Фотије: Јовић био косовски јунак

"Јунак је онај који брани нејач, сиротињу и оне који су угрожени. То је наша етика од Косова до данас, а Милан Јовић је био косовски јунак у наше вријеме", поручио је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије након освештања спомен-статуе ратног хероја пуковника Војске Републике Српске Милана Јовића на градском тргу у Угљевику.

Република Српска 22.12.2018 | 19:14
Фотије: Јовић био косовски јунак
Он је истакао да Срби треба да поштују своје јунаке и да се омладина на њих угледа.

"Јунаци су уграђени у темеље Републике Српске и пут којим увијек треба да идемо је јуначки", поручио је владика Фотије.

Споменик на тргу свечано су открили синови пуковника Милана Јовића - Дарко и Дејан, који заједно са мајком Славком живе и раде у Београду.

Начелник општине Угљевик Василије Перић је у обраћању присутнима истакао да је пуковник Јовић живот окончао херојски, поштујући древну и славну српску војничку команду - "за мном".

"Уз војничку храброст и умијеће, наш Милан је био сјајан човјек, људина којим се поносимо. Није штедио себе, учио је све војничке лекције, а лекције о патриотизму носио је у срцу и у истинском смислу те ријечи сврстао се у ред српских јунака", рекао је Перић.



Изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић рекао је новинарима да је пуковник Јовић оличење храбрости и херојства свих војника Војске Републике Српске.

"У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату је, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, страдало или убијено 29.762 лица српске националности, а од тога је више од 60 одсто војника", навео је Којић.

Према његовим ријечима, његовањем културе сјећања и откривањем споменика одаје се захвалност херојима који су заслужни за слободну Републику Српску.

"Онај ко контролише прошлост, контролише и садашњост и креира будућност генерацијама које долазе", поручио је Којић.



Он каже да је за изучавање историје Републике Српске у основним школама заслужан Републички центар за истраживање ратних злочина, Педагошки завод и Министарство просвјете и културе Српске.

Предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић рекао је на свечаности да је пуковник Јовић погинуо предводећи извиђачку групу и да је дао свој живот показујући највећи патриотизам и херојски начин како се воле Република Српска и слобода.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је на скупу да је народ овога краја тужан што је изгубио јунака Милана Јовића, али је поносан што је имао оваквог хероја.

Цвијеће су на споменик положили чланови породице пуковника Јовића, представници општина и градова Угљевик, Бијељина, Лопаре и Лозница, Борачка организација Републике Српске и представници општинских борачких организација из Угљевика, Бијељине и Лопара, бројни саборци и пријатељи из Српске и Србије.



Спомен-статуа српског хероја пуковника Милана Јовића дјело је београдског вајара Милоша Комада, а израду је финансирала општина Угљевик.

Пуковник Војске Републике Српске Милан Јовић погинуо је 9. фебруара 1993. године у селу Билалићи, надомак тадашњег муслиманског упоришта Теочак.

На Видовдан 1993. године постхумно је одликован Орденом Немањића.

У част легендарном ратном команданту у Доњој Трнови, његовом родном мјесту, традиционално се одржава манифестација "Јовићеви дани" током које се ученици основних и средњих школа такмиче у литерарном стваралаштву.



(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Семберац

22.12.2018 18:48

Попе народу треба љеба , прицате о Косову којебсмо изгубили, волио би да освестате темеље фабрике да се млади запосле, а Периц мање слика и фотка , доста висе срања овом народу. Хоцемо фабрике и љеб маните се супље висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2018 19:06

Либо њих за народ . Сто је народ сиромаснији то је побожнији.

Name

Миле

22.12.2018 21:06

Црква треба да гради фабрику? То није посао цркве!

Name

Рестарт X

23.12.2018 14:10

Па купусару направи себи фабрику па ради а ове људе пусти да се бар делимицно одузе насим херојима.

Name

ЈА

22.12.2018 20:18

Доста висе замлацивања народа, док нам попови и политицари откривају споменике јунацима, а њихову дјецу газе а запосљавају своје породице и партијске цланове а газе дјецу погинули бораца,. Докле висе лазних патриота и великих срба по потреби. Немојте нам висе вриједјати интелигенцију.Кад се удрузе политицари и попови и кад нам они поцну бранити земљу и српство, е онда нам је крај. Дајте нам посао, ми хоцемо породицу ми хоцемо бољи зивот. Доста висе васег лазног патриотизма и лазног српства све у васу корист и вас дзеп.!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајд Ја

22.12.2018 21:47

живота ти преведи, молим те. ништа те нисам разумио. Немој да мислиш да сам глуп, али шта си желео рећи??

Name

неко

23.12.2018 10:50

Од када то попови раде на Бироу, па одлуцују ко се треба запослити?

Name

ре

23.12.2018 20:23

Горе у репортажи пише да његова породица живи у Београду. Не живе у завичају.

Name

Мислим

22.12.2018 22:21

Кад већ хоћете да дизете споменике борцима онда вам требају стотине бисти јер није само овај имао заслугу.(Њему ипак вјецна слава и хвала) Мислим се шта је онда са његовим саборцима који су такодје дали животе за РС.Ја сам за монумент прави и моћан у центру тог Угљевика за све борце наше војске подједнако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

23.12.2018 14:36

Док је оваца бице и вуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

23.12.2018 15:39

Ето.колико цјене његову зртву,па му фамилија разгулила у Бегес,јбт...знаци нека њега овамо,а ми.цемо у Пашалук...несто слицно оној уцвјељеној Ивановицки са Косова,хајаха

ОДГОВОРИТЕ