Маурисио Покетино, можда и највећа Јунајтедова заблуда!

Потрага за човеком способним да води Манчестер јунајтед бар приближно успешно као Фергусон довела је власнике до Аргентинца, чији се долазак на "Олд трафорд" узима здраво за готово. То би била велика грешка, јер се потцењује Тотенхем.

Фудбал 24.12.2018 | 00:00
Маурисио Покетино, можда и највећа Јунајтедова заблуда!
Под претпоставком да се клуб попут Манчестер јунајтеда не одбија, одлазак Жозеа Муриња и привремени долазак Олеа Гунара Солскјаера на "Олд трафорд" у делу енглеске јавности приказан је и као прелазни период до именовања Маурисија Покетина за менаџера наредног лета.

Уколико Глејзери заиста чекају јун како би промовисали "Поха" као "следећу велику ствар" на "Театру снова", био би то још један превид у низу, можда и већи од процене да су Дејвид Мојес, Луј ван Гал, па и сам Жозе Мурињо људи способни да врате клуб на шампионски трон.

Јер, судећи према његовом последњем интервјуу, Аргентинац нема намеру да напушта Тотенхем. Штавише.

Док са екипом исчекује завршетак радова на новом "Вајт харт лејну" и повратак кући са "Вемблија", Покетино је у разговору за "Скy Спортс" најавио да ће то, на неки начин, бити и његов нови почетак у клубу.

Као најуспешнији менаџер у историји Тотенхемовог највећег противника, Арсенала, који је у првих 25 година у Енглеској сваки пут завршавао изнад ривала на табели, Арсен Венгер дао је својевремено занимљив одговор на питање шта комшијама недостаје да достигну његов клуб. Одговорио је кратко: "Стадион". О начину на који је Француз водио "тобждије" током њихове селидбе са "Хајберија" на "Емирејтс", рачунајући и период отплате кредита, написане су књиге и научни радови.

"Имаћемо један од најбољих тренинг центара на свету, нове терене за рад и нов стадион", рекао је Покетино, упућујући на то да, за њега, није све у новцу, слави и популарности, већ да приликом одлучивања о будућности размишља и о другим стварима.

"Са фудбалске стране, све оно што смо градили до сада биће на истом нивоу", додао је "архитекта" једног од тимова који играју најлепши фудбал у Европи, али који за сада није био довољан за трофеј у Енглеској.

Ипак, док су многи прогнозирали да би још једна таква сезона била повод за разлаз власника Данијела Ливија и популарног стручњака, сам Покетино то види потпуно другачије.

"Када све те ствари будемо ставили на исто место и помешали, наступиће време за освајање титула и остваривање снова људи који то дуго сањају", додао је популарни "Пох".

Он прошлог лета, сходно мерама штедње које су биле неминовне у периоду изградње монументалног стадиона, није потрошио ни фунту на нове фудбалере. Тотенхем је појачао само Лукас Мура, који је потписао још током прошле сезоне као играч ком истиче уговор са Пари сен Жерменом.

Оног дана када Ливи и остали чланови борда буду остварили први профит од отварања стадиона, клуб ће бити у прилици да доведе фудбалере који, у овом тренутку, недостају за нешто више од треће позиције на табели Премијер лиге са девет бодова заостатка за Ливерпулом и пет за Манчестер ситијем, с тим да "редси" имају утакмицу више.

"И даље нисмо освојили трофеј, али мислим да смо освојили више од тога, јер после четири и по године заједничког рада и даље имамо уговор који важи на још четири и по године и то је, за нас, енорман успех у данашњем фудбалу", говорио је Покетино о себи, а опет у множини, не желећи да изостави једног сарадника - било да га је повео из Саутемптона или затекао на "Лејну".

"Платформа коју смо направили овде у Тотенхему је најважнија ствар, јер повезује све тренере у клубу - од Академије, до првог тима. Она је важнија од било ког појединца", додао је и донекле објаснио због чега се радује преласку у модерни тренинг центар, у ком ће квалитет рада бити подигнут на још виши ниво.

Говорећи о односу са Ливијем, Покетино је рекао...

"Често смо у контакту и стално разговарамо, много разговарамо. Имамо заиста одличну комуникацију. Не слажемо се увек, наравно, али то је нормално. Он је особа са много искуства у вођењу оваквих пројеката, а ми смо људи из фудбала који покушавају да дају савет за одлуке које се тичу самог фудбала", објаснио је сликовито Покетино однос са бизнисменом, који је од 2000. сувласник, а  од 2001. и председник клуба.

То овог 56-годишњака из Есекса чини председником са најдужим стажом у лиги, коју "певци" нису освојили од 1961. године. Прву титулу првака освојили су десет година пре тога.

"Много, много ствари се догоди у фудбалу у једном дану, зато смо свакодневно и у контакту. С једне стране, ја сам тај који више слуша и прихвата, али с друге стране, постоје ситуације у којима и он мора да прихвати неке моје одлуке. Понекад се слажемо, понекад не, али увек, увек покушавамо да нађемо компромис. На крају, када донесемо одлуку, свако уради све што је потребно да она буде спроведена у дело што, заправо, најбоље говори о снази клуба", описивао је Покетино однос какав мало који тренер данас има са председником или власником клуба.

Аргентинац није директно одговорио на питање о могућности да на лето преузме Манчестер јунајтед, али се и поред тога могло доста закључити о његовим плановима.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар