ПЛ: Арсенал лепршав, па уплашен, на крају радостан!

Десило се и то: Арсенал добио прво полувреме - и меч! Први пут ове сезоне тим Унаија Емерија водио је после првих 45 минута, а знали су како и да сачувају предност у другом полувремену.  Обамејан први стрелац Премијер лиге, побили се Барнс и Сократис! А Месут Озил играо таман тако да покаже како му се не иде из Лондона.  Арсенал до победе у ритму Обамејанга! Фудбалери Арсенала су у првом сусрету 18. кола, које отвара празнични циклус на Острву, победили на "Емирејтсу" екипу Барнлија са 3:1.

Фудбал 22.12.2018 | 16:30
ПЛ: Арсенал лепршав, па уплашен, на крају радостан!
Тим Унаја Емерија се тако искупио за пораз у Саутемптону у протеклом колу, а све добија на значају ако се има у виду да су имали чак седам повређених играча.

Арсенал је био бољи, имао је више прилика за гол, на крају може се рећи да су потпуно заслужено стигли до 11. првенственог тријумфа.

Било је то поподне које је обележио нападач "тобџија", Пјер Ејмерик Обамејанг. Још једном је показао сјајне реализаторске способности и свакако је најзаслужнији за тријумф екипе Унаја Емерија. 

Арсенал је од почетка кренуо агресивно, већ у другом минуту је имао прилику преко Еинслија Мајтланд-Најлса, да би му се минут касније реванширао Ешли Вествуд, у оба случаја су голмани сјајно реаговали. 

Ипак, у 14. минуту, после одличне комбинације готово целог навалног реда, Обемајенг је са десетак метара шутирао снажно и прецизно и мрежа "кларетса" се затресла. 

То је био резултат првог полувремена, а већ на старту другог дела, после муњевите контре која је уследила, Обамејанг је поново био прецизан и Арсенал је повео са 2:0. 

Није се Барнли предавао, па је у 63. минуту, после велике гужве, лопта дошла до Ешлија Барнса којем није било тешко да са свега пет метара савлада голмана Арсенала. 

У првом минуту надокнаде времена, после соло акције Месута Озила, Алекс Ивоби је из сумњиве позиције постигао трећи гол за екипу из Лондона и тиме поставио коначан резултат од 3:1.

Потпуно невероватно, али истинито!

Арсенал је први пут ове сезоне, тек у 18. колу Премијер лиге (!), водио на полувремену - последњи пут још у мају против Хадерсфилда на опроштају Арсена Венгера - док су у других 45 минута упркос притиску Барнлија успели и да сачувају три бода...

Овим тријумфом су се играчи Унаија Емерија изједначили на табели с Челсијем (37 бодова) који има меч мање, док су истовремено прекинули и серију од два узастопна пораза.

Скинута је и "клетва првог полувремена" после 222 дана, видели смо велику борбу и нервозу на терену (Сократис и Барнс), свежу повреду у Арсеналу (Наћо Монреал), још два гола првог стрелца лиге Пјера Емерик-Обамејанга, али и љутњу Александра Лаказета због измене.

АРСЕНАЛ - БАРНЛИ 3:1 (1:0)

"Тобџије" су до вођства дошле у 14. минуту после дуге акције у којој је Месут Озил одиграо кључну лопту на леву страну за Сеада Колашинца, а овај знао где да пошаље лопту како би ју Габонац лако сместио у мрежу поред Џоа Харта.

Емери је морао да мења формацију свог тима због повреде Монреала, први пут на полувремену није морао да мотивише играче да јуре преокрет или гол за вођство, а Обамејанг је на прави начин завршио контру коју је "отворио" Гендузи - баш након великог притиска Барнлија, и шансе коју је на ивици шеснаестерца имао Џек Корк. 

Брзом транзицијом је лопта стигла до Лаказета у средину, да би Обамејанг "бомбом" шутирао кроз руке Џоа Харта, коме ни Сунце није много помогло…

Повратак у живот гости су имали у 63. минуту када је Ешли Барнс искористио несигурност одбране Арсенала, али упркос уласку резервних нападача Сема Воукса и Матежа Видре - преокрета није било, штавише.

Меч је решио Алекс Ивоби у 91. минуту после шута који је Месуту Озилу одбранио Џо Харт, вероватно и из офсајда.

Тежак тренутак за Барнли који је тренутно 18, док је у ово доба прошле године био осми.

Може централа једном да погреши... Даље знате. Знао је и Арсенал да после потонућа у Саутемптону не сме да приушти други везани кикс, одиграо је на тренутке као у најбољим данима тренерске ере Арсена Венгера, развеселио навијаче на Емиратима и у првој утакмици суботњег програма Премијер лиге разоружао Барнли – 3:1.

Учинио је то Пјер Емерик Обамејан, потписник на оба гола, довољан да се Тобџије врате у трку за пласман у Лигу шампиона наредне сезоне и покажу како порази на Сент Мерицу и онај током седмице од Тотенхема у Лига купу представљају пролазну слабост. Тим из Лондона је био разигран, полетан, маштовит, а кад има егзекутора какав је нападач из Габона не мора да брине за бодове.

Омабејан је „само“ завршавао акције тима Унаја Емерија. Не зна се која је била лепша. Да ли она из 14. минута кад је домаћин разменио чак 18 пасова – какав је био Месута Озила, ваљда у намери да покаже како није баш за зимску продају како се шушка – пре него што је одлични Сеад Колашинац вратио лопту бившем центарфору Борусије из Дортмунда, а овај погодио циљ или, можда, контра у уводним тренуцима другог дела, кад је опет Колашинац истрчао по левој страни, а Александар Лаказет упослио колегу из шпица?

Не греши из таквих ситуација Обамејан. Воли човек да игра на Емиратима. Откако је стигао у Енглеску одиграо је 17 првернствених утакмица на овом стадиону, дао 14 и наместио пет голова. Укупно их има 12 ове сезоне, довљино да претекне Мохамеда Салаха и избије на прво место листе стрелаца. За овације публике, која је до краја, ипак, морала да се презноји, јер је Ешли Барнс потврдио тезу појединаца да у Арсеналовој одбрани играју шепртље – пошто је нестварно како опасност није отклоњена пре гола Барнлина – међутим, таман за утешни гол.

За нешто више састав Шона Дајша једноставно нема квалитет, 11. утакмицу против Арсенала окончао је десетим поразом. Иако је домаћин необјашњиво стао после поготка Велшанина, као да се уплашио да би могао да изгуби бодове, да би у надокнади, кад су се већ многи забринули хоће ли три бода остати у Лондону, Алекс Ивоби оверио тријумф после још једне минијатуре Месута Озила...

За Арсенал, ипак, није све прошло безболно, јер је Наћо Монреал због повреде још у првом делу морао ван терена, чиме је болница на Емиратима постала бројнија за још једног члана, јер су у амбуланти већ Велбек, Холдинг, Мхитаријан, Бељерин, Мустафи... Осим четири гола и те повреде шпанског бека, сусрет је обележио и рвачки захват Сократис Папастатопулоса и Ешлија Барнса, умало се нису побили грчки штопер и велшки нападач.

Мало праве Премијер лиге није на одмет...

ПРЕМИЈЕР ЛИГА 17. КОЛО РЕЗУЛТАТИ:

Арсенал - Барнли 3:1 (1:0)
/Обамејанг 14, 48, Ивоби 90+3 - Барнс 63/

Борнмут - Брајтон (16.00)
Челси - Лестер
Хадерсфилд - Саутемптон
Сити - Кристал Палас
Њукасл - Фулам
Вест Хем - Вотфорд
Кардиф - Манчестер јунајтед (18.30)

недеља

Евертон - Тотенхем (17.00)

одиграно у петак:

Вулверхемптон - Ливерпул 0:2 (0:1)
/Салах 18, Ван Дајк 68/

ТАБЕЛА: Ливерпул (+1) 48, Манчестер сити 44, Тотенхем 39, Челси 37, Арсенал (+1) 37, Манчестер јунајтед 26, Вулверхемптон (+1) 25, Евертон 24, Вест Хем 24, Вотфорд 24, Борнмут 23, Лестер 22, Брајтон 21, Њукасл 16, Кристал Палас 15, Кардиф 14, Саутемптон 12, Барнли (+1) 12, Хадерсфилд 10, Фулам 9.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар