. Они су се надали да ће народ реаговати против Вучића због емисија Кесица и Ивановића који праве забаву од глупих изјава Вучића и бот министара Вулина, Стефановића... Сада се опозициони крију иза глумаца браће Трифуновић и Карановићке који су се већ дебело искомпромитовали антисрпски изјавама по Сарајеву и Хрватској.Из опозиције нема никвих идеја нити програма како неке ствари поправити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гован Латиновић

23.12.2018 21:01

Њам њам сендвич. Са сенфом?

Name

Е

23.12.2018 12:07

Ово ме подсећа на 1997 кад је патријарх Павле прошао кроз кордон полиције. На Балкану никад хлеба и правде

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

23.12.2018 17:07

Министре са сумњивом дипломом, немој те се бавити бројем незадовољних градјана на протесту, вец покрените акцију хапсења одговорних лица из јавних предузеца која су индиректно или директно одговорна за трагедију у Нису и погибију недузних људи у саобрацајној несреци. Постоји ваљда људска, морална одговорност. Да заборавио сам да надлезни имају образ као дјон (премијерка, председник дрзаве, министарка саобрацаја, директор зелезница, директор саобрацајне полиције), а друга не тако мање битна ствар је сто су они васи саборци и наместеници васе странке тј политицке опције којој припадате, па у страху од великог сефа који је заузет продајом земље не смете да зуцнете. Некада није лосе имати бар мало мозга. Демократија је право на другације тј разлицито мисљење. Лекари, медицинске сестре, висококвалификовани кадар одлази, по дрзавним слузбама опстинама, слузбама за катастар, полицији полуписмени И корумпирани... То је проблем и узнапредовали рак насег друства који је метастазирао. А не број људи који мисле другације. Јос нисте одговорили ко је убио Јелену Марјановиц и Ивановиц Оливера? Да ви и даље пребројавате и бројите... Мозете како хоцете, али не мозете докле хоцете.

ОДГОВОРИТЕ